KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


lördag 1 oktober 2011

DET SISTA TRÄDET

Nu är nog det sista trädet borttaget - i alla fall för den här gången! 
Det blev hela 6 stycken, först ut för ett antal veckor sen var den stora smala björken mitt på ”yttertomten” och då fick vi tydligen blodad tand. För därefter blev det ytterligare två björkar som stod alldeles för nära vägen med grenar som nästan hängde på telekabeln. Inte bra!Efter det blev det en jättestor gran, också på ”yttertomten” fast den växte väldigt långt bort. Sen har min gubbe stammat upp två mindre granar (en syns på bilden) som började bli alldeles för vida och rensat under. Blev väldigt bra, nu kommer man också åt att hålla snyggt under dom. 
Fast dom här granarna lär väl få huggas ner om några år när dom också växt sig jättestora. Det är inte klokt vad träd växer fort ibland!

Sen var det dags för den jättestora, både hög och vid, björken som växte på ”innertomten” vid ingången och som måste tas ned med hjälp av en skylift. Det fanns inte något som helst utrymme till att fälla den, så den togs ned i bitar. Gick jättebra!

Så till sist igår var det då dags för den lutande (åt fel håll naturligtvis) tallen som växte på ”yttertomten” precis utmed stängslet till ”innertomten”. Inte nog med att den lutade mot telekabeln, den fällde enormt mycket kottar i "stenhörnan" också. 
Men...den kunde inte fällas utåt – då hade kabeln gått av!Den kunde dock inte heller fällas åt ”innertomtens” håll, både stängslet, trädgården och huset hade skadats enormt. Den kunde inte heller fällas åt ruinhållet, då hade ruinen verkligen blivit en äkta ruin!


Det enda vettiga håll som fanns kvar var alltså till höger (från "innertomten" sett) på ”yttertomten” - men där fanns en liten Cotoneaster samt en fin enbuske som Rolle planterat för några år sen. 
Dessutom - och ännu viktigare - Pennys grav med planteringar och små träd samt en stor hasselbuske. Med andra ord så fanns det inte mycket ”space” att lägga den stora tallen på!Nu valde vår ”hustomte” och trädavverkare Erik att lägga trädet inåt ändå, precis mellan alla dom här olika buskarna och Pennys grav – och det fungerade perfekt. Med hjälp av en grävmaskin som tryckte på stammen och stor skicklighet så fixade han det. Han hade försågat stammen och sen dirigerade han grävmaskinens skopa i perfekt läge. Och så fick grävmaskinisten trycka till med skopan!


Sen sågade han lite mer och så brakade det till och tallen gav sig iväg - och hamnade helt perfekt. Alltså mellan allt det vi ville behålla. 
Så nu ska vi inte utmana ödet mer, vi ger oss. Det blir i alla fall inget mer avverkat under 2011!


Det enda som återstår är att jag nu måste köpa på mig en massa snabbväxande SMÅ träd och STORA buskar och börja plantera på ”yttertomten”. Fast först ska jag planera exakt vad jag ska plantera och hur jag har tänkt mig det hela. En mycket trevlig sysselsättning!OK, det finns ju en hel del saker kvar därute på "yttertomten" (syns på andra bilden ovan), men lite mer behövs. Det får inte bli alldeles för tomt så det ser ödsligt ut! Jag är inne på att sätta åtminstone 2-3 träd och ett av dom ska vara ett japanskt körsbär. Det är en speciell sort jag letar efter, ska se om jag kan hitta namnet på det bara. 
Sen vill jag ha benved (för höstfärgens skull), smällspirea `Diabolo´ (för bladverkets skull), paradisbuske (för den rosa sommarblomningens skull), stor rosablommande buskros (för blommornas och doftens skull) - men jag behöver fler sorter!Så har ni några förslag och tips om snygga, snabbväxande, tåliga och gärna inte alltför dyra växter – hör av er!!

5 kommentarer:

mammi sa...

Jag är väl den sämste på att tipsa om trädgård, vet ju inte ens namnet. Vad gäller höga träd, så har vi en granhäck som vi satte samma år vi flyttade hit.MEN vi upptäckte att den yttersta granen var farligt nära telekabeln, så fram med stege, rep runt toppen. Jag är urusel på att såga rakt uppifrån, så snacka om att såga vågrätt. Blev ju inte så snyggt med en gran utan topp, men å andra sidan syns den inte. Du får säkert massor med tips, lycka till
Kram

Bitte sa...

Oj, vilken bjässe. Vilken tur att ni har en så skicklig fällare.
Jag tycker att det är så kul att följa hela händelseförloppet. Det blir som en berättelse:))

Rosor och ruiner sa...

Oj, vilken precision när ni fällde trädet!
Ibland är det nödvändigt att fälla träd, även fast det tar emot, ialla fall hos mig, men så mycket roligare att få plantera en massa nytt! Skall bli kul att få följa vad du väljer, just nu har jag inga tips, måste ut i solen =)
Ha det gott i helgen - härligt väder!

Monica sa...

Ormpil eller vad den heter men den växer snabbt, Robinia växer med snabbt, och har ljuvliga vita blommor,,kanske har du den redan,,kornell som jag köpte har du kanske redan..det är så mycket som finns hos Tuja hade hon lärk som hängde den var liksom ympad den är urläcker min vännina köpte en sådan,
Myckwet jobb med fällning men proffs till hjälp så går det ju bra, ha en go söndag kram Monica

Anni sa...

Oj vad ni har jobbat! Blir du av med stubbarna på samma gång också?

När vi var på ön förra helgen var vi både till Hoburgen och Fårö, jag hoppas hinna få till ett litet inlägg om trippen!