KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!fredag 11 mars 2011

TRÄD OCH BUSKAR ....OCH NÅGRA PERENNER

Igår visade jag ju lite av vad jag - tillsammans med några andra i Entusiasterna har beställt från Holland. Idag fortsätter jag med resten.
Calliocarpa bodinerii `Profusion´

Det här vackra "glasbäret" hade jag beställt redan förra året hos Boel på Öland, men tyvärr hade hon inte fått hem någon buske. Så nu gör jag ett nytt försök. Måste ju bara ha en buske som får lila bär, min favoritfärg!

Salix erythroflexuosa

På hemvägen från Öland så var vi till några handelsträdgårdar och på den ena hittade jag "korkskruvspilen" ovan, men.....tyvärr gick den inte in i bilen. Det var två skäl till det; det första var att exemplaren var så stora och det andra var att lastutrymmet i min lilla pickup var precis smockfullt redan. Men när jag kom hem skrev jag upp trädet direkt på min önskelista.

Viburnum plicatum `Pink Beauty´

Mitt älskade vitblommande japanska "olvon" som växer precis bredvid ingången har - som jag berättat tidigare - skadats kraftigt av snön. Hela den grövsta stammen har splittrats och jag vet inte om det går att rädda busken, vi får se när snön smält undan.
För att kompensera för eventuell borttagning så passade jag på att beställa en ny buske och hittade en mycket ovanlig namnsort med svagt rosa blommor. Tänkte att den kunde ju vara kul - även om den andra busken överlever. Vilket jag naturligtvis kommer göra allt för att få den göra!


Syringa komarowii subsp. reflexa

Sen har vi den sista busken/trädet i min beställning, det är faktiskt en syren. Trots att syrenerna som jag satt tidigare inte växer så bra hos mig. Men det var så att Ruben skrev förra sommaren om att han hade ett litet träd som växte så det knakade och hade en otroligt vacker blomning - och så visade han några bilder och jag föll naturligtvis pladask direkt!Sen dess har jag letat efter den här "hängsyrenen" men inte lyckats hitta den. Jag tror inte att den är så där jätteovanlig, men jag har i alla fall aldrig sett någon "live". Nu ska jag försöka få den stackarn att trivas hos mig, den ska få extra bra omvårdnad - vilket förmodligen gör att den inte kommer att blomma alls!

Astrantia maxima

Förutom dom här träden och buskarna så passade jag på att beställa två perenner som jag hade uppskrivet på min önskelista. Den ovan kallas "kaukasisk stjärnflocka" och den nedan är vanlig "stjärnflocka" med den har en väldigt speciell färgsättning; mörkt vinröd med lime i mitten.

 Astrantia major `Moulin Rouge´
 Det här var alltså min beställning från Holland vad dom andra i gruppen har beställt har jag inte en aning om. Ska bli väldans kul att få reda på, vilket jag ska få om en liten stund!

8 kommentarer:

Linda Lunda sa...

Sååå MYCKET godis!!!

Oljekritan sa...

Du har då verkligen fina blommor....underbara saker..tänk när vi får se dem på riktigt!! Men ja visst ja, vi ska leva i NUET ;-)...dessutom är stjärnflocka min favorit...hade en hel rabatt med bara sådana i båda färger, när jag hade min trädgård för fyra år sen!!! Hu va den saknas av mig!! Gillar dina blombilder..Kram och go helg vännen min!!

LindaLunda sa...

Gunnebo Slott och Trädgårdar är en av Sveriges främsta 1700-talsanläggningar och ligger vackert beläget mellan Stensjön och Rådasjön i Mölndals stad, strax söder om Göteborg.


Stilträdgården är en formell trädgård där den naturliga växtligheten formats av arkitektens ritstift och trädgårdsmästarens hand. Denna trädgård är arkitektonisk och samspelar intimt med slottsbyggnaden. Stilträdgården är till för att förhöja upplevelsen av det vackra träslottet samtidigt som trädgården är en förlängning av byggnaden ut i landskapet. Trädgården är precis som slottsbyggnaden uppbyggd av olika rum, prydda med dekorationer. Den är rikt utsmyckad med möbler, statyer, prakturnor och exotiska växter. Arkitekten Carlbergs bevarade ritningar utgör en stor del av underlaget för det rekonstruktionsarbete som bedrivits i stilträdgården.
Stilträdgården har återskapats till sin forna glans i flera etapper från 1949 och fram till idag.

Kring byggnaderna grönskar trädgårdar och park.
Dessa skapades vid samma tid som övriga anläggningen och ritades i de flesta fall av Gunnebos arkitekt, Carl Wilhelm Carlberg.
I anläggningen finns tre typer av trädgård: stilträdgård, engelsk park och köksträdgårdar. Alla trädgårdarna är KRAV-märkta.

kullervilla sa...

Så mycket ögongodis, glasbäret låter så spännande och så vackert.
kramiz//kullervilla

mammi sa...

Det var inga dåliga grejor. Det där glasbäret va ju rent kanon, men vad jag inte fattar är hur du kan ha koll på vad allt heter.
Ha det så bra ni alla
Kram

Helens trädgård sa...

Hej Susie!
Så många spännande buskar och träd du har beställt.
Kul då leveransen dyker upp.
Trevlig helg!

Mammasblommor sa...

Tack för kommentaren hos mig, nu hittade jag hit till din trevliga blogg också:) Så många fina buskar och blommor du beställt, blir rena julafton när du får allt det!! "Glasbäret" har jag aldrig hört talas om, det såg riktigt läckert ut!
Ha det gott!
Kram Margot

fotopunktMis sa...

Hej vännen..för att byta min adress får du ha omaket och kopiera den nya och klistra in i din vänlista..samt ta bort den gamla..så ska det funka..ha det..Maria