KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


onsdag 23 februari 2011

CLEMATISTRÄDGÅRDEN

Till min stora förskräckelse så upptäckte jag att när jag flyttade över mina sparade inlägg till den nya datorn förra året, så tog jag bort allt jag publicerat i föreningstidningar och på hemsidor. Hur dum får man vara!?
Jag tror dock att jag sparat dom flesta bilderna, så jag kan nog ändå visa trädgårdarna - och det är ju trots allt det viktigaste. Jag fortsätter alltså med:

CLEMATISTRÄDGÅRDEN

Trädgården jag tänkte presentera idag ligger inte på Gotland, utan istället i Lidköping. Jag besökte den här trädgården i slutet på juli 2006 på vår årliga fastlandssemester och blev mycket hjärtligt välkomnad av ägaren. Detta trots att vi egentligen skulle varit en hel grupp från Trädgårdsamatörerna Gotland, men det blev alltså bara jag som åkte dit så han måste ha varit lite besviken.


I den här lilla förortsträdgården fanns det runt 400 klematisplantor, så dom som säger att dom inte har plats med mer än ett par få Clematis får verkligen tänka om. Sen fanns det ju också lite annat (se bilden ovan på Astilbe-rabatten), så det var verkligen en trevlig trädgård att gå runt i.


Trots att trädgården alltså var väldigt liten, så lyckades jag spendera över en och en halv timme där så ni förstår att det fanns en hel del att se och prata om. Min gubbe och hunden, dom satt i bilen utanför med lite lektyr och väntade. (Ja, alltså Rolle läste, Penny sov nog mest!)


Tyvärr har jag ju inte manuset kvar till inlägget jag gjorde på Trädgårdsamatörernas hemsida, så det blir inga namn på dom vackra Clematis jag visar. Men ni kan ju titta och njuta i alla fall.


Just den här sommaren hade det varit ganska kyligt och dessutom regnat något otroligt, så ägaren var lite ledsen över att hans Clematis inte blommade lika fint som vanligt. Vadå!?
 


Själv tyckte jag det var ett överdåd av blommor precis överallt. Men det är klart, jag hade ju inte sett trädgården under optimala väderförhållanden.Hans fru var också mycket trevlig och jag tror att även hon var ganska så insatt i odlingen, även om det var mannen som var den stora Clematisspecialisten.En sak som var kul att se var deras innovativa sätt att odla Clematis. Det slingrade sig klematisrankor precis överallt, som här i Thujahäcken t.ex….


…och så fanns det naturligtvis en massa spaljéer av allehanda slag….....samt små piedestaler.....


...och gamla träd.....


…samt massor av krukor, där dom lite känsligare sorterna odlades!


En sak som slagit mig nu efteråt är att det är ganska lätt att odla Clematis om man är ett ”färgfreak”. Ja, alltså om man gillar att färgavstämma sina växter i trädgården.


Här går alla Clematis i blått, lila, rosa eller rosarött. Och alla var extremt vackra och bidrog till att jag numera har uppåt 15 Clematis som växer i olika delar av min trädgård!


Fast jag skulle ju faktiskt kunna ha betydligt fler, nu när jag tänker på det.....   :-)

10 kommentarer:

Ruben sa...

Vilken prakt! Där skulle man nog kunnat lära sig ett och annat. Tycker mina clematisar växer så dåligt.

Ha det gott!
/Ruben

Lena/isis sa...

Wow...vilket ställe. Där skulle man ju velat strosa runt.

Tack för ett fint inlägg.

Kram

Ninne sa...

Där behövde jag nog lära ngt för jag har planterat många Klematis genom åren o de har aldrig hållit mer än högst 2 år.. Man blir lite avis på sån prakt. Nu har jag försökt med gul -liten blomma- glömt namn, fått av dottern-i Blekinge där växer den nästan vilt.. Hoppas på tur
Kram Ninne

ormbunke sa...

Nu fick jag verkligen inspiration att skaffa fler Clematis. Men inte i den mängden förstås.Ha de gott. Kram. Anita

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Jamen stackarna, så påver blomning..;-)) hahaha, hade man haft det där hade man ju hjulat omkring lycklig!

Hos mig växer verkligen inte clematis alls. Jag har ju VÄRLDENS SÄMSTA hårt packade uppfyllnadsjord och har proövat massa olika clematisar och alla tynar efter ett par år...
kram H.

Helena sa...

Som före detta clematis samlare blir jag förtjust!Clematis var ett av mina forna växtträsk ;-)NU har jag många men behöver inte köpa så värst många fler eller..jag lovar inget det är lugnast!Tycker mig känna igen denna man med dessa krukade clematis han har nog varit i nån tidning skulle jag tro!
Kramar från mig!

Rosor och ruiner sa...

Jag har något åt dig inne hos mig..:o)

Kristina Bonander sa...

Oj, där fanns det en hel del att välja på. Eftersom klematis växer på höjden blir det ju så att säga stor blomsterutdelning per kvadratmeter jord. Själv kan jag inte skryta över en massa klematis men italiensk klematis (viticella)växer fint. Den har funnits på tomten sen urminnes tider och jag har hört att man kallade den för klockranka förr. Låter rart tycker jag.
Hälsningar
Kristina

Anita sa...

Vilken underbar klematisprakt. Det finns ingen växt som får mig så i "sommarextas" som klematis. Jag älskar klematis och har en del. Jag hoppas innerligt att dom klarar vintern men ... dom brukar vara tåliga. Fantastiska bilder!

Ha det gott!
/Anita

Ölandsvindar sa...

VIlket paradis du besökte! I min förra trädgård hade jag en "Södertälje" som är mörkt röd ihop med en perenn vit luktärt. Det var så snyggt ihop.Nu har jag en vit ärt men har inte hittat Södertälje ännu.Summer Snow är en pålitlig sak som jag sticker ner lite här och var.Annars är jag väldigt förtjust i den typen där blommorna ser ut som blåklockor och vippar på långa skaft. Trevlig helg till dig!
Kerstin