KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!fredag 7 januari 2011

"RUINEN"

På begäran av flera bloggare (hi, hi - det låter tjusigt) ska jag nu visa bilder från vår ruin, men det är många bilder så jag tänkte visa dom i ett litet bildspel. Först vill jag dock berätta lite om hur idén till "ruinen" uppkom.
Det började med att jag ville ha sten lagd runt vår befintliga brunn efter det att vi dragit in kommunalt vatten. Något på tomten som såg riktigt gammalt ut, eftersom vi har en modernt hus. Men vi (alltså min gubbe) byggde ett jättestort garage och det placerades precis bredvid brunnen så det funkade inte. Hade sett alldeles för hopkört ut, så där sprack den drömmen!. 

Istället lovade Rolle att jag skulle få en murrabatt för att trolla bort den höjdskillnad som blivit när vi tog bort den gamla vägbanken som gick utmed baksidan av tomten.
Efter mycket om och men fick vi till slut tag på en kille i byn bredvid som hade rivit ett gammalt bykhus och som sålde dom gamla kalkstenarna. Förr var bönderna glada att bli av med stenen, numera är det en dyr och svåröverkommen vara. Vi ville inte heller ha nya huggna stenar som är alldeles för raka och fina, då skulle det inte se rätt ut. 
I priset ingick att han skulle köra över all sten med sin traktor. Nu hade ju han väldigt gott om sten, så vi köpte på oss en hel del. Jag tror att det slutade med en 10-12 lastpallar ungefär. Vi hade nämligen redan då kommit på att vi skulle göra en liten "ruin" på yttertomten så att vi kunde få en liten sittplats där också.
Först byggdes alltså murrabatten och under den tiden åkte vi runt på ön och letade äkta ruiner för att klura ut stilen på vår "ruin".
Sen var det dags att välja ut exakt plats - vilket inte var lätt eftersom vi har en tomt på 7000 kvm. Men där klurade jag ett tag - samt provsatt vid alla tider på dygnet - och kom på att det kanske vore trevligt om man fick lite kvällssol på sig.
Vi bor ju i en liten skog som skuggar ganska mycket. Vore ju väldans trevligt när man sedemera skulle sitta där och dricka vin kyliga vår- och höstkvällar att ha en varm soluppvärmd mur att luta sig mot. I och med det var platsen given - den soligaste på hela tomten!
Alltså började vi med att gräva ut för en massa makadam som sedan las som botten, tror att det var c:a 30-40 cm djupt. Sen la vi ut gruset och så var det bara att vänta. För vi la alltså inte stenarna själva, varken ruinens eller murrabattens. Eftersom det är en kallmur - alltså inget bruk - så är det väldigt grinigt med exakt hur man lägger. Alltså anlitade vi några som kunde jobbet och gjorde själva stensättningen.

HÄR FÖLJER NU BILDSPELET ÖVER RUINEN, SOM ÄVEN INNEFATTAR LITE VÄXTER VID DEN - OCH/ELLER VÄXTER MAN SER FRÅN DEN!DU KAN STANNA BILDSPELET GENOM ATT KLICKA PÅ MITTPLUPPEN MED TVÅ STRECK I RADEN OMEDELBART UNDER BILDERNA.
LIKASÅ KLICKA DIG FRAMÅT ELLER BAKÅT!

En rolig sak i sammanhanget är att killen i trettioårsåldern som la all sten var väldigt förundrad över vad det var vi ville ha. Jag fick flera gånger förklara att det skulle se ut som en riktigt fallfärdig ruin med sten som rasat i ändarna på väggarna.
Han bara skakade på huvudet och muttrade; - Ja, se stockholmare! Har vi inte tillräckligt med ruiner här på Gotland!? Sen när allt nästan var klart så kom han och frågade om han fick ta med sig sin sambo och visa henne vad han byggt? 
-Javisst, sa jag, naturligtvis. Men fanns det något speciellt skäl till det?  Jo, det var så att han tyckte det hade blivit så jäkla fint att han ville bygga en ruin på sin egen tomt, men hans sambo tyckte det lät helt vansinnigt - så han ville visa henne hur snyggt det hade blivit!

Det trevliga var att vi fick över en hel del sten, så när min duktige gubbe gjort om vårt fallfärdiga staket till altanen så la han en mur under den. Vilket verkligen var pricken över i och gjorde att altanen numera ser helt fantastisk ut! 

Det vi bl.a. använder vår "ruin" till är att vid varje besök av väninnorna från Stockholm så ska vi "tjejer" sitta där och dricka skumpa, äkta vara, som jag alltså bjuds på som tack för husrummet. Gubben är inte så förtjust i skumpa så han dricker öl.
Det är här har nu blivit en tradition som min kusin startade och numera stoppar vi korken (inte metallen som kan skada djur) i ruinens mur. Någon som var här på Öppen Trädgård i juni räknade och kom upp till 12 stycken. Jag har inte vågat tänka på hur mycket pengar som druckits upp där ute, men jäkligt gott är det!  

16 kommentarer:

Zondra Art sa...

Good job, I lake it!!!
Have a nice weekend.

mammi sa...

Jag har sagt det tidigare, den är bara så läcker. Men jag har grundlurat mig själv, trodde det var "en äkta ruin" från Hedenhös. Men snygg är den.
Ha en skön helg
Kram

Monica sa...

Kul att få se och läsa om hur er ruin kom till :) Har länge funderat på att bygga en egen. Har fått så mycket inspiration av bloggare som har byggt ... Få se om det till slut blir av. Det gäller ju att hitta en bra plats oxå och jag har ju inte så stor trädgård :) tack för att du delar med dig.
Tjingeling

Helena sa...

O tänk en egen ruin...suck :-)vill ha det oxå men var hm.Kvällssol låter mysigt.Kul oxå att 'knyta ihop'det hela med stenen vi altan!
Ha en trevlig helg!
Kram från mig!

Mimi sa...

Helt superhärlig ruin! Och verkligen spännande att se den ordentligt, så man nu fick uppfattning om hur den egentligen ser ut. Jag har även läst dina sammandrag över trädgårdsåret. Jättekul och intressant läsning! Hälsn mimi

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hej Susie!
Härligt, fylligt inlägg om något som jag tror mååånga känner sig mycket inspirerade av:-) Kul att nu veta att det är en kallmur, och hela tankearbetet bakom!
Glöm inte lägga upp den på FB också, så att fler får glädjas!
Tack för att du hörsammat vårt heta önskemål!

kram Hillevi

ormbunke sa...

Har suttit och njutit en god stund av din härliga trädgård. Ruinen är ju så super så jag var tvungen att ropa på gubben så han kunde också få se den. Men tyvärr blir det någon ingen ruin här mer än på sig själv. Ha de gott i helgen. Kram. Anita

Ölandsvindar sa...

Precis när vi hade köpt vårt nuvarande hus blev det ett annat till salu som bl a hade en ladugård med många rum byggd av kalksten men där taket rasat in för länge sedan. Jag var så sugen och såg framför mig hur de taklösa rummen förvandlades till matsal, växtrum, solrum osv. Men vi orkade inte börja om igen med flytt, bank osv. Jag har ändå planer på att bygga någon form av "ruin" bredvid dammen.Vi känner några som arbetar på ett stenhuggeri och har fått löfte om att plocka överblivet där.
Trevlig helg till dig!
Kerstin

Knatten sa...

Ja jag har oxå sagt det innan, att din ruin är så himlans läcker. Men jag säger som Mammi, jag trodde det var en "äkta" ruin som alltid stått där. Inte dåligt att kunna bygga en sån.
Ha en skön dag. /Knatten

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Fint, min ruin är ju lite äldre, och den byggde jag helt själv.
Ha en fin helg, Petra B.

Rosor och ruiner sa...

Får inte riktigt bildspelet att funka, men jag har ju sett ruinen "live" så jag vet ju att den är jättefin!

LindaLunda sa...

Helt underbart!
Igår såg jag bara röda kryss.
Jag önskar mig också en ruin!

fotopunktMis sa...

Snyggt jobbat..både med ord och bild och naturligtvis det riktiga bygget av er ruin..Ha det..Maria

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Roligt att höra historien om er fina ruin! Tack för bildspelet.
7000 kvm trädgård, oj oj. Vad härligt det måste vara att ha så stora ytor att "leka med" :-)
Förresten, dendrobiumorkidéer är precis lika lättskötta som phalaenopsis. Kan rekommenderas! Ha det gott. Kram, Ingela

Helens trädgård sa...

Hej Susie!
Vilken underbar ruin ni har, förstår att ni njuter där :=)
Roligt att se bilder även från området runt ruinen, du har härliga ytor.
Ha en fin dag!

Oljekritan sa...

ÅH....vad jag gillar din Ruin!!!! Så himla snygg....jag blir imponerad av er kreativitet.. Naturens under..kram