KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


onsdag 21 september 2011

TRÄDGÅRDSJOBB-SENS MORAL-HJÄLP

I förra inlägget så började jag med att visa en bild över ruinen och den stora granen bredvid. Den har ju börjat växa något enormt dom sista åren och blivit väldigt vid nedtill, så nu när vi ändå höll på med att ta bort vartenda (!) träd på tomten så skulle vi göra något åt granen också - men exakt vad!?

Det var faktiskt min gubbe (som börjar bli en riktig trädgårdsmästare) som kom på idéen att stamma upp granen. Och så igår morse rusade han ut direkt och satte igång. På bilden ovan är det hela redan klart, se högen framför. Det blev inte mer uppstammat än så här beroende på att i granen fanns ett getingbo någonstans. Han såg och hörde getingarna - men inte boet!  Alltså slutade han att beskära innan det blev riktig kris!!

Själv ägnade jag mig åt att beskära glanskörsbärsträdet. En del grenar hade börjat hänga ner över den lilla gången i förträdgården på andra sidan staketet, samt att det var en massa spretiga småkvistar överallt. Inte snyggt, man såg inte den vackra barken!
 Sen kastade jag mig också över Rolles rosenrips (precis till vänster om Santos) som blivit jättehög och så den gulbladiga (fast mer grön just nu) smultronschersminen som växte ända upp i glanskörsbärets krona. Dessutom hann jag klippa ner en stor hög rugge med läkemalva som växte mellan dom här två buskarna. Det är ju en perenn och platsar inte riktigt i den här rabatten, så jag får se om jag ska gräva upp den helt och flytta den någon annanstans!

Jag berättade också igår att jag beställt lite tidlösa, en sort som heter `The Giant´. Det här är den enda jag har hitintills. Det är `Waterlily´ och jag bara älskar den!

Det är ju fortfarande lite sommar kvar här, igår var det så skönt att vi kunde sitta på altanen på eftermiddagen och ta ett glas rosévin och bara njuta. Alltså efter det att jag kommit hem från tandis med en ny fin krona i munnen istället för den sönderbitna tanden - det måste ju firas!
Det känns bra när man är klar hos tandläkaren, även om man då alltid blir av med en massa pengar. Min krona gick totalt på c:a 5.000:- och det är ju klart att man kunde ha tänkt sig lägga dom pengarna på något helt annat - ett antal tjusiga nya träd t.ex.! Fast det är skönt när allt i munnen är OK igen!!


Den blå frilandshibiskusen nedanför altanen blommar fortfarande och det kommer fortfarande lite knopp, så den lär väl hålla i sig till frosten kommer. Och på tal om frost, så passade jag på att plocka lite ekologiska hösthallon när jag åkte hem från tandis innan frosten kommer och det är för sent. Två rågade kartonger blev det och vi åt upp 1/3 av en och så frös jag in resten. Jag bara älskar hösthallon som jag tycker har godare och starkare smak än dom vanliga sommarhallonen!Jag hade ju egentligen lite halvbråttom hem, men när ägarinnan till odlingen berättade att dom hade 4 (!) Siberian Hysky på 6 månader och höll på att bygga ett nytt hundhus till dom, så drog det naturligtvis ut på tiden. Vi kom i, vad gubben min brukar kalla, "självsvängning" när vi satte igång att snacka hundar!


Hon hade naturligtvis inte hört talas om Podengo Portuguese så hon skulle gå in direkt och titta på nätet hur dom såg ut. Själv berättade hon att hon tidigare alltid haft schäfer, väluppfostrade och snälla sådana men att hon varit tvungen att ta hand om dom här fyra åt en väninna och uppfödare. Dom skulle ha avlivats annars!


Så för några dagar sedan hade dom här 4 vildbasarna smitit. Dom letade länge och väl, men till slut gav dom upp och gick in. Strax efter så ropade hennes gubbe att det återigen fanns hundar på gårdsplanen, men det var inte deras. Vadå!? Inte deras? Nej, kom ut och titta får du se, svarade han.
På gårdsplanen stod fyra uttröttade och helt kolsvarta hundar - dom hade tydligen lekt med varandra i en leråker!!Dom var ju tvungna att snabbt få in dom innan dom smet igen, så det blev in i köket först för att sen förflytta en i taget in i badrummet för rengöring. Hon berättade också att dom fortfarande höll på att få bort all lera som spritt sig inomhus! Alltså var det här anledningen till att dom byggde en helt ny hundgård med ett lite större hus!! *fniss*
Sens moral; Man ska absolut inte ha fler hundar än att man kan ta hand om varsin i nödsituationer!


När jag tog bort läkemalvan mellan buskarna hittade jag den här skönheten. Har inte en aning om vad det är egentligen, har inte planterat något där under dom senaste åren. Först trodde jag det var en tidlösa, men det ser helt klart ut som en Trillium av något slag. Så ni där ute - HJÄLP, vad är det för nått!?

8 kommentarer:

Ruben sa...

Wow, ett getingträd, det låter ju bra myckdet bättre än ett sockerdricksträd - förutsatt att getingarna är drickbara förstås!! ;-) Men, ett glas rosé är inte så dumt det heller.

Ha det gott!
/Ruben

ormbunke sa...

Så fint du beskriver arbetet i trädgården. Så skönt att du har fixat tanden det är absolut något att fira. Santos verkar trivas den är så söt. Jag började klippa en del buskar men det har varit så blött,blött så det är inte alls trevligt. Det har lovats bättre väder till helgen så jag kan fortsätta. Ha de gott. kram. Anita

Jord under naglarna sa...

Det blev bra resultat redan nu med granen, lite gör mycket ibland. Bra att han stoppade innan getingarna gav sig på honom.
Tandläkaren kostar allt för mycket pengar samtidigt som man ju vill vara hel i munnen, men visst kunde man få lägga pengarna på annat skojigt istället.

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Det blev bra med uppstamningen av granen! Måste vara roligt att Rolle blir mer och mer trädgårdsintresserad.
"Waterlily" är ju jättefin! Vill ha :-)
Ha det gott. Kram, Ingela

Ninne sa...

Din Tidlösa var ju toppen. SÅÅ ska den se ut.. Vilken duktig trädg.mästare du fått.?? O dessutom en duktig vovve. Torsd. i morg så då kommer VÅR lånevovvs. Härligt..
Vi satt minnsann ochså ute i går o åt grillade revben o dela en flaska vin till dem. Man får ta vara det som bjuds, för inte har det varit gott om dem i sommar- intehär iaf.
KRam på ER ALLA TRE
Ninne

Anni sa...

WOW, har du lyckats få en blå hibiskus att överleva! Jag försökte en gång, men det gick inget bra.

Den lilla röda soffan kostade 210:-, det tycker jag är ett fynd!

gunsan sa...

Tack Susie för dina tröstande ord om cancerbehandlingen.Som du skriver så är det svårt att ta till sej allt som sägs.Jag träffade två läkare en bröstsköterska en sköterska som sög ut 2dl vätska från såret.Och till sist sjukgymnasten.Då hade min hjärna stängt för dagen.Kram

Helens trädgård sa...

Hejsan Susie!
Det blev jättefint då ni stammade upp granen, tur att ni inte tog bort den.
'Hugaligen' för ett getingbo, dom är så in i vassens envisa och bitska nu på hösten.
Tyvärr kan jag inte hjälpa dig om vad det var för växt du hittde, hoppas någon annan kan.
Jättefina bilder!
Önskar dig en härlig dag/kväll!