KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!söndag 7 november 2010

MÖRKER OCH LJUS

Igår ville man ju hedra sina nära och kära som är bortgångna, men vi har ju inga kyrkogårdar eller minneslunder med dom här på Gotland. Istället så besökte Rolle vår favoritkyrka i Lau och tände ljus när vi var ute på vår vanliga lördagsbiltur.
(Alltså, vi är inte religösa. Har inte varit med i kyrkan på över 40 år, men vi uppskattar verkligen skönheten hos byggnaderna.)


Själv satte jag ut massor av ljus på tomten. Både vid ingången, borta i stenhörnan och i ruinen och dessutom på altanen och så inne naturligtvis. Sen när mörkret hade sänkt sig ordentligt så gick jag ut och tände alla ljusen - och tog med mig kameran.
Men det vet ju alla att tar man bilder i mörker och stänger av blixten så blir det antingen precis kolsvart med pyttesmå ljusprickar - man ser helt enkelt ingenting - eller så blir det kritvitt av blixten och ljusen syns inte alls. Alltså totalt ointressanta bilder!


Eftersom jag har en gammal men fin och avancerad kamera som jag fått av en god vän, så bestämde jag mig för att lära mig lite mer finesser på den - efter 5år! :-)


Resultatet blev dom här bilderna - samt en massa fler som dock inte lämpar sig alls för visning eftersom dom blev väldigt suddiga. Man skulle nog behöva ett stativ när man tar den här typen av bilder, men man ser ju i alla fall vad dom föreställer. Det var alltså precis kolsvart ute när jag tog dom, vilket faktiskt inte märks!


Det är ju konstigt att jag inte har lärt mig alla kamerafinesser under dom här åren. Jag har naturligtvis testat dom flesta men använder man dom inte kontinuerligt så glömmar man bort hur det hela fungerar. Nu tog jag mig tid att åtminstone försöka mig på lite mer avancerade foton, vilket var väldigt kul. Ska nog försöka mig på fler så småningom!

 

14 kommentarer:

thecottagebythecranelakeolof1 sa...

Ja stativ är nog ett måste är jag rädd. Prövade att fota månen på det sättet och den fanns nog i stort sett över hela bilden :-) :-)

Men man får stämningskänslan när man tittarv på dina bilder!

Ha det gott!
Christer.

Anita sa...

Härliga stämningsfulla bilder. Så fint att tända ljus på olika ställen på tomten. Det där med att undvika suddiga bilder är inte lätt. Märkte det själv igår. Det var inte ens mörkt när vi var ute men de flesta av mina bilder blev suddiga.

Ha en fortsatt skön söndag!

/Anita

Rosor och ruiner sa...

Vad fint du gjorde på tomten med alla ljus, verkligen stämningsfullt! Huvudsaken är ju inte att man tänder ljusen vid just den kyrkan eller platsen där våra kära ligger.
Jag tror att även jag kommer att påverkas av min mammas bortgång länge, hela livet tror jag. Hon stod mig så nära och det har ännu inte gått någon dag utan att jag tänkt på henne.
Kram!

Ninne sa...

Vilken stämning du ordnade hos ER. Helt njutbart att kolla dina bilder.
Hur blev det Har ni varit på födelsedags-semester?
Är det nästa helg så får jag önska lycka till o ha det gott.
Det är så gott att höra att ni tar sån hänsyn till gamla Penny-- så skulle alla djur ha det på ålderns höst!!
Ett extra grattis till Rolle, förstås-
Kram på Er alla tre
Ninne

mammi sa...

Det där kan man verkligen kalla "ljusglimtar". Vi var på kyrkogården och lade en dekoration på mina föräldrars grav, som jag gjort själv. Inte av snålhet men kändes bättre så.
Kram

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Mysigt med alla ljus i din trädgård. Denna årstid behöver verkligen lysas upp.
Visst är det roligt att testa olika inställningar på sin kamera! Mitt problem är att jag testar olika saker när jag är ute och fotar, sen när jag kommer hem så kommer jag inte ihåg vilken inställning jag använde till vilken bild :-) Får nog börja ha papper och penna med mig...
Ha det gott. Kram, Ingela

Monica sa...

Ja skrattar lite ..för jag har med mixtrat med iso inställningar för att fota i mörker och det är ju lite kul,,men jag kom också frram till att jag behövde ett stativ.

härliga bilder har du fått till !
ha en go vecka KRAM Monica

Christina sa...

Underbara bilder! Så stämningsfullt! Jag är så dålig på att ställa in kameran, så jag har svårt att fånga sådana fina motiv, men du har verkligen lyckats!
Ha det riktigt bra!
Christina

Ruben sa...

Vad mysigt!! Ruinen fick ett helt nytt intryck! Vad bra du lyckades med fotona, trots mörkret! Du verkar vara stadig på handen! ;-)
Ha det gott!
/Ruben

Ölandsvindar sa...

Hoppas ni fick en skön semester! Finesser å kameran ja. Jag har i alla fall köpt en fotobok så en vacker dag lär jag mig nog (kanske). VIsst är det vackert och stämningsfullt med kyrkogårdarna i helgen. Vi har våra nära och kära på långt håll också men vårt yngsta barnbarn tog kort och lade ut på Facebook så vi kunde se. Gulligt av henne!
Kram
Kerstin

Zondra Art sa...

Beautiful and romantic, I lake it!
Kisses.

ormbunke sa...

Vad fint och stämningsfullt du hade arragerat på tomten. Det är alltid roligt om man kan utnyttja kameran mer men det är inte alltid man hinner ställa in vad man behöver i de olika situationerna. Jag har inget stativ men skulle behöva ett. Men om man skall fota fjärilat t.ex. så hinner man inte ställa upp ett stativ för då har fjärilen försvunnit. Jag brukat nyttja gubben eller något stadigt som stöd annars så blir det alla gånger suddigt. Jag tycker i.a.f du fått fin stämning i bilderna. Ha de gott. Kram. Anita

Helens trädgård sa...

Javisst är det magiskt vacket med alla tända ljus ute i mörkret. Men det är som du säger svårt att fota. Tycker du har lyckats bra att få fina bilder.
Ha en fin avslutning av måndagskvällen!

Jord under naglarna sa...

Det är svårt att fota i mörker, men det blev fin stämning på dina bilder!