KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


tisdag 17 maj 2011

SMAKRÅD OCH BLOMBILDER

På grund av att det är så kallt och ruggigt - 12 grader och grått, men inget regn - så har jag helt tappat lusten för att gå ut och jobba i trädgården idag. Igår var det strålande sol, 15 grader - men då blåste det iskallt så det enda jag gjorde var att vattna. Vilket verkligen behövdes! Men...det behövs rensas också!!
Istället gick jag ut med kameran och fotade lite. Jo, jag fick plocka upp en massa kottar och grenar som blåst ner från jättelärken i kohagen på baksidan också. Inte världens roligaste jobb, men vad gör man när bonden inte tar bort trädet!?

Mitt lilla japanska körsbär bredvid garaget som växer så vansinnigt sakta. Fast i år är det riktigt snyggt....men notera alla vita små bellis som, om vi inte klipper gräset riktigt kort, tar över helt så gräsmattan blir helt vit!


Samma körsbär sett underifrån!

Ytterligare en bild underifrån!

En bild på dom nu helt utslagna ordkidéerna Pers Nycklar som växer i slänten mot vägen. Dom är ju fridlysta vilket betytt att Rolle klippt runt dom med gräsklipparen. En och annan ensam ordkidée har väl dock åkt med, det är lite svårt att både klippa i en slänt OCH kolla efter varenda liten planta. Jag är dock väldigt glad att han lämnade den här stora ruggen!

En hyacint av dom jag planterade under rosspaljén i höstas - i rätt färg
 dessutom! 


Jag planterade också 10 stycken tulpaner Marilyn - och dom har kommit upp och blommar allihop!


På murrabatten har det börjat komma igång ordentligt, även en del tulpaner har kommit, så min inplanerade omgrävning av den får vänta. Har ju inte ens hunnit med att rensa rabatterna ännu!


Den dubbla gulsippan blommar fint fortfarande.


Här är det en rugge med vårkrage som slagit sig ned framför en odlingslåda på baksidan - och vem har hjärta att ta bort dom, trots att dom nog får ses som ogräs här!


 I en annan pallkrage på baksidan, den vi kallar "surjordslådan", har den här vackra vitsippan äntligen kommit igång. OK, lådan står i det skuggigaste hörnet på hela tomten men bidragande anledning är nog bristen på värme!


Några tulpaner har kommit upp ute vid ruinen trots att dom flesta lökarna verkar ha ätits av skogsmössen!


Sen kommer vi till mitt lilla "problem". Exakt var ska jag plantera min rosablommande hängsyren, Syringa reflexa? Jag trodde jag hade bestämt mig, men nu har jag fått "kalla fötter"!
Första alternativet var det ovan (se pilen i rött). Alltså vidga den här lilla planteringen till höger och slå ner trädet där.
Fördelar; Syns bra från altanen OCH från infarten, samt blomningen gör sig mycket fint mot den grå väggen bakom.
Nackdelar; Kan bli lite trångt med smultronschersminen bredvid, samt marken här är enormt hård och svårgrävd. Vi har nämligen ibland kört in med bil den här vägen och då sneddat lite över gräsmattan. Dessutom kan det så småningom - om trädet blir mycket brett - bli lite trångt för grinden bakom.


Andra alternativet är det ovan (se den röda pilen), alltså till vänster om samma plantering.
Fördelar; Den vintergröna busken till höger växer enormt sakta och blir inte speciellt stor, alltså inkräktar syrenen inte på dess plats. Syrenen kommer med tiden att växa upp och skymma Rolles bilbrygga bakom.
I hörnan vid staketet nedanför murrabatten växer en rödbladig fläder med rosa blommor, så dom matchar varandra. Dessutom syns den precis lika bra från altanen som vid den första placeringen.
Nackdelar; Den syns inte från infarten och det samlas sig vatten i den här lilla sänkan vid snösmältningen - fast det kan ju å andra sidan vara en fördel. Men...det är inte sol HELA dagen utan kanske bara 3/4 av den.

Alltså, vad tycker ni!? Svara gärna med era åsikter och kommentera gärna varför ni tycker den ska planteras var!!!

TACK

Jag har redan fått in tre kommentarer varav två tycker att jag ska ha den som solitär med en bänk under att mysa på, men...jag vill ha den så jag ser den från altanen och på den sidan så är det så vansinnigt mycket. Det är Susie´s Folly med fyra klängrosor, det är den stora rabatten med gräs - och bambu som numera innehåller en liten damm samt en massa iris och dagliljor. Det är sten- och grusslänten, det är dom tre trekantiga klematispiedestalerna, det är surjordslådan och det är f.d. tomatlådan som numera innehåller lite annat smått och gott och så är är det ett par små hörnrabatter och dessutom en manchurisk valnöt mitt på gräsmattan och en gulbladig humle vid altanen. Ovanpå det också den här rabatten.
Framsidan är precis lika full med rabatter och pallkragslådor och i förträdgården börjar det också bli utsålt.
OK, jag kan ju alltid sätta den på "yttertomten", men då ser jag ju den inte! Alltså är det ett problem!!

9 kommentarer:

Anette sa...

Jag röstar på alternativ två! Det skulle bli en bra balans tror jag. Sätter du den vid schersminen så "lutar" liksom rabatten åt ena sidan.....och så är det ju bra att skymma fula saker med växter (även om nu inte Rolle tycker att hans bilbrygga är ful;-)) Så läcker den där vitsippan är förresten!
För övrigt är det inget trädgårdsväder här på Huskvarna-berget heller. Kallt och blåsigt, ja en och annan regnskur kommer det och det är ju bra förstås.
Ha de så gott och kram /Anette

Ruben sa...

Lite svårt att bedöma avstånd. Jag tycker du skall ha den lite åt sidan som solitär. På ett ställe där du vill ha en liten bänk, så du kan sitta under kronan och mysa. Nu kan väl växtsätter variera litet, och den kanske blir så kompakt, att du inte kommer under utan att stamma upp den. Tänk också på, att blomningen varar längre om den inte står alltför soligt.
Du kommer säkert på vad som är bäst själv, det är jag helt övertygad om. Följ ditt hjärtas röst, eller ännu bättre - fråga Rolle, han vet!! ;-)

Ha det gott!
/Ruben

Helén sa...

Oj, va svårt. Alternativ 1 ser inge bra ut i mina ögon kanske inte alternativ 2 heller hihi. Syrenen lär ju bli rätt stor och kommer då skymma halva murrabatten. kanske som Ruben säger....plantera den som Solitär någonstans. mvh Helén

Rosor och ruiner sa...

oj, förstår ditt dilemma, men så är jag ju velig själv också...först tyckte jag att alternativ 1 var perfekt, men sen läste jag tvåan och då tycker jag den istället. Den syns lika bra (ok, inte från infarten men från altanen) och skymmer hans bilbrygga vilket jag skulle vilja om det varit jag...:o) Och sen tror jag det blir väldigt trångt bredvid schersminen, de kan ju bli så stora!Helt klart tvåan alltså!

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Jag tycker alternativ 2.

Därför att: Det behövs inget stort till höger om schersminen. Den rabatten känns redan färdig åt grinden till, och dessutom blir reflexan för stor såsmåningom.

kramkram H.
(snyyyyyygg header:-)

ormbunke sa...

Jag är inte så bra på sånt. Är det som vanliga syrener får man tänka på att det kan komma upp rotskott lite här och där.
Dina tulpaner var supersnygga.Ha de gott. Kram. Anita

Hanneles paradis på Hisingen sa...

wow, egna orkidéer!

(svårt att skriva och se bilder samtidigt..)

♥ Hannele på Hisingen sa...

P.S.
svårgrävd mark är inga problem, jag kan bara använda järnspett på vårt bergiga trädgård. Det tar mej två kvällar att göra ett hål för en ros, MEN när jag fyller hålet med bra jord, stortrivs buskarna. Trångboddhet är inget problem heller, tänk på häckar och naturen. Så alternativ ETT tilltalar mej mest.

CIMPOACA LAURENTIU sa...

beautiful flowers