KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!onsdag 27 oktober 2010

DÅ OCH NU - del 2

Här fortsätter jag med ytterligare en del av trädgårdens utveckling. Nu tänkte jag visa "långrabatten"  som består av c:a 35 m på framsidan utmed vägen plus dom 15 m på kortsidan som jag visade igår. Så här såg det ut 2005!


Det roliga med den här bilden är att rabatten redan då var full med växter, men.....det var till 75% perenner  och dessutom hade inte dom andra plantorna hunnit växa till sig på dom två-tre år dom hade suttit i backen. 
Kolla bl.a. in den otroligt lilla smällspirean (den svarta fläcken bredvid stolpen), den pyttelilla gulbarriga tujan till höger om den sant den gul- och grönbrokiga lönnen.
Och den vit- och grönbrokiga pagodkornellen (Cornus controversa `Variegata´) är så liten att den knappt syns - och då hade den ändå suttit där i tre år!


Här ser man att allt verkligen ränt iväg och blivit stort. Tujan t.o.m. så stor att vi var tvungna att beskära och stamma upp den i somras. Kornellen börjar bli ett skirt litet träd och silverpäronet (Pyrus salicifolia, som också kallas Nordens olivträd) närmast kameran har tagit sig hyfsat också.


Här är en bild på den jättestora mörka smällspirean, den "bantade" tujan och den brokbladiga lönnen. Både tujan och lönnen hade jag med mig i krukor från Stockholm när vi flyttade hit, så dom var bland det första som kom i backen här.Pagodkornellen var också med från Älvsjö men den var väl bara en 3-4 dm hög då och dom tre förgreningarna var så tunna, så otroligt tunna. Nu är den faktiskt jättefin, men det var nog först förra året som den kom igång ordentligt och började växa. Men det visar bara att man ska inte ge upp, låt dom vedartade plantorna stå ifred ett antal år - i alla fall om dom inte börjar se dåliga ut!Här ser man samma sektion framifrån. Bilden är tagen för ett par veckor sen.


Om man tittar till höger så ser det ut så här, i alla fall i augusti. Här ser man också hur växtligheten i den långa "pallkragsrabatten" frodas. Den gjorde vi på våren förra året och jag måste säga att jag är verkligen nöjd med den. Perennerna växer så det knakar, men ogräset syns omedelbart och kan ryckas upp direkt. Dessutom är det väldigt lite med ogräs - det var ju också idén med pallkragarna!Tänkte avsluta med ovanstående dagsaktuella bild. Det är alunrot i olika färger, tidlösa (Colchicum `Waterlily´) och en stenkant som avslutar "långrabatten". Därefter följer det vi kallar "stenhörnan" som jag ska visa lite från nästa gång!


7 kommentarer:

Ruben sa...

Knappt man tror sina ögon! Vilken förändring! Och på så kort tid!!
Ha det gott!
/Ruben

Ninja sa...

Jag blir allt lite avundsjuk på klimatet ni har här där på ön....
jag hittade hit och tittde på trädgård och konst :)

Madame C sa...

Med risk för att bli tjatig: Det är SÅÅÅ kul att se före-och-efter-bilder. Det tröttnar jag aldrig på:)
Tack för dagens visning,
Charlotta

Rosor och ruiner sa...

Kul att se hur det såg ut för fem år sen - jag vet ju hur frodigt och fint det är nu!

Nora sa...

Vad roligt med före-och-efter-bilder!!!! Otroligt inspirerande för mig som har flyttat till en gammal trädgård som behöver röjas upp och planteras. Dina bilder visar att det är möjligt att få till förändringar på relativt kort tid! Tack för visningen - jag ser framemot fortsättningen!

Oljekritan sa...

på Öland händer det saker..va häftig...skulle jag vilja se..Kul idé med före/efter..Godnattis!! Vill se mer..Karina

Ninja sa...

Tack för att du hälsade på hos mig....