KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 16 juni 2011

LIVET LEKER IGEN

Gårdagen avslutades naturligtvis bra, Rolle kom hem strax efter fem och allt hade gått väldans bra - t.o.m. shoppingen! Så idag är humöret bättre, både hos honom och mig!!


Idag har den amerikanska importen Iris `Dark Aurea´ börjat blomma. Det är första gången tror jag. Har inget minne av att dom blommade förra året faktiskt.Jag gillar verkligen bladen som är mörkt lila vid bladsprickningen och dom svarta stammarna mot den starkt lila blomman.


Den här irisen är också från samma sändning (det var dom enda två som överlevde,importen från USA av 10 olika sorter) och jag tror att den heter `Charming Billy´ - men det var ju några år sen jag satte den.......


Ännu har inte den blå/vita irisen på baksidan slagit ut, men knoppen är imponerande!


Den manschuriska valnöten har börjat växa till sig och det ska bli kul att se hur stor den kan bli. Enligt utsago ska den bli 4-5 meter hög - och lika bred!


Nått annat som håller på att växa till sig ordentligt är en VALLÖRT som är lika stor som rosenhagtornsträdet det är planterat bredvid. Jodå, ni läste rätt - det är ett ogräs som jag planterat!


Köpte det på en marknad för massor av år sen. Gillade bladen och den hade bara sitt latinska namn på skylten men det stod att det var en ovanlig färg på blommorna - och det räckte ju för mig!
Sen när jag kom hem så upptäckte jag vad det var, så den fick bo i en stor kruka innan den till slut hamnade ute på yttertomten. Där den tydligen trivs väldigt bra!


Och idag så har ÄNTLIGEN rosorna börjat blomma. Alltså dom rosor jag planterat vid spaljén.


Det är `Rhapsody in Blue´ som är först ut.Men även den mörkt röda buskrosen `William Shakespeare 2000´ är också på gång. Få se under dagen vad som händer!
7 kommentarer:

Ruben sa...

Charming Billy är ju verkligen charmig!! Förstår att du föll för den! Vad är det för vackert litet träd på översta bilden längs till höger (det ser nästan ut som den hör ihop med spaljen, men det gör den förstås inte)? Prydnadspäron?

Ha det gott!
/Ruben den frågvise

Helén sa...

Iresen är jättefin och rosorna likaså...vilka underbara färger som pryder din spalje:)//helen

Anja sa...

Hej, hej Susie

Roligt med exotiska träd! Och att dina rosor börjar blomma innan mina pioner slår ut är 'fuskigt';)))!
Du frågade hur länge jag har haft min zelkova (tack för rättelsen, men jag har sett båda versionerna när det gäller det svenska namnet - alltså både med z och s. Nu står det dock med bara z i SKUD! När jag köpte den för 7 år sedan kallades den på svenska för japansk alm och för selkova.Nu ser jag i SKUD att det svenska namnet är japansk zelkova)Jag älskar detta träd för den skira, paraplyliknande grönskan och för den helt maffiga höstfärgen!
Dock har jag fått höra att denna japanska "alm" kan drabbas av almsjukan - vilket Livet förbjude!
Har du kvar någon Zelkova serrata som bonsai? Det skulle vara kul att se. Arter av alm tycks vara rätt populära som just bonsaimaterial /Anja

LindaLunda sa...

Helt underbara Irisar!
Du vet väl att jag gääärna byter med dig i framtiden???
Jag har fått fatt i flera fina sibiricor som snackar amerikanska!
LindaLunda

Rosor och ruiner sa...

Klart du måste - skaffa en pionrabatt, vad väntar du på..:o)

ormbunke sa...

Vilka härliga färger på dina Irisar. Nu är det underbart när rosorna börjar slå ut. De doftar så härligt framåt kvällen.
Jag hade sån tur i veckan då jag fick tag på en ny Swany då den andra inte hade klarat vintern.Ha de gott i helgen. Kram. Anita

Anonym sa...

De amerikanska irisarna trivs inte hos mig, jag tror det helt enkelt är för kallt här på vintern.

En svart valnöt har just grott i kruka och den skall visst klara sig hos mig om den får stå i kruka kyligt de tre första åren :-)

Vallört har flyttat hit själv tyvärr och trivs utmärkt vid hundgården. Jag försöker hålla den stången men vet att den i längden kommer att vinna :-)

Ha det gott!
Christer.