KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 3 september 2010

TUFF BESKÄRNING

Den första bilden jag lägger ut idag kommer att visa att vi har hittat guldet vid regnbågens slut - där ligger nämligen vår hus. Vi har verkligen haft en otrolig tur att hitta ett hem som passar oss, både omgivningen, själva huset och tomten - allt är perfekt. Och vi trivs så vansinnigt bra!  
Vi hade det jättebra i Stockholm också i vårt hus i Älvsjö där vi bodde i 30 år, men här så är det verkligen det omtalade guldet vi hittat..........Eftersom vi bara bott här i sju år och startade förvandlingen från skogstomt till trädgård för sex år sen, så är det inte många av dom vedartade växterna som har hunnit bli  FÖR stora- utom en enda!

Bilden tagen i maj.
Bland det första jag planterade här var en gulbarrig tuja som jag hade med från Stockholm. Där hade jag haft den ett par år planterad i en jättestor kruka.
Bilden tagen i juni utifrån vägen.
Varför den aldrig kom i jorden kommer jag faktiskt inte ihåg, men så fort vi började prata om att flytta till Gotland så var det ju inte aktuellt längre.
 
Bilden tagen i mitten på juni.
Tvärtom, jag grävde upp fler vedartade växter och perenner och krukade för framtida flytt. bl.a. den gulbrokiga lönnen som är planterad omedelbart till höger om tujan och även den vitbrokiga pagodkornellen.

Bilden tagen i augusti.
I år har tujan varit enormt vacker, väldigt tätväxt och fin ända nedifrån och riktigt gul (även om det bara syns på den första bilden). Alltså helt perfekt, men.....av erfarenhet vet jag att har dom väl kommit igång att växa så går det fort. Vi var alltså tvungna att göra något, nästa år skulle den varit uppe i telefonledningen och redan nu hade jag varit tvungen att såga av en gren på lönnen som växte rätt in i tujan.


Bild tagen igår.
Gubben skyllde på mig naturligtvis. Jag hade planterat dom alldeles för tätt - och tyvärr hade han rätt (för en gångs skull)! Så det var bara att ta fram stege, motorsåg, vanliga sågar samt sekatörer av olika format.


Bild från igår.
Så började vi med att såga ner hela toppen, ungefär en meter tog vi av direkt. Det var tre grova stammar så Rolle fick använda sig av motorsågen. Sen klippte jag in tujan en halvmeter runt om, så framifrån såg den en meter smalare ut. Och det såg inte direkt snyggt ut, alltså stammade vi upp den c:a 80 cm också. Sen fick vi använda oss av kraftiga gummiband för att dra upp grenar till att bilda nya toppar och så klippte och ansade jag dom hjälpligt så att tujan fick en bra grundform. Vi höll på i tre timmar!
Nu har ju jag gjort det här förr i Stockholm på ett par stora tujor, samt att jag har hållit på med bonsaier. Så det där med beskärning är inga problem. Och tujor växer som ogräs och bryter lätt, så den kommer bli jättefin om ett par år. Fast redan nu tycker jag att resultatet är helt OK.Även den lilla "damm" som jag äntligen fått har blivit bra, speciellt sen Rolle smart nog kom på att lägga dit tre orange små blombollar som en begonia fällt. Bilden togs i tisdags, men blommorna är lika fina fortfarande. Han har en del riktigt ljusa trädgårdsidéer ibland!


Penny är fortfarande "still going strong" trots att hon sover väldigt mycket och har börjat bli väldigt gnällig, skrikig och pipig när man inte ägnar sig åt henne på kvällarna. Hon hör nästan ingenting längre, bara när gubben busvisslar eller jag blåser i visselpipa. Fast då får man vara högst en 4-5 meter från henne. Lägre ljud hör hon inte alls. Det är tur att vi kört med handtecken under åren!


Piiluu-klematisen är också "still going strong". Jag vet faktiskt inte hur länge den blommat, men den kan man verkligen rekommendera.Astilben nedanför får avsluta dagens inlägg - som faktiskt blev lite längre än jag egentligen hade tid med. Men kommer man väl igång så......

12 kommentarer:

Gela sa...

Du är tuff du som vågar beskära så. Men det blev ju fint.
Jag brukar vara rätt feg när det gäller att beskära. Tror alltid att jag tagit död på trädet när jag beskär. Men hittills har det gått bra. Hoppas du får en fin fin helg/Gela

Ruben sa...

Thujan blev jättefin redan nu tycker jag. Och att Rolle bara har rätt ibland, det tror jag inte riktigt på .... ;-) Roligt när man arbetar tillsammans i trädgården. Vår thuja, som står på skogsmarken växer rätt dåligt, och inte blev den snyggare sedan rådjuren vässat hornen på den!
Ha det gott i helgen och slit inte ut dig alldeles!!!
/Ruben

Mimi sa...

Oj så den blev fin genast. Beskärning är nåt som jag knappast alls vågat mig på. Och det man sett längs med vägarna då vi åker till landet har inte precis gett bra vibrationer, men er beskärning av thujan är ju helt i egen klass!
Vad snygg din lilla damm blev. Nästa sommar börjar det grävas fontän med damm här. Jag ska på en liten resa till Danmark med bil och skall stanna i Sverige och shoppa på medelhavstorget. Deras lejonhuvudfontän är precis i min smak.
Tack för informationen om lönnbräckan. Det verkr ju vara en ganska så trevlig bekantskap även på andra sätt än utseendemässigt.
Hälsningar Mimi

ormbunke sa...

Så underbart att du hittat ditt ställe och trivs.Och vilket stort jobb du lagt ner. Men tycker man nåt är roligt så är det inte så jobbigt.
Vi har 6 stora thujor som växer som en häck mot grannens. De är säkert nära 4 m höga nu.Gubben vill klippa i dem men jag har varit motståndare. Men när jag såg hur fint din thuja blev så kanske jag bör tänka om.Ta dig nu en riktig skön helg med att vila och äta gott. Kram. Anita

mammi sa...

Va fint ni har det. Blev lite undrande ang. Thujan. Vi satte ju en hel häck med Thujor i fjor, för att begränsa tomten, (som vi inte ville ha, men Lantmäteriet sa antingen allt eller inget). På detta område vi inte ville ha är där början till en hel skog, med skräpträd. Skall bli skönt att slippa se eländet, om nu bara Thujorna växer som din. Blev jättefin
Kram Marianne

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Det är otroligt fint att beskära tujor. Konstigt att så få provar på det, när resultatet blir så spännande:-)

Ha en fin helg! H.

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Åh, så härligt att känna att man hittat "guld", både med huset man bor i och platsen! Speciellt efter att ha gjort en så lång flytt som ni gjort.
Thujan tycker jag ser jättefin ut, det lyckades ni bra med. Sen gillar jag ju uppstammat :-)
Ha det gott. /Ingela

Ninne sa...

Oj då! Du-Ni är ju rena proffsen. Den blev ju tjusig med en gång-åtminstone på kortet, men hos dej växer o frodas o alltblir fint. Duktiga är ni och det är toppen när man får så fin lön för mödan. Trädg. är helt underbar hos er.
Kram Ninne

Bitte sa...

Susie, vad superfin thujan blev. Jag har några stora ex men har inte vågat beskära men nu ska det bli gjort. Tack för att du visade bilder före o efter..toppen

Rosor och ruiner sa...

Vad snygg den blev efter beskärning, det hade jag aldrig vågat mig på, men du har ju gjort det förr,det syns!

Anonym sa...

Jag trodde det var jag som bodde vid regnbågens slut=)).

Fast beskära kan jag verkligen inte. Häromdagen började jag klippa lite i min spireabuske o sen slutade jag o började skratta. Jag tog inte hela. Den ser lite lustig ut nu så jag hoppas han fixar till sej själv=).

Ha det bra. /Knatten som inte är inloggad.

Anette sa...

Jag tyckte den blev söt den där tujan! Liten och fin, säger jag som inte är någon "barrälskare". Vi hade en "vild" enbuske i trädgården ett tag, men den tog Gudrun hand om.
Att du hittat ditt guld vid regnbågens slut det har man förstått! Jag är nog inte riktigt där ännu, fast här är väl åtminstone "silver" ;-)
/Anette