KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


lördag 14 augusti 2010

ÅRETS SISTA PROJEKT!

För några dagar sen berättade jag att jag hade ett nytt trädgårdsprojekt på gång. Dom första stegen är nu tagna, men det hela blir nog inte klart förrän om c:a 14 dagar. Nu är ju jag ingen hemligthetsfull person, så jag kan naturligtvis inte hålla mig tills dess. Så här följer alltså bilder på projektet "LITEN DAMM"!


Före!
Ni som följt min blogg vet förmodligen att min käre gubbe bara hatade tanken på att anlägga en damm. Inte ens ett litet vattenblänk kunde han tänka sig. "Där gick gränsen!" (Han tycker nog ibland att jag har lite för många "vilda trädgårdsidéer".)


Växterna bortgrävda och stenen uppgrävd.

Allt på grund av en slarvig granne i Stockholm som inte skötte sin damm utan fick en massa mygglarver. Samt också alla dammägare som vid förfrågan alltid svarat att det är jättejobbigt med damm - tack för den hjälpen!!


Palettbladet hade växt till sig enormt och även ödlebladet som jag passade på att dela.

 
Nu har ju jag jobbat på det här ett antal år (över 20 förmodligen), men så förra lördagen fick jag äntligen ett medgivande. Ett pyttelitet "vattenblänk" i cementringen vi har grävt ner i gräs- och bamburabatten kunde han nog tänka sig! Wow!! Äntligen!!!Här har jag grävt ur jorden och tagit bort det mesta av markduken.

Cementringen hade jag redan från början velat ha för jag hade för många år sen sett en bild på hur några gjort en liten damm med hjälp av en sådan. Fast mina sluga baktankar har ju Rolle inte haft en en aning om!Rolle i full fart med att hjälpa mig.

Sen hade det här paret låtit dammen torka upp när dom var bortresta och då bosatte sig penséer bland stenarna. Alltså kunde man ha cementringen till lite av varje och därför har jag haft växter i den i några år - men hela tiden haft vattenblänktet i bakhuvudet!Rolle är VÄLDIGT noggrann, så t.o.m. den här lilla botten fick en förstärkning.


Vår överenskommelse den här lördagen var att jag skulle göra ALLT jobbet med dammen själv.
Men.....gubben har ju inte hjärta att bara sitta och titta på när jag sliter. Så han övertog själva gjutningen när jag gjort färdigt grundjobbet. Noga som han alltid är så förstärkte han även botten med en bit av ett gjutgaller. Jag fick dock själv jämna till botten noga med en spatel och se till att det blev cement ända ut i kanterna så att "dammen" inte skall läcka.


Slätt och fint, nu ska det bara "brinna" och sen torka upp och därefter målas med en väldigt speciell tätfärg.

Så här ser det alltså ut nu från altanen. Palettbladskrukan flyttade jag till höger så vi ser det ordentligt  - och jag har redan kollat att det finns plats för alla åtta solhattarna jag beställde härom dagen.
Sen har jag tittat lite i broschyrer på mininäckroser som bara behöver 15-20 cm´s vattendjup. Kan kanske vara något! Finns det kanske någon som har erfarenhet av sådana?TREVLIG HELG!

12 kommentarer:

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Hej Susi, det blir nog en söt liten vattenblänk.
Du skulle ha frågat mig om dammen ;O), vi har 2 bakom huset, den ene är 1,80 m djup, den andre 1,60m djup. Ju djupare desto lättare att hålla algfri och fiskarna övervintrar utan problem.
Våra näckrosor behöver olika vattendjup, allt från 1,20m till endast 30-35 cm. Kommande vår eller kanske nu på hösten vill jag "övertala" gubben min att få upp dem och hacka i bitar. Dem måste nu delas annars täcker dem för mycket av vatten ytorna.
Trevlig söndags kväll, Petra B.

mammi sa...

Härligt med vattenstänk !!! har vi på gården efter varje skyfall. Den ser verkligen inbjudande ut. Mitt prospekt just nu, är att sanera ännu mer och återställa "knotten" längs rabatten, där jag grävt upp "Dinioseriemossan" Vilken tur att jag fick veta vad uslingen kunde ställt till med.
Kram Marianne

Anonym sa...

Beautiful garden dear!
Kisses end regards.

IreneL sa...

Vad härligt att vatten-drömmen äntligen gick i uppfyllese!
Ha en skön kväll! / Irene

Ruben sa...

Bra jobbat, Susie!!! Den ser jättefin ut! Nästa år får du nog helt som du vill!!! ;-)
Ha det gott!
/Ruben

Mimi sa...

Så ska man behandla envisa makar, sakta men säkert vrida mot rätt håll!! Det kommer att bli jättefint med en näckros damm! Håller själv på att planera ett vattenstänk i min trädgård, trots att jag ju har det stora vattenstänket nere vid stranden, men jag vill att det rinner lite här! Hälsn mimi
Ps den rödbladiga växten var otroligt vacker. Jag bör nog se mig om efter mera rödbladiga skönheter!

Monica sa...

Oh gulligt blir det,,och det röda palettbladet fint! Snäll gubbe har du med, min man säger alltid så, då jag vill dra igång ngt, bara jag slipper bli inblandad ,,men sedan kan han inte låta bli att blanda in sig,,fniss tur är det!

Tuijas ja det ligger nästgårds till oss, hon har många spännande plantor...har inte varit där i sommar kanske ska ta en tur, blev ju inspirerad av bilderna på solhattarna!
HA det gott kram

The cottage by the Cranelake sa...

Så roligt att du får ditt vattenblänk! Men att det skulle vara jobbigt med damm kan jag inte förstå?!

Den sköter sig riktigt bra själv och för att slippa myggor har jag ett par slöjstjärtar i, som får komma in över vintern (bor ju i ett köldhål så här klarar de inte en vinter ute). Men att gräva den var ju inget direkt lätt jobb och många fel gjorde jag. Men då lär man sig till nästa dammbygge :-)

Ha det gott!
Christer.

Knatten sa...

Vad spännande att du är igång o jag ser att det inte alls blev som jag trodde. Det ser ju faktiskt ut som om till o med jag skulle kunna tänka mej en sån. Väntar med spänning på att få se slutresultat. /Knatten

Rosor och ruiner sa...

Vad kul att du visar precis hur ni gör! Och va kul att han äntligen går med på vattenblänk i trädgården, och inte nog med det, han hjälper dig också - vart hittar man såna karlar..;o) (nåja, det händer att min ger mig ett handtag också..)

♥Min Eden♥ sa...

Tackar och bockar för solhatt-tipset :D

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Grattis till din fina lilla damm! Härligt när man äntligen får något man längtat efter länge.
Själv drömmer jag också om en damm, men precis som din gubbe så är min inte heller överdrivet förtjust i tanken... Men någongång ska det bli :-)
Ha det gott. Kram, Ingela