KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 2 januari 2011

ÅRSKRÖNIKA del 3

Precis som jag misstänkte så blev även nyårsafton en storhelg jag spenderade i sängen. Så skumpan ligger kvar i kylen och rådsjurssadeln i frysen. Vid tolvslaget sov och snarkade hela familjen sen länge och idag är nog första dagen på en vecka som jag känner mig något sånär hyfsad.  Och nu är jag VANSINNIGT TRÖTT på att ligga ner - så nu ska jag vara frisk!


Förra delen av årskrönikan slutade med att jag skrev att i slutet på juni blommade många av mina favoriter, bl.a. iris, men en del av dom fortsatte att blomma
ända in i juliFörträdgården var färdigplanterad, allt verkade ta sig och gräset hade nu kommit upp på alla ställen även om det var lite glest här och där. Den enormt fula elanslutningen till huset, en beigegrå rostig låda, grundmålade Rolle svart och sen en härlig lördagskväll (jodå, efter ett par glas vin) så dekorerade vi den gemensamt. 
Vi hade två val, antingen försöka dölja den med kamoflagemålning och fler buskar runt om, vilket kunde bli besvärligt med elkablarna i marken. Eller också kunde vi istället framhäva den och få den att bli en kul grej, vilket den alltså är nu. Vi tycker i alla fall själva att det blev lyckat - och det är ju viktigast! Vid min lilla "rosfolly" hade tre av dom fyra klängrosorna frusit ner helt men nu började dom växa och även om dom tre inte blommade så mycket i år, så såg även dom två som varit lite halvrisiga tidigare riktigt fina ut i bladverket. Rosen som inte frusit ner växte och blommade bra, men var nog en aning sen. Normalt brukar den komma igång precis efter midsommar, men nu dröjde det ända tills i mitten på juli.


Allt annat verkade dock som om dom hade gillat den hemska vintern, liljorna i murrabatten t.ex. och... 


...binkorna...


...dagliljorna...


...clematisarna...


...dom nyplanterade rosorna...


...ja, allt faktiskt !T.o.m. min tomatodling växte som ogräs, så här gällde det att nypa alla skott varje dag. Jag fick faktiskt ta bort hela grenar ett antal gånger. Men...man ska ju inte tro att allt gick som planerat inte!


 Efter att ha skördat lite tomater några gånger upptäckte jag att plantorna återigen hade drabbats av potatisbladmögel. Jäklar! Och det trots att det var flera år sen vi hade potatis - som då drabbades av bladmögel som spred sig till mina tomater. Så det var bara att ta bort hela odligen och nu har jag bestämt mig för att inte odla tomater på några år. Och det som tillsammans med paprika och chili är den enda matnyttiga odling jag har haft!Så närmade sig tiden när vi egentligen skulle åkt till fastlandet - alltså när jag fyller år - men nu skulle vi ju helt plötsligt inte åka någonstans. Vad skulle vi göra istället!?


Eftersom jag fyllde jämt ville jag ju åtminstone fira lite extra. Det hela slutade med att jag flyttade vår årliga "kasta korv- och grilla pildag" till min födelsedag och så var det lilla problemet löst. Jag är ju enormt road av att leka så det passade ju mig. Bilden ovan är alltså inte på mina födelsedagspresenter, det är på priserna i piltävlingen. Det är ju fakitskt så att det ibland är roligare att ge än att få!


Dagen efter bjöd gubben på en härlig födelsedagslunch nere vid havet på vårt lokala hotell i Djupvik. Synd att det är så nära, annars hade jag kunnat tänkt mig att spendera en natt där. Fast kanske ännu hellre en dag så man kunde fått bada i den tjusiga poolen!


Allt blommade fint nu; både rosorna vi den nya spaljén...


....rosorna vid ruinen...
...dagliljorna......och en massa perenner...

...och även en del buskar som sammetshortensian!


Man skulle alltså kunna visa hur mycket bilder som helst från den här tiden, men det ska jag inte utan jag ska fortsätta årskrönikan med augusti - fast kanske inte precis just nu. Jag måste nog krypa till kojs en stund igen.

3 kommentarer:

LindaLunda sa...

Jag vill osså ha en egen ruin....

Knatten sa...

Inte alls kul med dessa vintersjukor. Här har jag blivit dålig idag. Nyår var lilleman sjuk så jag satt i soffan vid tolvslaget. Lika skönt det. Nu tar vi nya tag.
//Knatten

Helena sa...

O vad trevligt o få se lite fägring nu när det bara är vitt o vitt...Tack för det!Många fina irisar,dagliljor o rosor du har!
Kram från mig!