KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 31 december 2010

ÅRSKRÖNIKA del 2

Ja, inte är man pigg inte! Normalt är jag kanske förkyld var femte år, men 2010 har jag varit det två gånger. Den första gången över midsommar, när jag först fick ett kraftigt gallstensanfall som varade i 4 dagar och som övergick direkt i en förkylning. Så totalt blev det 10 dagars sängliggande - inte kul.
Nu är det alltså nyårsafton och det verkar också sluta med att jag får spendera mesta delen av dagen/kvällen i sängen. Vad är det som händer!?
Men "skit samma" jag övergår från gnället till att fortsätta min årskrönika över 2010 (alltså inte 2011 som jag skrev i förra inlägget först). Del 1 avslutades med slutet på april - vilken underbar tid - så jag fortsätter därifrån. 

Vårblommorna hade äntligen kommit igång ordentligt, fast det var fortfarande ovanligt kyligt.Vår "grävare" hade fått upp rotsystemen efter alla avverkade träd på det som skulle bli "förträdgården" och hade efter mycket om och med också fraktat bort skräpet - ett par billaster.
  Det roligaste var dock att några ur vår lilla grupp Trädgårdsentusiasterna åkte på en kort - men intensiv -växtinköpsresa till Öland.Förutom att vi kom hem med bilarna (jag och en väninna åkte i vår lilla pickis) precis smockade med växter, så hade vi dessutom otroligt kul tillsammans. Vi var fem entusiaster; 4 "källingar" och en gubbe och vi tog oss försts från Oskarshamn längst söderut på Öland till Albrunna Perenner där man naturligtvis hittade en hel del - bl.a. den här otroligt vackra klövern.Därefter åkte vi längst norrut till Byxelkrok där vi fick övernatta hos Boel  (B´ströös Handelsträdgård) som har försäljning av lite mer udda buskar/träd.
På kvällen åt vi middag på en mycket trevlig krog där vi t.o.m. för första gången för våren kunde sitta ute på en altan vid vattnet och äta - underbart! På vägen till Oskarshamn och färjan dagen efter stannade vi och besökte ytterligare ett par handelsträdgårdar samt hälsade på ett par medlemmar i Trädgårdsamatörerna och fick en privatvisning av deras fantastiska trädgård. Där såg jag för första gången ovanstående vackra Trillium och det resulterade naturligtvis i att jag senare beställde hem just tre sådana från Dix i Holland.Hemma igen visade det sig att "grävaren" och Rolle förberett marken för "förträdgården" vilket var tur för rosorna hade kommit precis innan resan och var nu jordslagna i en pallkragslåda i väntan på plantering.Men...det skulle ju först byggas en STOR spaljé för rosorna och det gick väl ganska bra, även om det tog lite tid. Vi - gubben och jag - är ju inga snickare precis. Och sen har man ju vissa speciella idéer som kanske inte alltid är så lätta att utföra i verkligheten. På ritning ser det dock aldrig så knepigt ut!Till slut stod den dock där och då var det "bara" att göra gångar, fylla på grus och jord och så i gräs - och så till slut det roligaste; plantera! Både kläng- och buskrosor, men också alla buskar och träd jag köpt på mig på Öland!!


Ovanpå det så hade vi några fastlandsbesök också. Först i april var det kusinen och väninnan och sen i maj var det f.d. grannen och vår bridgeväninna (som syns ovan intagandes skumpa i ruinen). Det är alltid lika trevligt med besök och det är nog ganska bra egentligen att man får lite annat att pyssla med än BARA hålla på i trädgården hela tiden!


Nu blommade alla sena lökväxter och perennerna började växa till sig ordentligt. Både i pallkragsrabatten och för övrigt också!I min lilla runda "bajsring" mitt i gräs- och bamburabatten hade jag som vanligt planterat en sommarväxt, men eftersom jag hela tiden haft en liten baktanke med den här ringen så började operation övertalning.


Bakgrunden är att min kära gubbe hatar dammar. Det blir bara en massa mygglarver och är besvärligt att sköta, tycker han. I många, många år har jag tjatat och tjatat och tjatat om att jag vill ha en damm - helst en jättestor. Vi har ju numera plats för det. Men...han har inte gett med sig.Vilket är konstigt, för förr eller senare brukar jag få det jag vill ha i trädgården. Se bara på "ruinen" och "murrabatten"!Alltså tänkte jag börja lite lugnt och försiktigt bearbeta honom i ett par månader till att göra "ett pyttelitet vattenblänk" av ringen. Man får ju inte vara för påstridig, då märker dom vad man håller på med!  :-)


Så var vi inne i juni och allt blommade, växte och allt var frid och fröjd. Tills jag kom ihåg att jag hade ju återigen ställt upp på att delta under Trädgårdsveckan här på Gotland med "öppen trädgård". Och inte bara en enda dag inte. Nej under hela två dagar veckan före midsommar.Så det var bara att sätta igång att "storstäda", för hur fånigt det än låter så blir man lite petig och vill få bort det allrs värsta ogräset. Även om man som jag inte hade tänkt lägga ner så mycket tid på just ogräsrensning, på nätt sätt känner man sig tvungen i alla fall.


Förträdgården såg ju inte speciell kul ut inför visningen, men några av dom ännu små buskrosorna hade börjat blomma - så jag behövde ju inte skämmas i alla fall. Däremot var inte allt gräs uppvuxet, det var ett par plättar som inte ville ta sig - men vadå? Det finns ju alltid hörn i trädgården hos alla som inte är helt perfekta!
Förhoppningsvis är rosorna uppväxta i sommar, men jag har bestämt mig för att ta ett sabbatsår 2011. Alltså inte ha någon allmän visning, utan enbart visa trädgården om det är någon som hör av sig personligen. Kanske är jag med i en bok om trädgårdar i hela landet och då får man ju ställa upp om någon hör av sig.Så inträffade då visningen och trots dåligt väder gick det mycket bra, det var massor av besökare. Jag hade t.o.m. visning i tre dagar då en trädgårdsklubb ville komma på besök. Dessutom kom en lokal tidning hit och gjorde ett reportage.
Tyvärr verkade det som dom var mest intresserade av att visa mig och f.d. husägaren på bild eftersom dom smällde upp just den bilden på en halv sida. Sen var det en ganska bra och lång artikel, men bilden på trädgården var pytteliten. Jag hade ju gärna sett att det var tvärtom!I juni blommar flera av mina favoritväxter, bl.a prydnaslök och iris. Jag tror att just runt midsommar är det som finast i trädgården, men just det här året låg jag ju till sängs. Först i gallsten och sen i förkylning så jag missade nog en hel del.I slutet på juni bestämde vi oss slutligen för att avboka alla hotellbokningar på fastlandet. Vi brukar ju åka på semester en vecka i slutet på juli. Då bilar vi runt och tittar bl.a. på en massa trädgårdar och besöker en hel del handelsträdgårdar. Men...med en urgammal hund som - trots air condition i bilen - inte pallar att åka ens till Visby (4,5 mil) när det är sommarvarmt, så vågade vi inte chansa.


Alltså blev det en sommar som vi spenderade helt och hållet hemma, vilket i och för sig var trevligt - men det är ju så mysigt att komma bort några dagar. Få se vad som händer i år. Just nu - när det är kallt - mår hon i alla fall bra, även om hon sover mest hela tiden!
  

12 kommentarer:

LindaLunda sa...

Tack för årsvandringen!
Väntar på resten :O)!
Gott nytt år!

Helens trädgård sa...

Hej Susie!
Vilket fantastiskt tärdgårdsår, både i ord och bild.
Önskar dig ett Gott Slut av 2010 och ett Gott Nytt Odlingsår 2011!

Helena sa...

Jättekul att få följa årsvandringen!Vad trevligt ni har i eran förening.Jag är ju oxå med i en liten med betoning liten förenig:-)Vi åker oxå på turer o har så himla trevligt!
Men du vad är det för gammal raring till hund?Har haft dvärg o mellanpincher fick lite nostalgikänsla när jag såg bilden.Nu har vi ju boxer :-)
Nyårskramar från mig!
ps.i morn börjar det nya trädgårdsåret....

Gårdsromantik sa...

:*¨¨*:♥GOTT NYTT ÅR♥:*¨¨*:

Önskar Maud

<Gårdsromantik-ljuvlig-lantromantik-på-nätet

samson sa...

vad fint du har det,usch för efterhängsna förkylningar,jag låg hemma å förkyld i november dras fortfarande med en envis hosta,krya på dej//maggan
GOTT NYTT ÅR

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Så fin den mörkröda Trilliumen var! Hamnar på listan över "vill ha". Något annat jag önskar är ett blåregn, så vackert.
Fortsätt krya på dig!
Kram, Ingela

Lena/isis sa...

Vad mycket fint du visar.. Vad jag längtar till den tiden. Kram

IreneL sa...

Härlig årsvandring! Krya på dig nu!
Jag önskar dig ett Gott Nytt År! / Irene

Ölandsvindar sa...

Vad trevligt med din årskrönika! Du har verkligen fått det fint i trädgården. Min sandåker är som en piss i havet jämfört med din. Men hälsa gubben att vi har inga mygglarver i dammen. Möjligen en och annan i någon vattentunna om jag inte har rört runt på ett tag.
Gott nytt år till dig också!
Kerstin

Anita sa...

God Fortsättning på det nya året Susie!

Så roligt det är att läsa dina tillbakablickar och se vad ni gjort under förra året. Jag hoppas att du får din damm. Jag har ju en liten trädgård men ett litet dammprojekt lyckades jag få igenom förra året och det är så himla mysigt att lyssna till vattnet som porlar under ljumma sommarkvällar. Och vilken vacker klöver! Fantastisk.

Nu ser jag fram mot nästa del när du har tid och ork.

Krya-på-dig-hälsningar!
/Anita

gunsan sa...

Så många vackra bilder.Hoppas du kryar på dej och slipper tillbringa en massa tid i sängen.Önskar oss alla ett bra trädgårdsår.

Madame C sa...

Vilket fantastiskt trädgårdsår ni har haft 2010! Nu önskar jag dig ett minst lika härligt 2011:) Tack för all fin inspiration också här på din blogg,
Charlotta