KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 20 oktober 2011

PERFEKT ARBETSFÖRDELNING

I förrgår så bestämde jag mig för att göra något jag aldrig gjort tidigare; Att vinterförvara knölarna från mina dahlior och kannor. Vanligtvis så brukar jag bara låta dom dö och så köper jag nya året efter. Så otroligt bekväm och uttråkad av höstarbete i trädgård är jag alltså normalt!Men i år så tog jag alltså in en del, bl.a. den här ganska låga (c:a 40 cm) Dahlian `Purpinka´ som började blomma väldigt tidigt och som jag därför blev väldigt förtjust i. Färgen var ju inte heller så dum, i alla fall inte om man gillar väldigt starkt färgade blommor - och det gör jag! *fniss*
Fast det var egentligen lejongapsrankorna som gjorde att jag över huvud taget började fundera på att vinterförvara knölar. Jag fick nämligen frön av Ruben förra året som jag sådde och till min stora förvåning så kom det upp några plantor. Tyvärr hann dom aldrig blomma i år, trots att tre av dom fem jag fick upp växte sig jättestora. Alltså måste jag vinterförvara knölarna för att göra ett nytt försök nästa år.
Ovanstående bild är från Rubens blogg!Jag hade satt fem sorts dahlior, det här är den mellanstora c:a 0,8-1 m höga Dahlia `Sorbet´ som också blev väldigt vacker, men tyvärr började blomma ganska sent.
Den här cremefärgade pomopon-dahlian satte jag i en av pallkragslådorna och den var väldigt vacker, men.....det blev endast en enda blomma. Alltså har jag inte sparat den.
Sen var det faktiskt en av dahliorna som inte kom upp alls. Jo, det kom några få små ynkliga blad - men den tänker jag inte heller spara!
Så har vi på bilderna ovan och nedan jätten bland dom fem, en Dahlia `Vancouver´ som inte bara hade enormt stora blommor utan också blev jättehög - c:a 120-130 cm. Kanske lite väl stor, men pampig och starkt färgad är den ju så den har jag naturligtvis sparat!Sen var det många kannor jag satt i krukor, men endast två sorter som kom upp och den ena var den här
som heter Canna `Pretoria´.
Den andra som var nästan förvillande lik den ovan är den gulfläckiga Canna `En Avant´. Båda hade växt till sig något otroligt i krukorna och jag sparade dom naturligtvis.
Sen saknade jag en massa skuggliljor som jag beställt, men däremot satte jag 10 stycken Agapanthus, Afrikas Blå Lilja - trodde jag! Det visade sig vara skuggliljorna jag saknat, så några Agapanthus blev det inte alls (undrar vem som fick dom)!!
Dom här skuggliljorna har jag dock inte grävt upp, dom får stå kvar ute i sina cementkrukor ute så får jag se om dom överlever. Hade jag grävt ner dom i en rabatt från början så hade dom ganska säkert gjort det, men nu står dom alltså där dom står!
Sen satt jag ju en del annat också, bl.a. den här kallan som tidigare var nästan svart. Samt i samma svarta kruka en starkt rosablommande Mandeville. Båda dom här blommar dock fint fortfarande, så dom har jag ännu inte tagit in. Jag tror inte heller att jag ska göra det, jag är inte så sugen att ha dom igen nästa år!Sen måste jag bara berätta att när jag skulle ta upp alla knölarna för vinterförvaringen, så frågade min gubbe om han skulle hjälpa mig. Nej tack, svarade jag först, det grejar jag själv! (Hur dum får man vara?)
Som tur var brydde han inte sig inte om vad jag sa utan gick ut och satte igång. Och det blev jag otroligt tacksam för!
 Alla krukorna var helt igenväxta, jag orkade inte ens lyfta dom. Det gick inte heller att gräva upp knölarna eftersom det var "utsålt" i krukorna. Så det slutade med att Rolle fick göra allt tungt jobb med krukorna samt ta rätt på all jord och placera ut den på yttertomten.
Själv gjorde jag det lätta som att ta bort jord, etikettera knölarna samt bära in dom i "holken". Perfekt arbetsfördelning.


Så TACK Rolle!!!
11 kommentarer:

gunsan sa...

Visst är det bra med lite hjälp.Nu för tiden får jag hjälp med allt.Fast ibland skulle jag vilja hålla på lite själv.

mammi sa...

Skulle också behöva greja i trädgården, men det blåser en stark "nordanvind" Måste erkänna att Dahliorna är ursnygga. Har aldrig haft de själv.eftersom min svärmor hade mängder!!!!!
Kram

Anonym sa...

Hoppas du lyckas bättre än mig med vinterförvaringen, provade ett år men det blev inte så bra. Och i år struntar jag i det, de två dahlior jag hade blev inte snygga och de blommar så sent, vet inte vad jag gör för fel...
Tur du har gubben din =)
Gunilla på Rosor och ruiner

Vittran sa...

Det var ingen dum arbetsfördelning. Ska försöka få in min stora änglatrumpet idag, den har fått lite frost i topparna. Det kan jag inte göra själv, så det får bli lite tjat så att jag får hjälp.
Jag brukar så dahlior varje år, alltså städar jag bara bort dom på hösten.
Men hade jag haft så fina dahlior som du har hade jag försökt att spara dom.
Ha en bra dag!!!

Anonym sa...

Amazing colors and shots dera Susie!
Beautiful garden ad flowers.

Have a nice day, kisses.

Ruben sa...

Bravo, Susie! Det lönar sig absolut att spara knölar. Växterna blir ju mycket större och vackrare nästa sommar! Och får man så bra hjälp, sköter det dig ju nästan självt!!! ;-) Nu måste det absolut bli makens favoriträtt till middag, eller hur?

Ha det gott!
/Ruben

Ruben sa...

PS
Sköter det SIG, skall det vara.
/R

blommor och kvistar sa...

låter verkligen som en perfekt arbetsfördelning. jag har åxå alltid gjort allt själv, men har börjat inse att det är bättre att låta nån lite starkare göra de tunga arbetena och inte riva i själv =)
trevligt veckoslut, susie!

susanne

Ölandsvindar sa...

Här har det varit minst en ordentlig frostnatt medan vi var borta. Tur att jag stoppade in fuchsiorna i växthuset innan vi for.De tokiga koltrastarna badar för fullt i dammen trots ynka fem plusgrader.
Kram
Kerstin

Christina sa...

Visst är det skönt att få hjälp åtminstone med det tyngsta arbetet. Dina dahlior är väl värda att få leva vidare, de är ju vackra!
Ha det gott!
Kram
Christina

Karinas inspiration sa...

Jättefina blombilder!

Fast visst känns det lite tråkigt att tömma krukorna på hösten och inse att nu är det snart vinter.... jag ägnade söndan åt det!
Fint att som du få hjälp med det.