KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 19 september 2010

ÅRETS FAVORITER

Anitas trädgårdsblogg... hittade jag ett inlägg om tre olika blommor hon sått i våras och hur dom sen hade växt och utvecklat sig under sommaren. Ett mycket trevligt och intressant inlägg med vackra bilder, som gav mig idéen till det här inlägget. I mitt fall blir det dock inga frösådder jag tänker visa, jag sår ju inte, utan olika växter som jag har och verkligen kan rekommendera.Vi börjar med en klematis som heter `Piiluu´ som bara har varit helt fantastisk den här sommaren. Den har nu blommat i över två månader och det enda som hänt med blommorna är att dom nytillkomna blivit mörkare och mörkare i takt med att det blivit kallare.
Den sitter på en av mina tre piedestaler på baksidan och den samt dess kompisar (det satt tre stycken klematisar på varje piedestal) frös ner helt, men den här växte upp jättesnabbt och har alltså blommat sen i juli. Dom andra två klematisarna bredvid den kom aldrig tillbaka utan dog.
Alltså, Piiluu är en klematis man verkligen vågar och vill rekommendera!!Sen till Echinecea (solhatt), där just den här färgglada sorten verkligen tog mig med storm och gjort att jag fått en helt ny grupp med favoritperenner. 
Det är en `Tomato Soup´ som jag satte förra hösten utan att ha en aning om hur den såg ut. Jag köpte den enbart på namnet och att jag tidigare hade en solhatt som heter `Magnus´ och som växt och trivts väldigt bra här. Fast `Magnus´ har rosaröda lite blacka blommor och är kanske inte så där jättevacker, men den är väldigt tålig.
Förutom den otroliga färgen och lyskraften har den också glatt mig med att blomma jättelänge och dom allra första blommorna har först nu börjat vissna. Men än så är den mycket dekorativ och lyser verkligen upp i det gråmulna vädret. Jag har några fina till som man också kan rekommendera, t.ex. `Pica Bella´ eller `Sundown´ om man vill ha något färgglatt. Sen satte jag åtta (!) andra namnsorter på sensommaren, men dom har jag ju inte en aning om hur bra och vackra dom kan vara. Dom får jag återkomma till nästa år!Sen har vi mitt lilla älskade träd som är en pagodkornell, Cornus controversa `Variegata´, som jag hade med mig hit för sju år sen som en dyrinköpt liten ynklig sak. Den hade jag haft planterad i en japansk avdelning jag hade i min Stockholmsträdgård nått år och sen, ett halvår innan flytten hit hade jag flyttat den till en kruka. Den bestod då av tre pyttesmå svaga grenar som var ett par mm tjocka och så var den bara c:a 60-70 cm hög.
Sen stod den och stampade här några år, verkade inte alls trivas i den kalkhaltiga jorden, men den fick vara ifred och helt plötsligt så började den växa. Nu har den verkligen satt fart och börjar äntligen se ut som det den kallas i England, ett "bröllopstårtsträd"! 
Tycker den är väldigt snygg och den har aldrig gett mig några problem med ohyra eller behövts beskäras - kan det bli bättre!?

Det var en del av mina favoriter som jag ville berätta om och slå ett slag för, men jag har fler och kommer förmodligen att återkomma i ämnet.


12 kommentarer:

Anonym sa...

beautiful Susie, I love it!
Kisses.

Lena/isis sa...

Kul att höra så mycket bra om Piiluu eftersom jag tänkt köpa den nästa säsong. Och solhattar är ju så vackra , det ska jag också ha nästa år. Lena/isis

Anita sa...

Susie ... så roligt det var att titta in här efter en dag i trädgården. Hade inte mörkret börjat falla hade jag nog varit ute ännu ;)

Jätteroligt att läsa dina växtberättelser och jätteroligt att du länkat till mig. Piiluu är ju fantastiskt vacker. Påminner om Nelly Moser.

Och den solhatten vill jag bara ha. Jag har också Magnus, den vita Alba och den vackert gula Harvest moon. Men Tomato soup måste jag pröva. Den ser ut att gå åt det orange hållet och det skulle passa utmärkt på ett ställe i min trädgård. Vet ju inte hur härdig den är hos mig men man kan ju alltid försöka.

Och sedan blir jag mäkta imponerad. Jag såg en "bröllopstårta" när jag var i Normandie för två veckor sedan. Oerhört vacker. Så lycklig du kan vara att den tagit sig så bra. Men Gotland är ju en bra växtzon också.

Nu ser jag fram mot fler berättelser.

Ha en skön vecka!

/Anita

Ruben sa...

'Tomato soup' är verkligen en av de allra finaste echinaceor!!! Och din pagodkornell har jag alltid varit förtjust i. Men, växere den såååå långsamt???
Ha det gott!
/Ruben

Susie på Stjärnarve sa...

Ruben; Pagodkornell trivs ju egentligen mycket bättre i sur jord (lågt Ph-värde), så det är förmodligen på grund av det som den stod och stampade ett antal år. Men nu när den acklimatiserat sig så har den börjat växa riktigt ordentligt. Bara från i våras så har den farit iväg en 60-70 cm. Mycket trevligt!
Fast det här gäller egentligen nästan alla vedartade växter (Utom Acer negundo - asklönn, som växer enormt fort, både här och i Stockholm). Dom tar ett par år på sig och sen helt plötsligt är dom jättestora.
Susie

Rosor och ruiner sa...

Tack för tipsen om dina favoriter, Tomato soap var en av de perenner jag tänkte beställa från önskebrunnen, men som jag sen struntade i hela beställningen. Synd, för den vill jag ha.
Tack för grattiset! Nej, inte fyllde jag jämt inte, det är några år dit...

Mimi sa...

Den solhatten har jag lagt märke till och kommit ihåg hos dig förut. Ifall jag någonsin ser den så köper jag direkt. Den är ju så ärtig!!!
Piilu har även jag köpt i år, är helt nöjd med den även jag. Och kornellen är ju faktiskt verkligen snygg!! Bra idé att visa sina egna favoriter, tror jag också ska ta det temat vid något tillfälle! Hälsn mimi

Troll sa...

Hallå där! :)
Jodå, jag finns kvar... Men det har inte blivit mycket internet - och särskilt inte bloggande - för min del den senaste tiden. Mår inte särskilt bra... Min sjukskrivning går ut sista september - och det gör mig mer eller mindre paralyserad... AF och FK 'bråkar' med mig hit och dit och jag blir mer stressad och tröttare... Jag ska vara med i nåt projekt (trots att jag har fast anställning). Jaja. Vi får hoppas det blir bra.

Trädgården har inte blivit särskilt snygg i sommar. Det mesta har regnat bort och larver har käkat upp resten. Vet inte varför det inte blev nån fart i år. Bara det jäkla gräset som växer. Har knappt gjort nåt annat än att klippa tycker jag..! ;)

Fina bilder visar du upp som vanligt. Jag älskade den där 'Tomato Soup'! VILL HA!!! Perfekt färg för mig. Har en 'Magnus' men den tycker jag är väldigt blaskig... Och inte heller den blev bra i år. Suck.

Jag ska försöka plita ner någon rad då och då...! Men inspirationen är lika med noll tyvärr..! Du får ha det bra och sköt om dig!
Kram Gunilla the Troll

ormbunke sa...

Har gjort samma upptäckt med Piiluu att de senaste blommorna är mörkare men också mindre."Bröllopstårtan" är magnefik. Hade gärna haft en den i min trädgård men jag tror den blir för stor.
Motorsport har jag väl fotat i mina dar men ingen formula one. Det är väl mest rally och motorcross. Nu får vi ta vara på dagarna. Vi har haft sommarväder i två dar. Ha en skön helg. Kram Anita

Monica sa...

Hej Susiie!
Din bröllopstårteträd är magnifikt..fint!

du undrade om den vita clematisen,,innan visste jag inte men det var en bekant till mej här i veckan som trodde det var en skogsklematis,,
Du undrade med om den nya fjärilsbusken med tvåfärgade blad,,jag ska kolla imorgon( är nämligen mörkt nu) för det är bara en stickling men jag tror det sitter en namnskylt där..återkommer.
ha en go helg kram Monica

The cottage by the Cranelake sa...

Den solhatten är helt fantastisk i sin färg! Pagodkornell skulle jag verkligen vilja ha här, men de bara ger upp i mitt klimat.

Ha det gott!
Christer.

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Skoj att få se vilka växter som är dina favoriter.
Pagodträdet verkar spännande, kul med lite ovanliga växter.
Piiluu - är det den clematisen som får både enkla och dubbla blommor?
Ha det gott. Kram, Ingela