KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 13 januari 2011

ÖRBYBILDER SAMT LITE NÖRDFUNDERINGAR

Ibland undrar jag om man som inbiten "trädgårdsnörd" någonsin blir nöjd!?
Hela tiden vill man ha fler växter, ha nya sorter, ha fler färger, ha större rabatter, ha annan stil  på trädgårdsmöblerna osv. osv. Dessutom skaffade jag mig en "ny" oplanterad trädgård för sju år sen.


På besök i Örby, Älvsjö, Stockholm 2009 då min f.d. granne fyllde jämt. Det är alltså vårt f.d. hus som syns under den röda märkningen (ett hus emellan). Det man slås av nu är hur vansinnigt tätt husen står, det tänkte man inte på då när man bodde där.

Ändå tar det - alltså strävan efter mer eller nytt - aldrig slut verkar det som. Varje vinter så kommer planeringslusten tillbaka, hur less man än varit på senhösten. Det ligger skisser, böcker och trädgårdstidningar överallt - och vissa dagar är man helt slut efter att ha lusläst kataloger, gjort tabeller och skisser och sen suttit framför datorn halva natten. Så är det i alla fall år efter år för mig. Fast det är väl kanske tur det, när man tröttnat och nöjer sig med det man redan har - då är det förmodligen kört!

Infarten till garaget i bottenvåningen på tillbyggnaden vi gjorde.  Till vänster syns altanen till huset mellan vårt f.d. och våra kompisar. Det såldes två år innan vi flyttade till ett väldigt trevligt par, men tyvärr blev det skilsmässa så dom bor inte heller kvar.

Fast jag kommer ihåg att dom 2-3 sista åren i Älvsjö-Stockholm, då hade jag mer eller mindre tröttnat. Men det berodde ju på att jag visste att vi skulle flytta snart, vi letade ju hus på Gotland. Att i det läget börja planera och plantera nytt var inte aktuellt. Trädgården där var också hyfsat fin, fast inte större än 702 kvm, så vartenda litet ogräs syntes och man fick vara på hugget med sekatören och beskära växterna så dom inte blev för stora.


Beskära, det vet inte dom nya ägarna vad det är, tror jag. Så här såg ingången ut från gatan hösten 2009 när jag var på kalas hos min f.d. granne. Det till vänste rär en bollpil som jag uttryckligen påpekade att den måste man beskära VARJE år. 2008 hade dom för första gången tagit bort dom grenar som hängde ner över häcken. Och häcken klagar grannarna på att den är alldeles för hög och för bred!
Det var så illa att jag faktiskt trodde att jag hade tröttnat helt på trädgårdshobbyn och sa att jag ville ha ett hus på hällmark så jag slapp hålla på med trädgårdsjobb. Mina väninnor skrattade i smyg och frågade mig vad jag skulle roa mig med då?
Inga problem, tyckte jag. Jag kan ha lite roliga växter i krukor istället. Det räcker!

Här har jag gått vidare runt tomten och in på grannens infart för att försöka få en bild av huset, men det var helt omöjligt. Det var så vansinnigt igenväxt överallt. Men f.d. granne sa att inte en enda växt verkar dom ha tagit bort - och det är ju trevligt - men dom har inte heller satt dit något nytt - trist - och framförallt sköter dom inte trädgården - vilket är väldans tråkigt. Men å andra sidan är det deras trädgård nu, så jag bryr mig faktiskt inte!
 Nu har jag både en jätteträdgård på 7000 kvm med massor av växter - och massor av krukor - och har alltså blivit en mycket större trädgårdsfantast än tidigare!! DET trodde dock inte väninnorna var möjligt!!!9 kommentarer:

ormbunke sa...

Ja det skulle inte vara roligt att komma tillbaka till sin trädgård och se att den börjar förfalla. Det fasar jag över ifall vi måste sälja.Ha en skön helg. Kram. Anita

LindaLunda sa...

Så det måste skära ändå i hjärtat att se sitt jobb förfaras och misskötas så!!!

Lidna

Ruben sa...

Här fick man sig ett gott skratt så här på morgonkvisten! Nörd - alltid nörd, med andra ord ;-) Och, du skaffade väl inte en tomt på 7000 kvadrat helt utan odlingstankar?!!
Ha det gott!
/Ruben

Ölandsvindar sa...

Det är lika bra att inte återvända till sina tidigare trädgårdar. Se framåt. Jag är också igång med planeringen men min planering brukar inte överensstämma med trädgårdens egna planer. En häggmispelhäck framför ett gammalt träplank ska det nog bli. Då kan planket fortsätta att ruttna medan mispeln växer och den dag planket är borta har jag en häck istället. Och första fröerna är beställda!
Kram
Kerstin

Maria Berg sa...

Vårt gamla hus sade dom att dom var trädgårdsintresserade så jag lämnade en del växter och en massa marksten - när dom väl flyttade in jämnade dom alla rabatter med marken och satte gräs - tråkigt att dom inte vågade säga det dom tänkte göra - då hade växterna delats ut till andra.

Om som du sa det är deras trädgård nu!
Härligt att titta på er sten ruin - det har verkligen blivit härligt och hade jag haft störe trädgård hade definitivt en sådan kommit upp.
Kul med alla krokarna i den... undar hur många det blir till nästa år?

Fler spännande böcker på väg - härligt läsning önskar jag dig med ett glas vitt,
MB

Mimi sa...

Det värsta är att i mitt förra egnahemshus med tomt på 2 ha gjorde jag inget annat än klippte gräset. Rabatterna var verkligen inget att skryta med. Nu fattar jag inte hur jag inte förstod vad man kunde ha gjort av trädgården. Nu sitter jag här i stan och längtar ut till trädgården varje minut av mitt liv. Sorligt men dumt! /Mimi

mammi sa...

Trist att se sina gamla hem "vanskötas". Oavsett hur stor eller liten tomt man har så kan man alltid göra nåt roligt Apropå maskrosen vi har fått, så beror det på att den är 5 cm från väggen och snön som kommit har inte nått in dit, p gr a snömassorna som kommit från taket
Så så var det med det vårtecknet.
Kram

Anonym sa...

Nice and interesting post dear Susie!
Big kisses and happy weekend.

Anonym sa...

Nice and interesting post dear Susie!
Big kisses and happy weekend.