KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!torsdag 1 september 2011

HUSFÖRSÄLJNING OCH HUSKÖP


Eftersom jag åtagit mig att skriva om hur det går till när man säljer sin villa i Stockholm så ska jag berätta hur det gick till när vi sålde vårt hus i Örby, Älvsjö och köpte vårt nuvarande hem på Gotland.

Det började med att vi åkte till Gotland för första gången på en liten 4-dagars semester 1998. Vi hade då inte haft semester på 5 år, först och främst beroende på att vi hade en hund som vi inte kunde lämna till min pappa. Han började nämligen bli gammal och Penny, vår Lancashire Heeler tik, var ganska busig -  men också på att vi hade ett företag som måste skötas om. Väl där blev vi blixtförälskade i ön och vi började planera för en flytt någon gång i framtiden.  


Vi kom dock snart på att vi inte kunde vänta tills vi blev pensionärer utan vi ville flytta ganska omgående. Så vi bestämde oss för att ta med vårt företag – vi sålde delar till veteran-, sport- och racebilar – och så köpa ett lämpligt hus.
Redan 2002 hittade vi ett som passade oss perfekt. Ett modernt enplanshus som låg alldeles för sig själv på en stor tomt (5000 kvm). Alltså inte det som alla stockholmare normalt faller för, en gammal kalkstensgård. Vi hade varken ork, pengar eller lust att renovera ett sånt ställe. Dessutom är det inte riktigt vår stil!


Innan vi flyttade informerade jag alla mina vänner att jag inte längre skulle intressera mig för det här med trädgård. Jag hade tröttnat helt på det och ville ha ett hus på ”hällmark”.
Och vad ska du då roa dig med, frågade vännerna, som dessutom skrattade åt mig bakom min rygg! Vi kan ha lite stora krukor med sommarblommor - det räcker, svarade jag. Dessutom vill jag inte ha någon jobbig gräsmatta, tomten ska bestå mest av stenhällar så den blir lättskött!


Ha! Vad slutade det med!? Jo, det enda som fanns på vår tomt var en jättestor gräsmatta. Jag har t.o.m. fått en egen åkgräsklippare – vi har alltså två sådana numera + 2 vanliga motordrivna + 1 ”handjagare”. Och inte nog med det, trädgårdsintresset har verkligen tagit fart här i vår bördiga jord i trädgårdszon 1.
Jag har under åren som gått grävt massor av rabatter, avverkat ett 100-tal träd och planterat ett 25-tal nya, vi har byggt en egen ”ruin” och en ”murrabatt”, också en stor rosenspaljé och en ”rosenfolly”. Vi har piedestaler, klängväxter, stenslänt och stenhörna m.m. m.m. Det enda jag inte odlar är matnyttiga saker. Jag koncentrerar mig på vacker mat för själen!


Innan vi hittade vårt hus så kontaktade vi några mäklare här på ön, men ingen av dom förstod riktigt vad det var vi ville ha. Så det blev ett antal meningslösa resor fram och tillbaka till ön. Vi ville ju ha något som låg lite för sig, bo i en förort här på Gotland var liksom inte riktigt vad vi tänkt oss. Då kunde vi lika gärna ha bott kvar i Stockholm.
Till slut så blev min gubbe väldigt drastisk och förklarade att han ville kunna gå ut på morgonen spritt näck och urinera på tomten utan att någon granne skulle ta illa upp - då som först förstod mäklarna vad vi menade med ogenerat!
Sen är det ju så att det aldrig har inträffat, men han vet att möjligheten finns – även om jag kanske skulle bli sur om han förorenade i min trädgård!!


När vi sen hösten 2002 åkte ner till Gotland för att göra upp affären så visade det sig att det fanns fler intressenter. Det paret kunde dock inte köpa huset just då utan ville att säljaren skulle hålla huset åt dom tills på våren. För det skulle säljaren få 25.000:- extra!
Vi hade däremot handpenning med oss och ville att köpet skulle ske direkt. Mäklaren kontaktade det andra paret som bodde i småland och gav dom en möjlighet att komma med ett motbud – vilket dom inte kunde. Dom måste sälja sitt hus först, vilket alltså inte gick innan april av någon anledning.
Mäklaren framförde då sin åsikt till säljaren att dom skulle få samma summa (alltså inklusive dom 25.000:- ) omgående och att det var säkrare att sälja huset till oss. Vad som skulle hända med det andra parets eventuella köp på våren var ju inte säkert precis!


När vi väl hade köpt vårt hus så skulle vi ju också sälja vår villa i Stockholm. Nu hade vi ju firman hemma i villan, så vi tog det ganska lugnt med försäljningen. Vi hade naturligtvis inte heller en aning om till vilken mäklare vi skulle vända oss, men det visade sig att mäklaren i Visby som hade haft hand om vårt hus hade en son som var mäklare i Stockholm. Men har man inte den turen kan också hitta bra hänvisningar hos Mäklare Stockholm.
Alltså togs kontakt med honom och allt ordnade sig till det bästa. Han hjälpte oss med allt och huset las ut till försäljning. Det kom väldigt många och tittade och i slutet på juli 2003 gick flyttlasset till Gotland.


Efter ett halvår ungefär lyssnade vi en dag på lokalradion. Det var ett program där en mäklare berättade om hur man gjorde när man sålde/köpte hus. Man kunde också ringa in till programmet och fråga eller kommentera.
Så ringer en karl från fastlandet och är alldeles ursinnig. Han berättade att han hade nästan fått klartecken för ett husköp av säljaren, då några jäkla stockholmare hade kommit och bjudit en massa pengar under bordet och fått köpa huset. Huset låg i Eksta och stället hette Stjärnarve!


Hallå! Vadå!? Vi hade inte gett säljaren några ”svarta” pengar. Det var ju han som erbjudit 25.000:- extra om säljaren höll huset ett antal månader. Det var pengar som inte skulle räknas in i försäljningen, alltså var det han som försökt ge säljaren pengar under bordet! Men det är klart, man dömer ju andra efter sig själv!!


Nu visade det sig att den som svarade på frågor i programmet var en person från Stockholm - det var mäklaren som skött försäljningen av vårt hus!
Han visste alltså genom sin far att "sagan" den här mannen berättade var helt uppåt väggarna. Han försökte därför lugna ner honom och snabbt avsluta hans otrevliga samtal.
Sens moral i det här att man ska vara mycket noga med vem man låter sälja sitt hus, försäljningen måste skötas korrekt och alla papper vara korrekta. Dessutom försöka få en bra personlig kontakt, det underlättar. Man vet aldrig vad som kan hända efter försäljningen! Så vänd dig till Mäklare Stockholm för att få hjälp!!


Hur trivs vi nu efter flytten till Gotland!? Vi har faktiskt inte längtat tillbaka till Stockholm en enda gång, så flytten är något som vi aldrig har ångrat. Jo, vi har ångrat att vi inte flyttade tidigare, men det är nog så att vi inte var mogna för att flytta hit innan. Som infödd Stockholmare hade man nog längtat tillbaka när man var yngre. Nu så har vi överlåtit Stockholm med varm hand till alla unga nyinflyttade som säkert gläds åt det utbud av aktiviteter som finns i storstan.


Själva har vi blivit gotlänningar (gutar blir vi ju aldrig) och njuter av lugnet, naturen, havet, den härliga luften, som på bilderna ovan när vi tog en liten prommis på södra delen av ön igår. Sen har vi ju det trevliga sällskapslivet, den goda maten, alla besökare från Stockholm m.m. m.m……..

Och undrar ni över den nya headern, så är svaret mycket enkelt - jag måste ju få testa lite olika finesser på nya kameran. Just det här är att man kan ta panoramabilder. Så det är alltså fotat från vänster sida av altanen till höger. Mycket kul!

9 kommentarer:

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Tassar bara in för att önskar dig en fortsatt skön sensommar, hoppas att vädret är torrare nu?
Kram Petra B.

Zondra Art sa...

It seems like a really nice trip full of flavor and beautiful nature!
I enjoyed your pictures dear Susie!

Have a nice day:)

Tidsmästarinnan sa...

Hej!
Jag är en gotlandsälskare som bor i Stockholm, oh vilken trevlig blogg du har! Hit kommer jag tillbaka.
Men vilken knasig spekulant den där du skrev om, det är väl det enda som man vet vid husköp att inget är klart förrän kontraktet är skrivet, och man kan inte begära att folk ska vänta i flera månader.
Kram på dig!
Susanne

Helens trädgård sa...

Du/ni verkar har funnit ert paradis efter vad jag har läst.
Ljuvligt med en stor tomt att kunna plantera mängder av spännande träd.
Önskar dig en härlig dag!

blommor och kvistar sa...

hus köp och husförsäljning är verligen inga lätta grejor idag!
men fint att ni har trivats och att huset motsvarade era önskemål!

kram
susanne

Ruben sa...

Om det så vore en berghäll, så hade ni nog också förvandlat den till ett paradis!

Ha det gott!
/Ruben

Tidsmästarinnan sa...

Halloj igen!
Jag blir jätteglad om du lägger till mig i din blogglista, jag gör detsamma :-)
Imorgon är det fredag, jag önskar dig en toppenhelg!
Susanne
PS vad kul din mans beskrivning av att bo ogenerat var, haha!

Knatten sa...

Sicken eländig smålänning till att bli "sur"=))). Skönt att du kom på att du visst var intresserad av trädgård. /Knatten

Margot sa...

Härlig läsning om hur ni flyttade till Gotland! Ni verkar ha hittat ert paradis! Nästan så jag avundas dig lite:).... min man och jag längtar också att få flytta söderut och bort från storstan men vi måste vänta några år tills barnen gått klart skolan och vi blir pensionärer! ibland känns väntan lång:)
Ha det gott!