KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


måndag 18 oktober 2010

BÅDE MISSLYCKAT OCH LYCKAT

Trots frosten som kom och förstörde nästan allt i trädgården i fredags, så har jag en hel del bilder av blommor därifrån. Jag var nämligen ute på torsdagen och tog en fotorunda - och det utan att jag hade en aning om att det skulle bli frost. Snacka om tur!


Till att börja med ska jag visa mina kärleksört. Jag har tre olika namnsorter, den första - ovan och nedan - är den vanliga Hylotelephium`Herbstfreude´ som jag har massor av på olika ställen i trädgården.


Sen har vi den lite mer mörkbladiga `Munstead Dark´ som har mer rosaröda blommor. 


 
Och till sist den nästan svartbladiga som jag tror är `Purple Emperor´. Den står extremt torrt i min "stenhörna" och trivs väl kanske inte så bra egentligen, men den gör sig otroligt bra mot stenarna så jag tänker inte flytta den.Det är ju så att man sällan visar sina misslyckanden - av förståeliga skäl - men naturligtvis har man massor av sådana. Den här växten som jag köpte under namnet eldsflockel, heter Eupatorium rugosum `Chocolate´ och kallas egentligen rostflockel. Den har en vacker mörk bladmassa och växer väldigt bra, blir c:a en meter hög och pryder verkligen sin plats. Så varför är den ett misslyckande undrar du naturligtvis!?


Jo, jag har aldrig sett den blomma! Den har nu varit planterad i fem år på den här platsen, men hur blommorna ser ut har jag alltså inte en aning om!!
Den har pyttesmå blomknoppar som aldrig hinner slå ut, även om vi har en lång skön höst. Så dom små vita blommorna den ska ha lyser med sin frånvaro. Så nu är frågan, ska jag låta den stå kvar eller ska jag flytta den till framsidan där det är stekande sol?


Dom här höstanemonerna (Anemone japonica `Prinz Heinrich´) verkar inte heller trivas så där vansinnigt bra. Har två plantor placerade nedanför mina klematisställningar och den ena har inte blommat alls, den andra drog igång med blomningen för bara någon vecka sen - lite väl sent tycker jag!
Men...dom får stå kvar ett par år till, jag planterade dom förra hösten och lite mer tid ska dom väl få.


Däremot har den här sommarblomman - det är alltså en vanlig ringblomma - verkligen varit en positiv överraskning. Den är planterad i den "gula pallkragsrabatten" och har blommat kontinuerligt hela sommaren.Mina stora favoriter bland sommarblommor är annars Verbena, men i år har dom verkligen inte levt upp till favoritskapet. Det har varit alldeles för torrt i sommar och dom som gillar mycket vatten har inte varit fina alls. Detta trots att jag vattnat dom ofta och mycket, men det har inte räckt. Nu framåt hösten tog dom sig lite och kom igång, men det är ju lite väl sent.Nävorna däremot är precis som vanligt helt fantastiska, speciellt den här Geranium `Rozanne´ som bara blommar och blommar och blommar. Även nu EFTER frosten!


På baksidan i "sten- & grusslänten" har jag satt en enda planta av Persicaria affinis `Donald Lowndes´ under ett vanligt benved för höstfärgens skull. Benvedet har nu tappat sina vackra röda blad, men drakpilörten är fortfarande en fin färgklick mot stenarna.


Fast allt behöver ju inte vara blommande eller färgstarkt för att vara vackert, även det lite "förfallna" kan vara tilltalande. Som ovan; gula hostablad och den gulbladiga japanska lönnens brunkantade blad.Sen har vi det rödbladig enormt vackra illröda blodgräset Imperata cylindrica `Rubra´ som jag äntligen, efter många försök både här och i Stockholm, fick att övervintra. Och till höger en kruka med sommarsalvia och pelargon som klarade frosten. Nu får den stå kvar mellan verkstadsdörrarna och pryda parkeringsplatsen.Så här ser det ut idag, riktigt höstlikt alltså. Men kolla in dom vita lupinerna i näst sista pallkragslådan, dom blommar fortfarande lika fint! Dom är bara helt otroliga!!
Det finns också en massa rosor som blommar fortfarande och som jag tog bilder av både före och efter frosten - märks ingen skillnad  faktiskt - men dom ska jag visa i nästa inlägg!

11 kommentarer:

Christina sa...

Så roligt att en hel del klarade frosten! Nu hoppas vi att det blir lite varmare, vintern blir så lång annars. Än är det väl inte dags att gå i vinteride!? Det finns så mycket att jobba med i trädgården ännu.
Tack för fina bilder!
Ha det gott!
Christina

Anette sa...

Frosten har tagit det sista hos mig nu, men det är rätt okey ändå. Det kommer ju snart en vår eller hur? Jag såg de första julstjärnorna i butiken häromdagen, men det känns väl liiiite tidigt! Visserligen finns andra julsaker i butikerna redan, men julstjärnor får nog vänta ett tag. Fast de här var i en vansinnigt läcker rosa färg.
Har en höstanemon i en kruka vid entrén, som jag så smått funderar på om jag ska ta och plantera ut i landet. För inte kan den väl överleva vintern i krukan?
/Anette

Ruben sa...

Senblommare, som aldrig hinner fram, kan man bli lite trött på! Har en höstaster som är helt hopplös!! Du kan kanske flytta den till ett riktigt solig läge?
Din lupin är ju helt makalös, vilken blomning, och så här sent på året. Vad har du för trix?
Ha det gott!
/Ruben

Madame C sa...

Suck, vad mycket vackert! Tack och lov lär det bli lite varmare ett tag. Har nämligen lite till att plantera:)
Ha det gott,
Charlotta

mammi sa...

Jodå, frosten slog till här också.Försökte vara duktig och ta in alla krukor som skulle till vinterförvaring, men naturligtvis glömde jag en, trots att jag nästan slår skallen i den var gång jag går ut eller in. Skall visa den senare, men vacker är den inte. Som du vet kan jag inte blomnamn, men har en del likadana som du, vem vet jag kanske lär mig. Tjusiga kärleksört du har, själv har jag bara den där vanliga, som jag försöker att få skott ifrån. Härliga bilder
Kram

Rosor och ruiner sa...

I så fall har jag också misslyckats, har också en rostflockel Chocolate, men jag trodde i min enfald inte att den hade några blommor, i alla fall inte vita...min står också skuggigt, är det det som är felet månne?
Har också en Prins Heinrich,men den blommar rikligt i alla fall, även om jag tycker den lägger sig ner lite "fult"...vilka krav man har va!

Ha det gott!

Susie på Stjärnarve sa...

Anette; Det är nog säkrast att plantera ut din höstanemon omgående INNAN den frusit ihjäl.
Ruben; Det enda jag gör med den vita lupinen är att jag kontinuerligt gödselvattnar och klipper bort dom vissna blommorna - och då klipper jag ända ner till marken. Men jag gör likadant på dom vanliga blå vildväxande och dom blommar minsann inte om.//Susie

ormbunke sa...

Det är ju fantastiskt att så mycket blommar fortfarande hos dig. Men så har du speciella gröna fingrar. Växten du inte får att blomma har ju fina dekorativa blad.Mina petunior klarade frosten så de och rosorna är nog snart det enda som blommar + min höstanemon så klart. Ha de gott. Kram. Anita

Ninne sa...

Blommande sköna trädgård. det är alltid så fint att se allt vackert du har o som du lyckats med i alla lägen
Kram Ninne

TYRA sa...

Hej Susie, Eupatorium rugosum `Chocolate´behöver ju inte ha några blommor den är ju väldigt dekorativ som den är. Det där eldgräset har jag aldrig sett förrut, urtjusigt tycker jag, men vad jag förstås så var det lite kinkigt. Vackert i alla fall/ Tyra

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Rostflockeln tycker jag ser jättefin ut även utan blommor, men det är klart - hade man förväntat sig blommor så är det klart en besvikelse.
Misstag i trädgården blir det allt många genom åren :-) Men det är bara till att göra om eller försöka igen, alltid lär man sig något.
Blommande lupiner i oktober känns märkligt, fast härligt!
Ha det gott. /Ingela