KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


måndag 7 juni 2010

JORDANKARE, VÄXTER OCH GLASÖGON!

Igår lovade jag att visa hur mina jordankare till rosspaljén förvandlades från något extremt tråkigt till något snyggt .....eller kul.....eller annorlunda.....eller......
Det blev kanske roligast framåt kvällen då lamporna lyser, men jag var ute alldeles för sent och fotade igår. Bilderna blev totalt kolsvarta. 
Så här ser det i alla fall ut dagtid när både belysningen och blommor är på plats!För en gångs skull valde jag inte bara karmosinlila blommor utan också två cremegula med lite aprikos längst ut. Blev rätt snyggt faktiskt, fast det är helt klart att det blir ännu snyggare när dom växt till sig lite!


Men det är klart att det blev tre karmosin och två gula, kan ju inte förneka att mina favoritfärger är lila i alla nyanser!På insidan av spaljén växer nästan alla klängrosorna (utom en, den vita), buskrosorna, klematisarna, engelmansvinet och nävorna riktigt bra.
Om du undrar över takpannan är den till för att skydda klematis mot för stark sol på rötterna.Den gulbaldiga humlen vid altanen på baksidan växer också bra!Likaså Kerriabusken som är alldeles översållad av blommor! Synd att den förmodligen kommer vara överblommad om 2 veckor när jag ska ha Öppen Trädgård i rtvå dagar under Trädgårdsveckan.Men å andra sidan kanske mina svartlila Iris `Midnight Majesty´ blommar då. Dom brukar imponera och nu har jag dom på flera ställen upptäckte jag. Trodde det var dom ljusblå jag delat och flyttat till den här hörnrabatten, men man ser ju tydligt att knopparna är nästan svarta!

Tyvärr har väl det mesta på murrabatten blommat över, men just nu ör den överfull av växter - trots att jag grävde upp en massa och flyttade i höstas.Till min extremt stora glädje så har alla (3 st!) mina syrener massor av knopp i år. Dom har ju levt en ganska tynande tillvaro, så förra året hotade jag dom med att om dom inte blommade skulle jag gräva upp dom och kasta dom. Det tog tydligen skruv, för redan då blommade dom och nu har t.o.m. den senast satta (förra sommaren) polkagrisrandiga syrenen slagit ut med massor av blommor. Jag är väldigt förtjust i syrener och har varit riktigt ledsen över att dom inte verkar ha trivts här, men nu..............


Jag avslutar med en bild på mig själv, eller egentligen en bild på mina egenhändigt designade glasögon.  Både jag och gubben beställde hem progressiva glasögon på nätet, Rolles kostade 1430:- och mina 1535:-, alltså helt otroligt billigt.
Anledningen till att mina blev en hundring dyrare var att jag själv designade skalmarna. Det är en bild på mina klematis som växer på en spaljé utanför ingången, just den på bilden heter Victoria.
Vi behövde inga nya glasögon någon av oss, men till det priset kan man ju unna sig ett par extra!


7 kommentarer:

Vittran sa...

Jag kan tänka mig att det är snyggt när det är mörkt och lamporna lyser. Men det är snyggt på dagen också.
Tegelpannor har jag också för mina klematisar. Ingen har vågat att fråga om telepannorna i rabatten.
Lite trist att en del blommor har blommat färdigt till din öppna trädgård, det är bara att hoppas att något annat tar den platsen. För massor av växter har du.
Häftiga glasögon och dyra var de inte heller.
Ha det gott!

Ninne sa...

Det blev väl fint både här o där.
o du ska väl inte behöva ängslas över att det inte blommar?? Jag tycker du fått en alldeles fantastisk trädg., men så har ni ju också lagt massor av jobb i den.- men när resultatet blir så bra så va då? Nu säger jag bara lycka till med härligheten o hoppas du får många beundrare, de får skämmas om de inte kan njuta där!!
Skulle gärna kommit o besökt dej-, meen får väl ta det lite lugnt i år? men annars hägrar Gotland, o har gjort i många år, men aldrig blivit av. Får se om hälsan står bi 2011?
Stor Kramis
Ninne

Ruben sa...

Det var fantastiskt vad den lilla syrenen blommar!!! Det lönar sig tydligen att skrämmas litet!!! ;-)
Ha det gott!
/Ruben

Mimi sa...

Man har tydligen bloggögon och sedan när man skall ha öppen trädgård får man även "öppna trädgårdenögon". Du har en så fantastisk trädgård så där nog säkert finns mycket fint att se vilken tid på året det än må vara!!! Det blev ju riktigt fint med jordankarena till slut.
Det var ju tur för syrenerna att de tog sig samman och blommade. Hälsn mimi

ormbunke sa...

Så jättefint arrangemang för klängrosorna.
Och din trädgård är ju toppen. Inte undra på att du kan ha öppen visning. Skulle varit kul att bara kunna ta ett skutt dit.
Dina nya glaögon var ju toppen. Tänk att det går att få egna bilder på bågarna.Ha de gott. Anita

Maria Berg sa...

Det är en Camassia quamash `Blue Melody´. - den såg jag på Sofiero och undrade just vad det var tack nu vet jag!

Vad himla häftigt med at kunna sätta sin egen bild på glasögonen - den varianten har jag inte sett innan...kankse behöver nya glasögon så jag ser hihihi.

Kul att du skall vara med på öppen trädgård - vi var ett gäng som var på resa på östelen detta år, skall nog förslå för samma grupp att åka till Gotland ett år.
Ser att det blommar och förökar sig i din trädgård härligt, MB

Ps. alla tre iris jag fick av dig lever men jag tor inte någon blommar i år.

Monica sa...

Solcellslamporna det var läckert,,kan riktigt tänka mej det i mörkret.(Susie jag var ju inte hm ideesprutan det är ju du som är det,Jag ska med bygga en sådan där vägg - spalje,,ska med ha sollampor urfint,får jag härmas?)
Öppen trädgård vilken dröm det hade varit att få besöka er trädgård, men just nu hinner jag inte,,men Gotland hägrar även för mej..och din trädgård
Du skrev om din svarta Iris jag har flyttat min nuför den ville inte på baksidan nu häller jag tummn för att den sätter igång och växer.
HA det gott kram Monica
ps fräcka brillor ,,köpt på nätet? designat själv? hur,,??