KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 4 juni 2010

RÅD & TIPS BEHÖVS!

Livet leker, den nya datorn fungerar perfekt.....och vad allt går otroligt fort!
Förut när jag skrev här på bloggen t.ex. så kunde jag bara skriva några ord, sen var jag tvungen att vänta. Nu är det bara att skriva ner det man tänker på - fast det kanske inte alltid är så bra - ibland behöver man ju både tänka till en eller två gånger innan man publicerar sig......


Precis just nu kommer jag inte riktigt ihåg vad den här lökväxten som jag planterade förra hösten i den blå pallkragslådan heter. Ska kolla upp det direkt. Hur som helst, vacker är den i alla fall!
Det är en Camassia quamash `Blue Melody´.Tänk vad snygg långrabatten är på bild, då ser man inte allt ogräs. I just den här delen växer det inte SÅ mycket, men idag rensade jag ungefär 3 meter och fick ihop en hel skottkärra!


Dom tidiga klematisarna har kommit igång, har väl en 3-4 stycken i alla möjliga färger.Och så har jag MASSOR av Allium. Både sådana med små blombollar och sådana med enorma, låga och höga och vita, lila, rosa och silver med lila mitt. Men just dom där senare har jag inte sett skymten av i år. Dom har väl tyvärr frusit bort!


Eftersom jag är enormt glad över att blåregnet blommar så är jag tvungen att publicera ytterligare en bild. 
I bakgrunden ser man Kerria-busken som fanns här när vi flyttade hit. Men.....då var det en förväxt risig och halvdöd buske som aldrig beskurrits eller sköts om.
Nu får den både näring och vatten, vilket den tacksamt tagit emot med att blomma helt otroligt. Den t.o.m. remonterar på sensommaren!HJÄLP! Jag brukar inte ha problem med att komma på hur jag vill ha det och/eller hur jag ska göra i trädgården. Men just nu står det helt still i huvudet.
Om man tittar på bilden ovan så syns det att vi var tvungna att göra stöttor till spaljén. Den är ju hela 9 meter lång och 2,3 meter hög och med 6 klängrosor och 2 stora klematis uppvuxna på den, så
hade den blivit ett jättelikt vindfång.
Alltså blev det 5 stöttor och nu vill jag göra något vid marknivån av dom. Dom där "jordankarna" är ju inte direkt snygga precis. Själva stöttorna är svarta och smala, så dom stör mig inte direkt, men infästningen!!


Hade först tänkt mig nått som klängde upp för stöttorna, men det blir nog för mycket mot rosorna på spaljén. Sen tänkte jag lägga stora sten runt (se bild ovan) själva ankarna, men det gillade inte gubben alls - och det är ju hans trädgård också! Dessutom blir det opraktiskt när man ska klippa gräset. Rolle tyckte vi ska ha stora sommarblommor, men det ser ju inget ut framåt senhösten när dom börjar vissna.Sen var jag inne på rosor, men det blir nog lite för mycket med det när jag förutom klängrosorna också har 6 stora buskrosor nedanför spaljén.
Nej, någonting annat vill jag ha där. Så har du en tokig, rolig, snygg, fräck, vansinnig idé delge mig den!
Ett litet pris tänkte jag utlova till den som kommer på den bästa idén....eller den roligaste!

TREVLIG HELG

9 kommentarer:

Monica sa...

Blåregn mm,,jag har tänkt att köpa ett ,,men tänker att ännu har jag inte hittat var det ska stå i min trädgård,,det är underbart jag uppskattar alla bilder du publicerar på dt,

JA ideer hm ! finns en krypande fin klematis låg men vad är det nu den heter, eller något mörkbladigt tex kärleksört eller hosta i sådana där limegröna färger,,usch jag är inget bra på sånt du brukar ju fixa det det är ju från dej jag snor- lånar ideer,,
Min granne har upp och nedväda zinkbaljor över sina murstolpar, så skyddar hon samtidgt foten av klematisen från solenm det är snyggt hos henne men jag vet inte hos dej? JAg ser fram emot din lösning!
HA en go lördag kram Monica

IreneL sa...

En idé jag kom på direkt är att sätta buxbom runt varje stötta och sen klippa dom så det blir som runda bollar där!
Ha en fin kväll! / Irene

Mimi sa...

Jag kan inte komma på något som skulle vara speciellt snyggt just där. Problemet är ju att det blir små öar av vad det nu än är som nog kan se lite malplacerade ut där bakom hela muren. Jag undrar om inte ett område med typ någon blandning av ängsblommor skulle göra sig där bakom.
Blåregnet är jag så avis på att visa du flera bilder på det!! Det är ju så härligt. Hälsn Mimi

Rosor och ruiner sa...

Ja, odla matnyttigt är inte min grej heller, men jag tycker den här omgången av Trädgårdsfredag är bättre än den förra, inte lika mycket matnyttigt och de är lite småroliga...
Hm, tips, ja du det var inte lätt. Små rondeller runt varje infästning, de i mitten lite större, med stenrand runt varje. Eller så stora att de går "i varann" liksom. Eller så en "hel" rabatt som täcker alla infästningar om du förstår, liksom en "banan" där bakom i formen. Tja jag vet inte, du hittar säkert på nåt bra! Ha det gott!

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Vilken lycka att ha ett blåregn i sin egen trädgård!
Vad härligt det ser ut med alla tulpaner. Jag får nog försöka fynda lökar till hösten :-)
Ha det gott. Kram, Ingela

Ruben sa...

Hade samma tanke som Irene. Ett klot framför varje stötta. Men buxbom växer ju så långsamt!!! Läste nyligen om att man kan köpa 5 häckplantor av önskad sort, kanske måbär, sätta ihop dem som en grupp, och sedan klippa dem som klot. Detta blir ju ett stort klot mycket fortare än med buxbom. Det lät så spännande, att jag fick lust att prova. Ett annat alternativ, som kanske är lite stort, är att göra en pergola. Då behövs inga stöttor, utan stolparna med överliggare stöttar varandra.
Lycka till!
/Ruben

Maria i Sennan sa...

Ett litet hej från mej till dej..tyvärr inga tips till dej..men ett stort grattis till nya datorn..ha det..Maria

Maleviks Rosenträdgård sa...

hihi...jag föreslår ju rosor ändå :)
Håkan

Knatten sa...

Jag antar att du vet mitt svar=))) men det blir kanske inte det du tror. Jag tycker nämligen att du ska ha massor av klematis där. Du är ju riktigt flink i fingrarna när det gäller klematis. Och så sätter du i nån enstaka ros som trängs lite. En vit klätterros med lila klematis o sen en massa lila kattmynta nedanför. Jo, jag tycker det låter vackert... Men kanske inte blir som man tänker. Det blir iallafall mitt förslag.
Ha en go dag på Gotland. /Knatten
Ps. Oj vilken lustig ordkod jag får nu...