KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


tisdag 3 augusti 2010

VÄDER-, OGRÄS- OCH DAMM-FUNDERINGAR

Härom dagen hade jag massor jag tänkte skriva om - men hann inte. Idag flödar inte fantasin precis, så då får man ta till det gamla vanliga: vädret! Det regnar och det är JÄTTESKÖNT!!
Rolle klippte diket (som är jättelångt och skitjobbigt) samt yttertomten igår och jag hann alltså med att klippa resten (innertomten, förträdgården och bakom garaget) idag INNAN regnet kom. Då kan man njuta av vattnet!


Fast det är klart, det kommer att växa som bara 17 nu vilket kanske inte är så kul. Vi har ju egentligen ingen gräsmatta (jo, förträdgårdens som är nysådd) utan bara en massa ogräs. Klöver, bellis, maskrosor, revsmörblomma m.m. m.m.


Nästa vår har vi bestämt att vi ska strolla med gödsel/ogräsgift, men endast nedanför södergaveln. Där är det nämligen absolut värst, finns nästan inget gräs alls. Dör sen allt ogräs så kommer det bli helt kalt vilket inte är så snyggt, ogräset är ju i alla fall lite grönt, men då kan vi så i den biten. Fungerar det bra gör vi likadant över hela tomten - alltså tar en avgränsad bit i taget.Igår hann vi (Rolle hjälpte mig som tur var) också med att rensa klar "sten- och grusslänten". Det jobbet har legat över mig ett bra tag nu. Vi har ju lagt dit sten för att kunna spruta med RoundUp på alla revor av salmbär som kommer. Men.....nu är det ju visning under 1000 Trädgårdar på söndag och då vill man ju inte gärna ha ogräset, eller ha bruna rester av ogräset, kvar i slänten. Ser ju inte så snyggt ut precis!
Här följer två bilder, en före rensning en efter.Som ni kanske märker så gör gubben min mer och mer trädgårdsjobb. Inte för han tycker det är kul, utan för att avlasta mig lite. Det blir ju nästan lite väl mycket om jag både ska sköta all rabatt- och växtskötsel samt dessutom det vardagliga underhållet som all gräsklippning m.m.
Nu tycker ju jag att det är väldans trevligt när vi är två som håller på ute, allting blir så mycket enklare då. En annan sak som är MYCKET TREVLIG är att han har fallit till föga för mitt eviga tjat om en damm.
Lugn, ingen stor damm - snarare tvärtom! Ett litet vattenblänk bara, men det är en början............På baksidan i "gräs- och bamburabatten" har vi lagt en cementring (precis bakom dom stora irisbladen på bilden ovan), lagt i sten och sen har jag planterat ett brokbladigt ödleblad samt en röd sommarbladväxt. Dessutom ställde jag dit en liten belysning och la ditr några terracottaägg också. Nu är hela cementringen nästan igenväxt (bilden nedan är från i juni), så jag måste göra något.


Så i lördags när vi satt på altanen så påpekade jag lite fint för Rolle att man kanske kunde flytta växterna, ta bort stenen och gräva ur och så kanske gjuta med cement så ringen blev en liten damm!?  Och hör och häpna, efter lite snack fram och tillbaka så tyckte väl han att det var OK!
Han, som hitintills alltid sagt att vid en damm, där går gränsen!!


Nu blir det inget gjort förrän efter söndag och visningen, men sen så.......
Det är ju så att jag bara måste ha nya projekt att fundera över hela tiden. Och nu är det alltså endast det här med det lilla vattenblänket som snurrar i mitt huvud. Hur man ska göra med stenarna som jag vill gjuta fast i cementbotten osv.
Och kom inte och säg att den är för liten för vår stora trädgård, jag är överlycklig för den här lilla början. Ser redan framför mig en jättedamm så småningom, helst en man kan bada i! Vi har ju plats!!


9 kommentarer:

mammi sa...

Du verkar också ha mycket att göra. Fattar inte hur det kan växa när det inte finns nåt annat än fyllnad och singel. Har fått en ny sorts ogräs, med jättesöta blå blommor, har aldrig sett de förut, men de är envisa, men visst är det kanon med ett före och ett efter kort.
Ha det så bra
Marianne

Ruben sa...

Himla snygg daglilja du visar! Vad heter den? När det gäller dammar har jag ändrat smak litet. Tycker många gånger att det är snyggare med ett fyrkantigt vattenblänk än modell efterhärmad natur. Jag har den senare modellen, men tror jag ska ädra på det om jag skulle få överskottsenergi någon gång.
Ha det gott och lycka till på söndag.
/Ruben

Rosor och ruiner sa...

vad kul att du får till ett vattenblänk som du vill! Hoppas vi får veta "i detalj" hur ni gjort, för jag är urkass på sånt där, men ändå sugen på nåt litet jag med...:o)
Jag strollade några delar av gräsmattan i våras, och det blev ju bruna fläckar, som ännu är kvar! Kunde ju ha sått i frön,men det kan man ju inte göra med en gång (tror minst 6 veckor efter), plus att man måste vänta med att strolla tills det är lite varmt, minns ej hur dygnstemperaturen skulle va, så det drar ju ut på tiden och sen blev det ju så himla varmt så då sådde jag inte. Men däremot tror jag att jag skall strolla lite nu i början av hösten, då kan man så i gräs sen våren efter. För här är det ju väldigt lite gräs och mycket bellis etc...

Madame C sa...

Oj, vad vackert. Grattis till dammen! Visst är det härligt att grunna på nya projekt;)
Charlotta

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Jisses vad ni pysslade fint runt om överallt. Jag skulle nog ta mig i kragen och sätta igång inför 1000 trädgårdar, jag med, hihi, men kerami khinken var mer lockande och ogräset växer så färg grant, ojoj. Soliga hälsningar, Petra B.

Monica sa...

Så fint med din Daglilja, jag blir med nyfiken vad heter den, har ju förälskat mej mer och mer i dessa,skulle vilja beställa många inför nästa säsong, var är det man beställer sådan tycker du?

Jag håller med dej lite sten är fint, jag gillar med sten men det är när det vävs in i trädgården som hos dej,( i vissa kolo trädgårdar vart det vide och sten i det hela) jag funderar om jag ska lägga sten under mina gräs och Blodflädern eller det är inte bra? täcker jag med duk då,,tusen frågor ...Susie svara bara på det du gitter och hinner ,,
jag följer ditt damm projekt med spänning jag har med en dröm om det hos mej men gubben säger nej nej ! men om några år säger jag! Skam den som ger sig!
Skönt att vara två om projekten i trädgården min man är inte heller så intresserad men det växer fram bit för bit och han gör ju allt tungrott som tur är.
Lycka till på söndag!
Kram Monica

ormbunke sa...

Ja, ogräset växer verkligen efter regnet. Det poppar upp stora mållor från den ena dagen till den andra. Man kanske skulle ha visning så man fick lite mer energi att göra nåt. Klippte igår av en massa vissna rosor . Regnet har gjort illa vid dem. Lycka till med dammen. Ha de gott. Kram. Anita

marianne sa...

Förstår att du har mycket o hinna få klart innan söndag.Synd att man inte är kvar på ön,då hade det blivit ett besök.Lycka till hoppas ni får fint väder.
Ha det så bra kram

Knatten sa...

Känns som att ogräset växer bäst i regnet. Jag tycke rinte jag gör annat än att rensa!!! Usch.
Damm är nåt som jag faktiskt inte alls är sugen på...Just nu. Har fått för mej att det drar till sej trollsländor o grodor o det vill jag INTE ha i min trädgård. Men jag kan ju ändra mej i framtiden. Jag tycker annars det är väldigt fint med ett litet blänk i trädgården.

Ja, just det. Det var en Westerlandros du visade i ett annat inlägg. När jag tänker efter så borde jag sett det. Jag hade ju två såna som jag bara älskade men vintern var alltför hård. Snyft. Ska ha en ny sån i framtiden. /Knatten