tisdag 7 september 2010

GRÄSKLIPPNING & BLOMMOR & VATTEN

Idag har jag ägnat mig åt att klippa gräs - igen! Sist var det på innertomten och i förträdgården, nu var det yttertomten som behövde en snaggning. Det är inte klokt vad det växer och det trots att jag aldrig någonsin gödslat där ute!



Några kort har jag tagit också, det här för att visa dom söta bollkryssen - rosa med lite gult i mitten - som fick ersätta dom vattenslukande rosenkragarna jag hade här. Rosenkragarna såg nämligen inte så snygga ut längre, kan ha berott på att jag tröttnade på att vattna dom när det hade regnat. Då torkade dom!



Dom underbara nävorna Rozanne/Jolly Bee, dom bara blommar och blommar men det gör också mina vita lupiner. Det var likadant förra året, men då trodde jag det bara var för dom var nysatta. Men dom har remonterat hela tiden i år också. Så fort dom blommat över så klipper jag bort blommorna och det har tydligen lönat sig. I bakgrunden syns solhatten Magnus som har blommat hur länge som helst och fortfarande är riktigt fin.



I rosfollyn är det däremot dåligt med rosor, endast den orange begonian blommar just nu. Den lilla gröngula busken är en gulbladig dvärgschersmin som jag fick i present för 5 år sen. Den har inte vuxit något vidare, så jag har flyttat runt den och nu ÄNTLIGEN börjar den se riktigt tät och fin ut.



Klematisen Piiluu blommar också fortfarande. En rolig sak med den är att blommorna har mörknat betydligt. Tror att det beror på att det varit så kyligt på nätterna, ända ner till bara +2,5 grad! Alltså extremt kyligt för årstiden!!



Några av penséerna jag flyttade från krukor till rabatter blommar också. Likaså dom som självsått sig i gruset på vår infart. Kan nån tala om för mig att om dom får växa utan näring, utan extra vatten och i allmänt urusla förhållanden - då är penséer jättefina hur länge som helst. Växter är bra konstiga!



Försökte få med en vacker fjäril på den nästan utblommade klippståndet, men så fort jag bara kom i närheten så fällde den ihop vingarna. Jag smög mig fram flera gånger innan jag tröttnade och tog en bild ändå!



Här kan man se att jag planterat en liten rosablommande fjärilsbuske till vänster, framför gubbens bilbrygga. Den växer alltså nu i precis samma jord som den stora självsådda till höger - alltså ingen jord utan sand och sten - och den ska inte få någon ompyssling alls. Sen ser jag fram emot att den blir tre meter hög och blommar otroligt fint. Fast den har ju inte garaget som skydd!



Här är en av mina nyaste trädfavoriter, Salix exigua, präriepil - eller coyotesälg som den också kallas. Den köpte jag för ett år sen på Zetas och den stack upp precis ovanför staketet när jag planterade den. Alltså har den växt rätt så bra. Den ska bli c:a 3-4 meter, väldigt luftig och skir med sina supersmala silverfärgade blad. 



Och till slut har vi favoriten klängrosen Penny Lane som verkligen är jättefin. Det var några veckor som hon vilade sig, men nu har hon kommit igång igen. Väldigt trevligt, för min väninna som kommer hit från Gustavsberg på torsdag såg hur det såg ut i våras INNAN vi byggt spaljén när förträdgården var en lergrop med en massa rötter i en jättehög. Nu är hon mycket nyfiken!


Hon stannar tills på måndag e-m och vi ska grilla, äta kräftor & dricka vin, åka och bada i Blå Lagunen (se ovan), shoppa i Visby och så ska vi åka till Kräklingo Marknad på lördag. Gubben ska inte med, varken till marknaden, till Visby eller till Blå lagunen - han ska vara hemma och se på bilrace. Jag vill ju också gärna se race, så han har lovat att spela in dom åt mig - både Formula One och Nascar.
Det blir en fullspäckad helg och jag hoppas verkligen att vi kan bada i lagunen som är ett gammalt kalkbrott på norra Gotland. I havet är det nämligen bara 12 grader just nu, så vi har bestämt att vi ska inte ens försöka (även om det kanske går om man åker till en varm vik)!



3 kommentarer:

Christina sa...

Vad fint det blommar hos dig! Jag har tyvärr inte så mycket som blommar, vi har ju haft lite frost, så det kanske inte är så konstigt.
Ha det så trevligt tillsammans med din väninna!
Christina

Hjortgården sa...

Vilken härlig blomsterprakt!

Kram Maud

Nora sa...

Du har så fint i din trädgård! Det verkar som om det alltid frodas och blommar hos dig.

Tusen tack för tipsen om Kerrian! Att få tips från någon som själv har erfarenhet är helt suveränt!