KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 19 augusti 2010

SJÄLVSÅDD VÄXT

Jahapp, så var den dagen misslyckad! Det har regnat något otroligt - det kom 25 mm på en halvtimme - så nu kan man bada på tomten igen och massor av blommor är förstörda!!


I förgrunden en "liten stormhatt" som är 1,2 m. Den har massor med knopp, men den blommar inte ännu. Min vanliga är nästan överblommad!

Typiskt att det blev regn när jag igår hade fått hem mina 8 beställda solhattar från Tuijas. Så jag hade bespetsat mig på att plantera dom idag. Men.....först måste jag gräva bort lite växter som blivit överväxta eller som jag inte gillar (Jodå, jag har sådana faktiskt!) för att göra plats för dom!


En av mina "gamla" solhattar som jag köpte på Zetas förra året; Pica Bella.

Innan regnet kom hann jag dock ta en prommis med Penny och sen gick jag en vända på tomten med kameran. Till min glädje upptäckte jag då att blåregnet har remonterat - för andra gången den här sommaren!


Fyra nya blommor på blåregnet.

Nej, det är inte ett sånt där amerikanskt blåregn som ska blomma tre gånger på säsongen. Det är en alldeles vanlig Wisteria sinensis - alltså kinesiskt blåregn.


Det tråkiga är dock att blommorna blir mindre när den remonterar. Men färgen och doften är bra. 

Sen upptäckte jag att det satt en liten fjäril och solade sig på stenen till murrabatten - och för en gång skull fick jag en bra bild!


En liten solbadare.


När jag gick ut på vägen med Penny så upptäckte jag en blomma vid staketet. Den ensamma blomman satt på en liten buske som växte bakom en större buske och den syns inte innefrån tomten. Jag har alltså INTE planterat busken och jag har ALDRIG sett den förut!

En självsådd liten buske.

Först kunde jag inte förstå vad det var för buske, men så såg jag att det är en hortensia! Vad kom den ifrån!? Det måste vara en självsådd planta som kommit från mina två Endless som jag hade i krukor förra sommaren. Dom planterade jag sen ut i höstas. Den ena i murrabatten i skugga, där den blommar fint i blått i år och den andra i en pallkragslåda i stekande sol där den inte blommat alls.
Nu har jag alltså en till i lilarosa eftersom det inte precis är sur jord i långrabatten!


Innan regnet hann jag ta en enda bild på mina klängrosor, det blev på Parade !

9 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Vad roligt det måste va att hitta en självsådd hortensia!
Det betyder att min hortensia kanske inte kommer att trivas, det är full sol i den rabatten där jag satt den...men det står på etiketten att den vill ha sol/halvskugga. hm, får väl fundera ut vart jag kan sätta den istället.

Anonym sa...

Dear Susie thank you for comment on my blog!
Kisses.
Beautiful garden!
Zondra Art

ormbunke sa...

Vad spännande att få hem lite nya växter. Jag har inte vågat mig på att göra det ännu.Lite fler solhattar hade inte varit dumt.
Fjärilarna brukar gilla dem. Så nu kanske du kan få fler fjärilar att sitta still.Hoppas hortensian fortsätter att växa. Du kan ju flytta den om du vill ha den nån annanstans.Nu gäller det att parera utevistelsen mellan rengskurarna. Var ute och plockade av 2 kg plommon och det blev lite plommonmarmelad.

Madame C sa...

Men det är ju otroligt! Självsådd hortensia! Det bär respekt med sig:)
Ha det gott,
Charlotta

Anette sa...

Sådana själsåddingar är ju helt ok:-) Visst är det tråkigt när det regnar så mycket. Jag har helt tappat lusten för trädgård nu. Får ta nya tag nästa år! Då KANSKE det perfekta trädgårdsvädret kommer:-)

/Anette

ps. jo, jag tror också damen med hunden blev livrädd och hon lugnade ner sig väldigt snabbt när jag väl kom fram......Min "lilla" valp väger ju drygt 30 kg!

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Usch vad trist, men det blir väl bättre väder snart och plantorna kommer i jorden. Fint med nya solhattar. Jag håller också utkik efter nya sorter.
Här fick vi över 130mm regn bara i tisdags, och hela trädgården och byn var ett enda stort sjöjandskap.
Täckbarken på mina gångar jag spolats bort, det var mer än 15 säckar jag lade på i våras, borta, gone with the rain....
Ha en underbar och solig helg, Petra B.

Maleviks Rosenträdgård sa...

Mkt fint :)
Kul med självsådder :)
Håkan

fotopunktMis sa...

Jo nog dyker det upp konstigheter i landen ibland...jag brukar flytta dom till "barnkammarlandet" för att se om det e något jag vill ha..just nu samlar jag fröer från sånt jag inte vill ska föröka sej hej vilt...ha det..Maria

Anonym sa...

Såna där självsådder ska man inte förakta.
Regn o åter regn är inte kul. Min trötte man o vår store son är numera i dina trakter för att betrakta jordbruksmaskiner. Antar att han blir blöt. Jag tyckte jag kunde fått följa med o göra annat kul medans dom glor på maskiner men han ville visst inte ha med mej=0. //Knatten inte inloggad