lördag 4 december 2010

MATRECEPT & IRISBILDER

Resan till Hemse igår för att handla, visade sig bli en riktig otrevlig upplevelse. Hem var det inga problem som tur var, men dom 1,5 milen dit. Det snöade, men inte vanlig normal snö utan en väldigt hård finkornig snö och så blåste det. När det sen också började vräka ner så såg man absolut ingenting! Det var som en tät vit vägg framför en!!  
Det gick att köra 20-30 km som högst på stora landsvägen och på en del öppna ställen så fick man "köra på känn". Alltså rätta sig efter pinnarna som sitter utmed vägarna och som man såg först på en 5-10 meters avstånd. Jag lovar, det var inte kul!



Just nu har jag förberett lite för kvällens övningar och passar på att vila mig lite. Jag har städat av det sista samt dukat. Det senare är något jag tycker är fantastiskt kul och jag vill aldrig ha samma stil på dukningen från en gång till en annan. Därför tar det alltid lite tid att välja tallrikar, glas och framförallt färg på ljus och servetter. Ikväll blir det limegrönt och aubergine som huvudfärg. Sen blir det lite grått och silver också. Såg riktigt bra ut redan trots att jag inte tänt några av dom 23 (!) ljusen!  

 

Om en stund ska jag börja med maten. Det första jag ska göra är dom kalla såserna. En är är vad gubben kallar "Susies Chollahoppsan-sås" och är baserad på mager Creme Fraiche med senapspulver elller stark senap, dill & gräslök samt lite andra kryddor.



Den andra är en "Mango-sås" som också är baserad på mager Creme Fraiche och lite majonnäs. Den åt jag och en väninna på en krog i Ljugarn i somras till en paj och den var vansinnigt god. Alltså frågade jag kocken vad det var i den och fick en summarisk förklaring, så på kvällen så gjorde jag ett försök att lista ut hur den var gjord. Det gällde ju att passa på när man hade en väninna som också hade smakat den. Det gick riktigt bra, så nu är den en storfavorit!




Den här såsen gör man på så sätt att man smälter lite smör i en kastrull, lägger i finhackad lök och låter den blankas. Sen lägger man i lika delar, t.ex. 1/2 tsk, av stark curry, milt chilipulver och paprikapulver. Låter det hela puttra en stund och därefter svalna.
Sen häller man det smaksatta smöret i creme fraichen och majonnäsen, kryddar med salt och peppar samt rör till sist i 2 msk Mango Chutney. Underbart god till kött, fläsk och kyckling eller grönsaksrätter!



Jag tycker det är jättekul att klura ut recept när vi är på krogen och förrätten vi ska ha ikväll - Skotsk Krabbsandwich - är också en sådan. Den kommer från en hotellkrog i Skottland och egentligen ska den ju naturligtvis göras på färsk krabba eller på Chatka-krabba, men det har man ju inte någon tillgång till så det får bli vanlig salladskrabba på burk.



Man tar en burk krabba som får rinna av ordentligt, ungefär 1/2 dl finhackad mandel (Yes - sötmandel, lite ovanligt men det blir vansinnigt gott.) samt 2 msk finhackad rödlök. Rör ihop med ett par matskedar majonnäs - ska vara ganska "torrt" -  och lägg på kavring eller fyll en halva tomat. Dekoreras med ett salladsblad och tomat.



Det är inte så svårt att se vad jag längtar till, eller hur? Men...det är bara att gilla läget och ikväll ska i alla fall jag ha kul!

11 kommentarer:

Ninne sa...

Gottegris!! o så fina Irisarna är Jag kan inte se mig mätt på dem- heller!! Alltså får man vara hungrig på mat o blommor !!
Ha en bra kväll Kram Ninne

Christina sa...

Man blir riktigt hungrig, när man läser om din matlagning. Irisar är riktiga vill-ha-blommor, jag har tyvärr bara en sort än så länge. Dina är jättefina!
Ha det gott!
Christina

Anonym sa...

Nu sitter jag och blir hungrig och tack för att du vill dela med dig av de fina recepten.
Nej fy vilket olustigt väder ni hade att köra i. Tur iaf att det gick bra och att ni kom fram.
Önskar dig nu en trevlig andra advent!
Kram från Marie

samson sa...

oj oj vad gott ni ska äta,jag blir så hungrig,recepten på såserna ska jag skriva av,ha en trevlig kväll//maggan

Anita sa...

Oj, jag märker att jag inte hunnit vara ute bland mina favoritbloggar på länge för hos dig har det hänt mycket. Jag bara älskar din vita bilder (jag är nämligen tokig i vita blommor). Och alla andra bilder är bara så njutbara nu när snön ligger djup. Jag håller med, jag har inte heller orkat vara ute och fotograferat något. Dessutom är man ju på jobbet på dagarna. Vintern känns lite tung, jag längtar efter våren. Men först ska det bli jul och julmys. Det är i varje fall skönt.

Ha en riktigt skön andra advent!

Ölandsvindar sa...

Det är inte kul att hamna mitt i snöoväder med bilen här på våra öar.Här har vi också all sand som blandar sig med snön och bildar stenhårda drivor. Inte värt att satsa för att komma igenom en ihopblåst driva på vägen. Det kan resultera i plåtskador.Jag bara smälter inför bilderna av dina irisar. Maten hoppar jag över! Ställde mig just på vågen. Inte kul.
Kram
Kerstin

Maria Thorbjörnsson sa...

Får nog bli lite mat efter att jag läst dit inlägg..blandat med lite sommartankar..ja man måste tänka framåt fnissfniss..det e ju bara 6 månader eller så dit..ha det..Maria

Jord under naglarna sa...

Den menyn såg riktigt god ut! Jag hopaps att du lägger in en bild på din dukning också - lät så fint!

Rosor och ruiner sa...

Jag hoppas ni fick en trevlig kväll, och med den maten går det väl inte att misslyckas! Det lät gott! Du skulle vara med i "halvåttahosmig" du verkar kunna det där "lilla extra"!

mammi sa...

Det låter jättegott, särskillt för mig som i princip är kroniskt hungrig. Underbara bilder, som vanligt och då längtar man ju ännu mer till vår och sommar.
Kram

Anonym sa...

Tack för dina trevliga inlägg hos mig. Alltid lika kul att höra från dig. Dina inlägg ser jag fram mot varje gång. Du har också mycket fina bilder att njuta av.
Ja visst är våra kära hundar till glädje och ibland får vi plocka fram vår erfarenhet hur vi ibland ska komma till rätta med något som stör. Citronhalsband har jag själv använt för några år sedan då min äldsta tog lite för mycket "ton" vid några situationer. En effektiv metod som det räckte med att ta fram halsbandet och visa bara. Nu är det så mycket snö här i Linköping och min åtta tassar kliver ogärna ut i den djupa snön. Men har trampat upp bekväma stigar på tomten som dom istället följer. Jag kan säga att runt min stora gran där det huserar en hel fåglar, där är det en extra väl upptrampad stig :)
Önskar dig en jättefin vecka !
Kram från Marie