KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 2 juni 2011

TREVLIG BLOMNING

Vilken underbar dag det har varit, kanske då speciellt för alla som normalt jobbar men får en "långhelg" tack vare dagens ledighet. Själv är man ju numera arbetsbefriad alla dagar :-) , vilket känns väldigt skönt - men också väldans konstigt!

Baksidan med massor av bellis i gräsmattan, trots att vi klippte gräset bara för 2 dagar sen.
Det jag ägnat mig åt idag är att jag har vattnat, i hela 4 timmar faktiskt. Både med vattenspridare/vattenpistol med det kommunala vattnet och med att ansluta min bevattningsslang som ligger i den 50 m långa rabatten till brunnen. Nu MÅSTE vi få lite regn snart, annars börjar det bli kris! 


Tulpanerna har naturligtvis börjat vissna, det har ju varit varmt och torrt, så det gäller att passa på att fota dom medan det finns några som blommar.


Dom här ovan planterade i pallkragslådorna är tyvärr dom få som är kvar efter det att skogsmössen haft middagsfest på lökarna. :-(


Men det har börjat komma upp - och blomma - lite annat också i lådorna. Här är det ett litet kungsljus i en mycket vacker färg.


Som synes är det väldigt mycket som växer i lådorna även om blomningen inte kommit igång ordentligt. Tyvärr även sånt som inte ska finnas där. Nu menar jag inte ogräs, för det finns nästan inget sånt och det som finns ser man ju direkt och kan ta bort enkelt. Nej, det är svamp!
Tydligen så har det funnits svampsporer i jorden, så i tre av lådorna får jag försiktigt ta bort dom uschlingarna. Och säg nu inte att man kan äta dom. För det första vet jag inte vad det är för svamp och för det andra så äter vi ingen annan svamp än kantareller och champinjoner. Ja, inte ens dom heller om vi inte absolut måste!


Kolla in mina små syrener. Den främre är den "gula" (jag kallar den krämvit) och den bakre är den blå (som jag kallar ljust lila). Dom blommar för fullt! Äntligen!! Tänk att det skulle ta nästan sju år för dom att växa till sig lite och sätta ordentligt med blom!?


Nått annat som blommar är den numera förvuxna Kerria-busken. Nästa år måste jag göra något åt den. Problemet är bara att den är så fin när den blommar att man inte ens vill tänka på att skära ner den. Men som sagt, jag bara måste innan den tar över hela gräs- och bamburabatten!


Dom låga irisarna i långrabatten har satt igång, ovan en vit med lila teckningar.


Däremot är den här irisen inte lila som på bilden, utan den är brunrödlila i verkligheten. Fast den är väldigt snygg! Jag har faktiskt ett och annat jag gillar som inte är lila!!


Bland annat har jag det här illröda löjtnantshjärtat med grått bladverk - Burning Hearts - som inte blommade förra året. I år har den hela två blommor!


Men vad är det här!? Jag menar alltså den lilla spräckliga rosetten i mitten på bilden. Vet att jag satte lite kul saker i murrabatten i höstas, men exakt vad har jag glömt. Det kan vara en Trillium erectum eller en konstig lilja eller.......          


Titta utmed muren under altanen. Där har jag kantskurit nu på eftermiddagen och tagit bort massor av ogräs. Snyggt, eller hur!?   

     
Men - snacka om snyggt! Här är det en knoppsamling hos hängsyrenen (Syringa reflexa) som Ruben inspirerade mig att köpa. Han visade några bilder förra sommaren på sitt träd och jag föll pladask.
Fick alltså med mig ett fint exemplar hem från Stockholm som jag sen hade liter problem med att hitta rätt plats åt, men det blev till slut väldigt bra.

Det roliga med den här syrenen är att den växer snabbt och att den får vackra rosa blommor som tydligen blir ljusare och ljusare när dom slår ut. Men...att den skulle ha så fina blomknopp i den här underbara mörkt vinröda färgen var en mycket trevlig överraskning. Tack Ruben!
 

11 kommentarer:

Ruben sa...

Roligt att kunna inspirera till den fina hängsyrenen! Här har den också klasar i knopp i den helt fantastiska röda färgen.

Ha det gott!
/Ruben

mammi sa...

Gör väl ett nytt försök. Dagen har gått åt att måla Cosmus en smidesdek. för väggen som gubben gjort. Ledsamt att syrenerna redan blommat över, men ogräset frodas. Har varit riktigt arg, för att de ändrar i "programmen" borde tänka på sådana som mig, lätt förvirrad och snarstucken kärring. Tack för din tanke om mig
Kram

ormbunke sa...

Tack för titten i din trädgård. Man får alltid så mycket inspiration. Jag satte en kerria intill grannens tomt och vill att den skall växa snabbt.Ja regn får vi nog inte på några dar så det blir ut med vattenkannan åtminstone på nysatta plantot. Ha de gott. Kram. Anita

Flitiga Lisa sa...

Gul syren - det vill jag också ha.
Och på tal om sådant som inte ska växa i rabatterna och inte är ogräs - jag får alltid en massa små plantor som jag inte har hjärta att rensa bort. Härligt i och för sig men jag borde vara mer sträng. Det skulle se snyggare ut då.

susanne sa...

vilka fina bilder från din trädgård! syrenerna är en klar favorit här åxå!
ha ett trevligt veckoslut! nu har värmen kommit!
susanne

fotopunktMis sa...

Underbara tid..bland blommor och blader..ha det så gått..Maria

Helén sa...

Kungsljusen är så fina, ska så det till våren:) Vilken söt liten Löjtnantshjärta...hoppas den växer till sig med fler blommor./Helen

Zinnia sa...

Vad fint du har det! Hos mig behövs inget regn. Men vi är ett stort avlångt land. jag gillar dina irisar mina har ännu inte börjat blomma. Vackert kungsljus synd att jag har det för skuggigt. Önskar dig en trevlig helg! Zinnia

Anonym sa...

Vackra bilder! Här visar irisarna knopp men inte mera. Men med den värmen vi har nu kan det gå fort.

Här är också väldigt torrt nu. Den stora bäcken jag visar bilder på iblend har nästan inget vatten rinnande i sig längre. Men konstigt nog är det inte torrt i jorden i trädgården?!

Ha det gott!
Christer.

The Rosegarden in Malevik sa...

Hej Susie
Visst e de härligt nu :)
Fina bilder,,,,,,,
å missa inte

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

VÄLKOMMEN :)
Håkan

Mercury sa...

Intressant att kematis dör även på gotland då behöver jag inte deppa för att min inte klarade klimatet i luleå. Vilken fart du har i pallkragarna! Skoj, jag har fått bärja om med nya kragar så inte mycket växer i dem än - inte svamp heller :-)