KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 28 augusti 2011

HUNDUSTÄLLNING I VISBY

Som jag nämnde i sista inlägget så var vi till Visby igår för att titta på den stora hundutställningen. Men...på vägen dit tog vi en liten sväng och åkte och hälsade på ett par nya bekanta som har en unghund, en Västgötaspets. Pia var nu 8 månader och helt underbar. Tyvärr blev det inte någon bild för kameran - alltså den nya - låg kvar i bilen hela tiden!


Vi gick direkt till den "ring" där min f.d. granne Bibbi (syns längst upp till höger) residerade som domarsekreterare. Till saken hör att både hon och hennes väninna Maud hade haft åsikter om vilka hundraser vi skulle kolla in, så när vi fick låna hennes program så gav vi oss direkt till "ringen" där Shiba Inu  och Welsh Corgi höll till. Båda dom var "godkända" raser enligt damerna!


I deras ring dömdes bl.a. dvärgpinscher. Dom här små rackarna är tyvärr lite FÖR små för oss, men dom som aldrig varit på en utställning skulle aldrig känna igen rasen - för här är dom otroligt vackra.Dom olika mycket udda terierna var också väldigt vackra och den här vann sin klass. Fast nu var dom ju bara två stycken i den, men den andra var tydligen en champion och det här en unghundstik!


Utanför "ringen" bakom oss fanns den här gulliga Jack Russel-tiken. Jag är väldigt förtjust i dom och redan innan vi skaffade oss Penny för 17 år sen så var jag inne på en sån. Då varnade mig grannen för att dom var så otroligt hårda och tuffa hundar. Hah - hon hade inte en aaaning om hur en Heeler kunde vara!


Har man en gång haft en strävhårig tax så finns ju dom också för alltid i ens hjärta. Speciellt med tanke på att Brasse var världens snällaste. ALLA gillade honom. T.o.m. andra hanhundar som egentligen inte gillade andra hundar. Han var helt gudomligt snäll och lydig, gick alltid lös, och en sån tax lär man ju aldrig få igen.
Men...den här finska lilla tiken var underbart söt och hennes matte berättade att hon hette Susie. Hallå! Det heter ju jag!! Nu har man alltså både hund- och kattnamn!!!


Men...av alla var det ovanstående ras som tog oss med storm; Podengo Portugués!


Det var Bibbi som sa något om dom och så hängde domaren Kent på och sa att han hade dömt 20 stycken i Danmark och dom var helt bedårande.


Dom finns i tre storlekar, det här är den minsta som väger runt 5 kg (Penny vägde 6 kg). Dessutom i två hårlag; släthårig och strävhårig samt i MASSOR av färger. Det är alltså samma ras på dom här bilderna, trots att dom ser helt olika ut!


Dom var bara SÅ SÖTA och verkade dessutom roliga. OK, dom jagar råttor (kan ju vara bra) och mindre kaniner (alltså rabbisar - vilket kanske inte är så bra på Gotland) men lite får man väl stå ut med!Alla valpar är ju otroligt söta och dom här lilla killen skulle man ju gärna tagit med sig hem. Just dom här bilderna och nedanstående text har jag hämtat på rasklubbens hemsida.Urhund
Podengo härstammar bland annat från basenji och är känd i Portugal sedan 1400-talet. De används i hemlandet till kaninjakt i byarna. De är mycket bra kaninjägare och jagar i flock. Den minsta varianten jagar dock inom skotthåll och arbetar förarnära.
Den mer planerade aveln är relativt ny i hemlandet. Den första standarden skrevs på 50-talet. I övriga världen är podengo fortfarande ganska ovanliga men är på stark frammarsch. I Sverige har rasen funnits sedan slutet på 90-talet. De finns i två hårlag, släthår (liso) och strävhår (cerdoso), och i tre storlekar.
En podengo är en mycket härdig och frisk hund. Den strävhåriga varianten ser närmast ut som en liten terrier men podengo är ingen terrier utan tillhör vinthundsklubben och tävlar i gr 5 och räknas till urhundarna.
Den lilla podengon väger mellan 4-6 kilo och är 20-30 cm hög.
Pälsen är mycket lättskött. Det är ingen trimras utan de behöver endast kammas regelbundet. Pälsen saknar underull och de fäller minimalt.
De är mycket lättlärda och är framgångsrika inom både lydnad och agility tex. De är också mycket bra på Lure Coursing.
Podengo är envisa, självständiga, livliga, glada, pigga hundar med mycket enerigi. De tycker om människor och går bra ihop med andra hundar.


Kvällen spenderades på altanen där vi gick igenom alla fördelar och alla nackdelar med att skaffa oss en ny hund. Dessutom en hundras som verkade ganska lik Penny. Men det kändes faktiskt väldigt skönt när vi till slut båda två sa att fördelarna övervägde!
Men...det finns ett stort MEN med i bilden. Eftersom det är en så pass ovanlig ras så lär det ju inte finnas några omplaceringshundar. Tyvärr - så vi får väl förmodligen leta efter nått annat! Ska se vad  Bibbi och Maud säger i morgon kväll när vi tre ska på ett restaurangbesök i närheten. Rolle stannar hemma och låter oss tre "kackla" för oss själva.

 
Han tycker att min mat är godare än restarangers (jag är hedrad) och det vi åt igår var riktigt gott. Det var Yakitorimarinerade kycklingbitsfiléer med potatis-, morötter & lök-gratäng med chili-, dill- och pepparrots- vinäger. Mmmmm!!!


8 kommentarer:

mammi sa...

Måltiden såg ju verkligen aptitretande ut. EN GÅNG har vi varit och "tittat" på valpar jo då en följde med oss hem. En Welch Coorgie (eller hur det stavas) samma ras som drottning Elisabeht har !!!! Är många år sedan, nu får vi nöja oss med katter.
Kram

FotopunktMis/Maria Thorbjörnsson sa...

Hej vännen..va glad jag blir när jag läser detta..ny hund..ja jag vet att saknaden e stor men en ny hund helt rätt..den där sista du visade på bild verkar spännande..ha det..Maria

ormbunke sa...

Det är inte lätt att komma undan när det såtts ett frö. Jag tror också din mat är godare än resturangens.Ha de gott. Kram. Anita

Anonym sa...

Beautiful and very cute dogs!

Ölandsvindar sa...

Stackars er! Vad trist att behöva lägga ut pengar på så tråkiga saker som vattenskador. Du kanske får nöja dig med en badtunna så du kan sitta i varmt vatten och titta på stjärnorna. Hund eller inte? Ja det är frågan. Visst känner vi oss väldigt låsta ibland pga av vovven. Hon är sex år nu och vi hoppas att hon får vara kvar åtminstone fyra-fem år till. Sedan får det vara slut med hundar för vår del.
Kram
Kerstin

Maria Berg sa...

Härligt att läsa om er glädje för den nya hunden... säger inte ev nya hund för det låter precis som ni redan har bestämt er.

Däremot mindre roligt med fukten och så att det då inte blir en pool... fast kanske blir det en i framtiden.
Stor kramar till er båda och jag njuter av att din skugglilja blommat, det har inte min gjort i år MEn det är en framgång i alla fall, den har frusit bort två år i rad innan.
/MB

Monica sa...

oh vad härligt att ni tänker hund igen,,jag tror inte man jkan vara utan när dom en gång hjar charmat in sig hos en,dom är ju underbara individer alla raser..lycka till i hundtankarna kram Monica

monica svensson sa...

Hej Susie!
Vad kul att du/ni fastnade för en Podengo.Ser att du fotat mina(den svart/vita,hon är helsyster med Santos,men ej kull syster,och den gul/vita.Det är min kusin som ska ha Max och som tar Santos med till ön.Är helsäker på att ni kommer att bli nöjda med honom,han är en jättegoo och kelen hund.
MVH Monica Svensson