KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 28 oktober 2010

DÅ OCH NU - del 3

Det är +10 grader, sol och ganska behagligt men jag har inte kunnat vara ute och fixa något för gubben har varit till Visby idag. Alltså har jag fått passa firman. Nu är han dock tillbaka och ute och går med Penny.
Dom går det vi kallar "järnvägsrundan", alltså en del av sträckningen efter den gamla järnvägen som tyvärr las ner på 70-talet. Det är en lagom runda och största delen går genom den lilla skogen och utmed en bäck på andra sidan vägen.
Men...nu ska jag fortsätta med att visa bilder från "stenhörnan" och den södra sidan om huset.


Den här bilden är från andra året vi bodde här, alltså runt sex år sen. Träden på yttertomten är avverkade, gunnebostängslet för att hindra Penny att jaga traktorer på vägen (!) är uppsatt och dom två syrenerna - som blommade vi inköpet - är planterade. För övrigt ser det ganska vildväxt ut på "yttertomten".
Sen hade vi gjort ett pyttelitet trädgårdsland mitt på gräsmattan. Det fick dock bara vara där i ett år! Istället så gjorde vi om trädgårdslandet till en liten "rosfolly" - alltså Susie´s Dårskap!. Här syns åtminstone en av dom - fortfarande - små syrenerna till höger om follyn. Dom har knappast växt något alls under dom här åren och inte heller blommat, så förra året hotade jag dom med att dom skulle grävas upp och kastas om dom inte skärpte sig.
Och tydligen förstod dom vad jag menade, så dom satt igång att växa och blommade för fullt!
Om man står vid follyn och tittar till vänster bakom huset så ser man den här vyn. Det är en stenrabatt jag gjort utmed husets södergavel.
Det finns två skäl till det. Det ena är att det aldrig är bra att ha en rabatt närmast huset, det andra är att det blir så vansinnigt torrt här. Det är ju ingen jord under, utan massor av sten och sand och sen är det ju stekande söderläge. Vi har dessutom väldigt stort takutsprång vilket bidrar till torkan.
Vän av ordning ser ju genast att det finns en del som växer här, bl.a. ett blåregn med en daglilja vi fötterna, men blåregnet är nedgrävt i en jättestor plastkruka och så vattnar jag direkt i krukan.
Dom andra fåtaliga växter jag valt är väldigt torktåliga så dom vattnar jag inte alls.Om vi går tillbaka till där jag slutade igår så var det ju där "långrabatten" och "stenhörnan" möts. I den här hörnan var tidigare enbart ogräs, det var nämligen så torrt där att gräset inte växte alls. Så den första hösten tog vi bort torven och la dit sten istället.
Vi la inte någon matta under stenarna, anledningen var att det var ingen jord här så jag trodde att det inte skulle kunna växa något. Det gör det ju naturligtvis, men inte så mycket och det är väldigt lätt att ta bort ogräset som inte sitter så hårt bland stenarna.Naturligtvis så kunde jag ju inte låta bli att plantera en massa torktåliga växter här. Här finns alunrot, lavendel, kärleksört, kungsljus, silverbuske, korstörne och en vintergrön Cotoneaster. Den senare tog jag hem från Danmark, för här i Sverige säljs den inte. Den blir efter ett antal år väldigt stor, mer som ett litet flerstammigt träd. Tyvärr blåste den sönder i en storm förra året och hela mittbiten bröts av - men den är på gång igen!


Kungsljus planterade jag - vilket en del gotlänningar kanske tycker är väldigt konstigt - dom växer ju vilt överallt här på Gotland. Men jag valde en lite ovanligare sort, den tvååriga Verbascum bombyciferum (silverkungsljus), som blir betydligt större. Och den verkar trivas för det kommer upp massor av småplantor överallt. 
Men...jag satte också martorn. vilket jag bittert har fått ångra. Det är nu 5 år sen jag planterade dom och 3 år sen jag försökte ta bort dom. Men fortfarande kommer det upp småplantor precis överallt bland stenarna!


Dagens bildkavalkad avslutas med den väldigt mörka kärleksörten, som kanske inte trivs så där vansinnigt bra i torkan - men vacker mot stenarna och det gulbladiga korstörnet (Gleditisia tricanthos `Sunburst´) är det!


6 kommentarer:

Anonym sa...

Vacker och välskött trädgård. Du har värdefulla händer kära Susie.

Hälsningar från Kroatiska.

Madame C sa...

Det är fantastiskt vad ni har hunnit med på dessa år! Galet fint!
Ha det gott,
Charlotta

Ninja sa...

Härlig trädgård du har....jag gillar också ljuset på Gotland och är en återvändare...

Ninne sa...

Du har en alldeles underbar trädgård. Måste vara skönt o kunna se på den idag efter allt arbete du -ni - lagt ner i den.
Ha det nu bra även när höststormarna gnyr. Snart är vi där ute i det gröna igen
KRam Ninne
Ps Tack för tipsen nu är det mesta gjort!!

Ölandsvindar sa...

Så fint! Jag blir inspirerad och känner att jag vill ut och fixa i trädgården. Men medan jag smider planer till våren ska jag bara lägga lite jord runt rosenfötterna och slänga ut lite höstgödsel.Det får räcka med det.
Kram
Kerstin

Knatten sa...

Å vad jag längtar till sommaren när jag ser din trädgård.
Förresten, vi måste försöka komma ihåg att jag givetvis vill ha lite irisar av dej till våren=))) har jag ju glömt att säga.
Ha en skön helg. /Knatten