KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!måndag 16 augusti 2010

HAVSBAD OCH BUDDLEJA

Vilken härlig sommardag det har varit. Trots att det har regnat nästan hela dagen! Eller det kanske är tack vare regnet!! Vi har ju haft vansinnigt varmt här ett tag och t.o.m. behövt vattna i pallkragsrabatten trots att det varit enormt fuktigt också.


Astilben nedanför klematispiedestalerna har slagit ut. Nu väntar jag bara på dom cerisröda japanska anemonerna.

Igår var det faktiskt 32 grader och vi drog iväg till andra sidan ön för att bada. Vi trodde att turisterna åkt hem så vi kunde ha med Penny, men oj vad vi bedrog oss. Så även om inte alla badade (fattar inte att dom bara kan ligga i solen när det är så varmt) så var stränderna upptagna - även på våra normala smultronställen.

Acer negundo `Variegata´; på 5 år har trädet växt enormt från 3 lillfingertjocka små grenar på 80 cm´s höjd.
Vi tog oss till slut ner till en vik där det aldrig är några som badar, men då var det för mycket släke (tång) och sjögräs för mig. Visserligen har vid plastsandaler på oss så vi kan gå i var som helst, men det är inget kul när man inte ser botten alls och samtidigt får nått slemmigt runt benen.


Den högsta växten är en Acer negundo `Flamingo´som jag köpte som en jättesmal pinne i våras på Öland. Den kommer förmodligen bli bred och stor redan nästa år.
Det har ju inte bara varit varmt, det har varit väldigt fuktigt också. Därför sover man inte så där jättegott, utan vi vaknar väldigt tidigt (för att vara oss nattugglor). Och i morse var inget undantag. Klockan sju var Rolle uppe och släppte ut Penny och sen kunde man ju inte ligga kvar i sängen.


Ligularia `Ostris Fantaisie´ med "frasiga" blad som det stod på tagen. Alltså inte dom bakom (det är en rödbladig eldsflockel) utan dom fransiga bladen nedanför blommorna.
Så vi tog på oss badkläderna och drog iväg till vårt favoritbadställe, som vi nästan aldrig kan bada på eftersom det ALLTID är folk där. Penny badar inte, men hon sitter på land och gnäller och skriker när vi badar. Det är inte är så trevligt för dom andra badarna och även om det inte är en allmän badplats måste man ju ta lite hänsyn!


Samma växt - gullstav - som inköptes på Öland i våras på grund av dom vackra bladen. Men blommorna är fina också!

När vi åkte var det lite gråmulet och precis innan vi kom  fram så började det regna. Typiskt! Men.....precis när vi giock ut på stenbryggan så slutade det - men det blåste nordan så det blev lite kyligt. Så det var bara att snabbt ta sig ned i vattnet som visade sig vara hela 22 grader. Mycket behagligt, skönare än på blåsiga land faktiskt!


Den självsådda stora buddlejan bakom garaget.

När vi väl kom hem igen så regnade det som 17 så man kunde inte göra något ute. Alltså bestämde jag mig för att åka och köpa en buddleja. Jag hade ju planterat två stycken för flera år sen, båda dog i vintras. Men vi har också en självsådd, som verkligen trivs bakom garaget. Den växer i ren sten- och sandjord, får aldrig vatten eller näring. Jag klipper den inte, utom i år då halva hade frusit ner. Men nu har den växt upp, blommar och är snygg igen!


Den nya, rosalila buddlejan.


I lördags bestämde vi - gubben blev faktiskt tillfrågad - att vi skulle ha en buddleja till. Den skulle sättas snett framför Rolles bilbrygga. Vilken färg visste jag inte riktigt.
Jo - den skulle inte vara vit eller i samma rödlila som den självsådda. Jag hade tänkt ta med en blomma som färgprov, men glömde det. Alltså tog jag den här rosalila för säkerhets skull, får köpa en blålila nästa gång - för det blir säkert en till!

 

4 kommentarer:

Med fingrarna i (j)orden sa...

Hej!
Just hemkommen från en underbar vecka på Gotland. Tyvärr kom vi aldrig så långt söderut som till dina trakter. Det blev mest småvägar i norr och sköna bad vid gömda små vikar. Jag får njuta av dina odlingar här på din blogg istället.
Eva

Maria i Sennan sa...

Sensommarhälsning från Sennan...mygglarver hade grannen i sin regntunna..behandlades med diskmedel..larverna sjönk..hur bra som helst..ha det..Maria

ormbunke sa...

Tyvärr har det inte blivit nåt bad för mig i år trots att jag som barn älskade att bada.Men att bara gå ut med stranden en sen sommarkväll är härligt. Har sett på TV att ni har haft det varmt. Idag hade vi drygt 25 gr. och fuktigt så det har varit jobbigt.
Har man plats för många buddleijor så är det bra för alla fjärilarna. Har bara en vit. Apropå min gula pion så blommar den sent då den tog lång tid innan den började växa. Tyvärr bara en blomma men hoppas den klarar vintern så det blir fler blommor nästa år.Kul att få en titt i din trädgård. Ha de gott. Kram. Anita

Jord under naglarna sa...

Så varmt och skönt (nåja)! Vi har soligt och fint och hyfsat varmt, men igår morse hade vi bara 3 plusgrader...

Så fint med buddleja, men den överlever inte här. Tittar på dina istället. :)