KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


onsdag 30 mars 2011

MURRABATT

Eftersom våren ännu inte har dykt upp - i alla fall inte vårblommorna - så visar jag bilder från tillkomsten av vår kallmursrabatt för några år sen.
Vi hade tidigare en gammal igenväxt vägbank på baksidan av huset mot tomtgränsen. Den var full med träd, buskar, rötter, sten m.m. Spaden gick inte ens att få ner i den så vi fick till slut den bortgrävd.Men redan när vi flyttade hit 2003 så satte vi upp ett svart gunnebo runt huset (för att inte hunden skulle jaga traktorer på landsvägen) så blev det lite knasigt. På ena kortsidan gick staketet först upp, sen plant en bit där vägen varit och så ner igen, helt omotiverat nu när vägbanken var borttagen. 


Alltså bestämde vi (alltså jag) att göra en kallmursrabatt också i samband med att vi byggde vår ruin. En kallmur är alltså när stenarna bara är lagda inte murade. Sen fyllde vi muren med ett helt lass fin matjord som han som la muren kom och tippade av - plus att han sen körde in jorden med skottkärra och fyllde muren. Underbart , för det var ett jäkla jobb! Vi hade faktiskt inte räknat med att han skulle göra det jobbet åt oss också!!


Efter det gick Rolle runt och finputsade lite och så kom det stora ögonblicket när jag kunde plantera. Från början hade jag tänkt fylla halva muren med skitjord och skräp, sen okalkad torv och först därefter med ett lager bra jord med lågt PH-värde. Allt för att jag skulle få till en surjordsrabatt.
Men...när vi nu fick både ett helt lass fin matjord och sen jorden dessutom inkörd på plats - allt utan extra kostnad - så vågade jag inte öppna munnen. Det var ju bara att tacka och ta emot!Min planering av vilka växter rabatten skulle fyllas med fick dock ändras snabbt, men det var inga problem. Inget hade heller köpts hem innan som tur var. Och planering är ju bara kul så vansinnigt kul! Sen var det bara att köpa på sig en massa småplantor och börja plantera - världens roligaste "jobb"!!!


Det såg ju lite glest ut till att börja med, men man har ju lärt sig under åren att småplantor har en förmåga att med tiden bli väldigt stora.

 Redan första året så såg murrabatten ganska tilltalande ut, för att inte tala om våren efter när lökväxterna slog ut. Jag försökte hålla mig till rosa, lila, blått och vitt - men en och annan "bastard" smög sig naturligvis in. Bl.a. en rosenkvitten som skulle vara rosa, men som visade sig ha en konstig aprikosnyans. Det var inte en snygg färg, utan den skar sig mot allt annat så den flyttades ganska omgående.

Man gör ju alltid en del "tavlor" (det är ju en del av tjusningen med trädgårdshobbyn) och rosenkvitten var alltså en sådan, men jag gjorde två ännu värre faktiskt. Det ena var att jag satte brokbladig rosenplister som marktäckare på några ställen. Nu har jag hur många plantor som helst av den och ett litet helsicke att bli av med den i murrabatten, trots att jag försökt gräva bort den helt och hållet!


Den andra "tavlan" var ännu värre. Jag fick några plantor av brunnäva av en väninna som jag slog ner i bakkant (dom blir ganska höga) och även på andra sidan om staketet. Gissa om jag har såna precis överallt!?
Men efter att ha läst i min bok om nävor så har jag äntligen lärt mig hur man ska sköta just dom; Dom ska klippas ner till marken helt och hållet omedelbart efter blomning, sen kommer dom med ett nytt vackert bladverk - så nu när jag flyttat dom flesta ska jag göra det!


Tyvärr har nu efter mnågra år all växtlighet börjat svämma över alla bräddar (tack vare den goda jorden), så i år måste jag göra något riktigt drastiskt.


Jag ska gräva bort nästan allt i halva rabatten och börja om från början där. Jag har några japanska lönnar som ska få vara kvar, samt en del annat som växer till höger i rabatten (om man står framför den). Men det som växer i mitten och till vänster måste bytas ut.


Så här igenväxt är det alltså numera framåt sensommaren.

Som om man inte hade tillräcklig med rabatter så grävde jag för 1,5 år sen upp en trekantig bit nedanför hörnan på murrabatten. Där satt jag en rödbladig & rosablommig fläder, en enda ljusblå iris samt en massa låga saker. Bl.a. rödbladig och gulbladig alunrot, men även en brokbladig klöver som jag hittade förra våren på Albrunna Perenner på Öland.
Den var mycket vacker - fram till sensommaren då den bara blev lång och tanig - och den hade ett helt underbart namn; Draculas Blood, så jag kunde inte motstå den. Jag har visserligen visat den förut, men den tål att ses igen!

20 kommentarer:

mammi sa...

Jag saknar faktiskt ord, helt underbar. Nåt som jag verkligen tände på, var Drakulas blod. Aldrig varken sett eller hört talas om, kaanonsnygg.
Kram

Anonym sa...

Great work and very beautiful garden!
Sunny greetings dear Susie.

Christina sa...

Vilken fin mur och rabatt! Men det jag gillar mest är klövern, verkligen läcker. Synd att den inte uppförde sig så väl senare på säsongen.
Ha det gott!
Christina

gunsan sa...

Himla snyggt med en kallmur.Klövern såg jag på mässan och tänkte köpa men sen orkade jag inte bära mer.

Gela sa...

Jag stor gillar att jobba med sten i trädgården. Vilken underbar rabatt!!! Ha en fin fin kväll/Gela

ormbunke sa...

Din kalkmurshörna är ju underbar och denna likaså. Det blir ju aldrig som man tänkt sig med plantorna men det finns ju alltid möjlighet att ändra om. Det är väl det som är tjusningen.Jag köpte en hel påse med blandade fröer i Nize.Som jag skall strö ut i en rabatt. Skall bli spännande. Har försått i en låda igår och det har redan börjat sticka upp lite grönt.Men det kan va allt emellan dill till Aklejor.17 sorter enligt påsen.

Helena sa...

Dom där 'tavlorna'känner jag väl igen har nämligen gjort båda själv fniss dessutom lagt växtrens i den öppna komposten vilket lett till ja du förstår själv!!!!
Klövern är supersnygg :-)
KRAM från mig!

susanne sa...

oj, susie, vilka fina bilder från din trädgård! ljuvlig den där kallmuren
ja, så e de här åxå, man får rota i gamla bilder för ute har inget ännu kommit genom snömassorna!
ha de gott!
susanne

Ölandsvindar sa...

JA, det vore ju trist om allt blev perfekt och klart med en gång. Då satt man där sen och hade inget att göra. En kallmur har jag planer på vid ena kanten av dammen.Får se hur mycket som hinns med i sommar.
Kram på dig
Kerstin

Ruben sa...

Vad lyxigt, att ha en egen mur av gotländsk kalksten!! Vad frodigt det är i rabatten! Ser så fin ut, inte behöver du ändra något!
Ha det gott!
/Ruben

Ninne sa...

Det är väl TUR att det växer vilt så att du har något att pyssla med?? Alltså flytta om o greja. Du har ju inte alls ngt jobb med alla dina fina rabatter?
Jag är allt avis på allt det fina du visar. Kram Ninne

Berit sa...

himla så snyggt det blev!!!
Ha en underbar dag!!

fotopunktMis sa...

Ja nog blir det en del galenskaper i rabatterna..dom blir ju stora efter ett tagg..fnissfniss..härliga ord du beskrivit trädgårdens vedemödor med..ha det..Maria

Anni sa...

Men så skönt att få sådan hjälp - den var verkligen guld värd!
Nu ska jag ta en tur runt i min trädgård och se hur långt mina vårblommor kommit!

Helens trädgård sa...

Såå snyggt det blev!
Gillar bilder man får se hur allt började och 'följa' med utvecklingen framåt.
Gillad er murrabatt skarpt!
Önskar dig en fin dag!

Ester sa...

Kul att få följa din nya rabatt från början och att du också skriver om det som gick på tok. Väldigt lärorikt!
Klövern var supersnygg.
Må så Gott!
Ester

Anita sa...

Jag älskar sådana här berättelser över hur en rabatt kommit till. Du beskriver det så fint i både ord och bild. Jag har en gång i tiden haft precis samma erfarenhet av rosenplister. Jag fick flytta för att bli av med den :)

Det ska blir spännande att följa dina muräventyr. Det är ju spännande också att förnya rabatter när dom växt en över huvudet. Men ... jag tycker den är otroligt vacker i sin blomsterrikedom.

Ha en riktigt skön helg!

Helén sa...

Du kan din sak....muren blev ju supersnygg. Häftigt när det blommar på det viset....bara några månader kvar innan du får uppleva det igen:) Kram Helén

Maria Berg sa...

Det är så läckert när det börjar växa mellan stenarna, så ombonat och fint.

Snart och snart börjar det på riktigt, idag vårstädade jag och min man hela trädgården och allt gammalt åkte bort och ett nytt lager med jord lades över och lite gödsel också. Såg första citronfjärilen idag men även den första liljebaggen också.
MB

Monica sa...

ja din murrabatt är helt suveränt fin,,mmmm!
ha en go söndag kram Monica