KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


måndag 30 augusti 2010

ROZANNE & JOLLY BEE=SAMMA!

När jag var inne på Rubens blogg så hade han en länk till Slottsträdgårdsmästarens blogg där det skulle finnas ett inlägg om steklar på nävor. Lät intressant så jag kollade naturligtvis upp den bloggen - och vilken guldgruva den visade sig vara!


Det fanns massor av intressant att läsa, bl.a. en hel sida om solhattar - min nya favoritperenn. Jag kom dock aldrig så långt som till det här med steklar på nävor, utan fastnade på en sida som tog upp Dagens Växt. Där gick jag in under `Rozanne´ (som är en näva jag älskar) och hittade en liten diskussion och en för mig helt ny uppgift.


Det diskuterades om `Rozanne´och `Jolly Bee´ verkligen hade olika färg och Eva kommenterade t.o.m.; 
Nu lär DNA-prover ha visat att det rör sig om en och samma växt och den säljs framöver som "Rozanne (=Gerwat)".  Spännande!


Det här var helt klart något jag har funderat på sen i våras. Jag har `Rozanne´ på tre ställen i trädgården; i en pallkragslåda, längst bort i långrabatten och så tre plantor i rabatten nedanför den nya rosenspaljén.
Där har jag också tre plantor av `Jolly Bee´ och dom här sex som alltså växer väldigt nära varandra ser exakt likadana ut. Dom har också blommat lika länge och bladen ser identiska ut.


Alltså var det bara för mig att rusa ut och knipsa av några blommor för en närmare inspektion - och för några jämförande foton. Först la jag blommorna på ett vitt papper med `Jolly Bee´ (den med lite större blomma som jag valde ut med flit för att kunna skilja dom åt) till vänster och `Rozanne´ till höger. Tyvärr var det lite molnigt och mörkt just då, så jag flyttade dom till en liten kruka med en keramikfågel jag har på trappan till lilla altanen.


Här har jag bytt plats på blommorna ifall ljuset skulle falla annorlunda på något sätt. Men det gjorde det inte - blommorna var faktiskt identiska! Det är helt klart samma växt, jag är nu övertygad!!


När jag var där ute passade jag på att ta några fler bilder, bl.a. på den här blå höstfloxen. Den växer i en pallkragslåda och jag hade helt glömt att jag satt den där!


På andra sidan pallkragarna så växer mitt lilla "bröllopstårtsträd" (pagodkornell), Cornus controversa variegata och min enorma rosflockel, Eupatorium maculatum.  


Där finns också min gula perukbuske, Cotinus coggygria `Golden Spirit´ med några blå penstemoner framför. Den senare vet jag dock inte vad den heter, är en namnlös gåva.


Längst bort, efter pallkragsrabatten, kommer det jag kallar "stenhörnan" och där har jag bara enstaka växter som den här otroligt mörka kärleksörten, Hylotelephium. Som till min  förtjusning har ynglat av sig med två småplantor en liten bit bredvid.
I bakgrunden ett litet gulbladigt träd, en Gleditsia triacanthos `Sunburst´ (korstörne) som går bra i den torra och steniga jorden. Och som jag verkligen gillar trots att den inte bryter förrän långt in i juni. Man tror faktiskt att den dött varje vår!

3 kommentarer:

Ruben sa...

Kul att du hittade så mycket intressant på länken!! Vilken tur att du hade båda nävorna, så du kunde jämföra!!
Din pagodkornell har jag alltid beundrat och jag tror minsann den vuxit en del sedan jag först såg den på din blogg! ;-)
Ha det gott!
/Ruben

The cottage by the Cranelake sa...

Nävor är riktigt vackra, men de trivs alldeles för bra hos mig. De blir jobbiga ogräs till slut :-)

Ha det gott!
Christer.

slottsträdgårdsmästaren sa...

Tack...vad bra att du hade båda nävorna och kunde jämföra. Nu vet vi. Lånar din länk till inlägget.
Ha det gott!