KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 16 maj 2010

VÄXTRESAN

Det är ju så att "det man inte vet det lider man inte av"". Alltså så visste jag helt klart inte hur mycket jobb det skull bli med det jag kallar "förträdgården". Men fruktansvärt jobbigt blev det, så jag tror vi hoppar över det idag. Istället visar jag lite bilder från " Ölandsresan med Trädgårdsenstusiasterna". Det som blev två helt underbara dagar!

EKERUMS GOLFHOTELL
Dagen vi åkte - alltså i tisdags - hade vi ett helt underbart väder. Väl på fastlandet tog vi oss direkt över till Öland där vi åt lunch på Ekerums Golfhotell som ligger c:a 1,5 mil norr om Färjestaden. Tips! Golfställen har alltid god - gästerna är bortskämda - och förhållandevis billig mat.

ANDERS & TITTI                                                                                      LISA & ANNLI

Sen åkte vi nästan längst söderut till Albrunna Perenner där jag  lyckades inhandla 2 fulla blomkassar med perenner - trots att jag ABSOLUT INTE skulle ha några sådana!

Vilka var vi då? Jo, först och främst den enda tuppen i sällskapet - Anders Anderson. En otroligt kunnig och trevlig man som en gång i tiden startade Trädgårdamatörernas lokalkrets på Gotland. En man jag anser varamin nuvarande mentor, han kan och vet nästan allt om växter. Och det han inte vet, det slår han upp i sina eminenta trädgårdsböcker!
Hans trädgård,som ligger i närheten av Hejde, är också en av dom vackraste och mest intressanta på hela Gotland. Riktigt hur stor den är har jag aldrig riktigt fått kläm på. Skulle dock gissa på någonstans mellan 3000-4000 kvm, men eftersom han byggt upp den med en massa olika rum så har man svårt att hitta ut ur den ibland. Och det bara kryllar av växter precis överallt, så man kan glatt spendera många timmar där.


PÅ KROGEN I BYXELKROK

Sen var det Annli, en glad trädgårdsfantast som bor i en kalkstensgård på östra sidan. Hon har en stor fin trädgård med en massa roliga växter, bl.a. ovanliga träd och rhododendron. Hon bor alltså i Kräklingbo där hon också har tre jättefina hus för uthyrning, något att rekommendera för eventuella Gotlandsresenärer (fast vad jag förstod så är allt redan uthyrt i sommar). Hennest senaste projekt är en otroligt stor damm med en liten ö mitt i!

ANDERS KOLLAR IN VAD JAG KÖPT PÅ ALBRUNNA
Dom här två känner jag alltså sen tidigare, men med var också Annlis väninna Titti - som visade sig vara närmaste granne med Anders - som trots att hon inte var någon trädgårdsfantast innan resan blev det! Så även hon kom hem med ett flertal buskar och perenner. Titti var dessutom väldigt trevlig och rolig!!

LISA PÅ ALTANEN I SOLNEDGÅNGEN

Sen var det min bästa väninna  här på Gotland, Lisa. Hon har en stor gammaldags trädgård i Levide runt det gamla tingshuset (som har 1000 kvm bostadsyta). Hon har växthus, kryddgård, rosor, upphöjda odlingsbäddar, gotlandsfår, tre hundar och tre katter m.m. m.m. Hennes motto är "vildvuxet och vackert", så ni kan förstå att vi fem har fem totalt olika trädgårdstyper.
Det roliga, eller man ska kanske säga "konstiga", är att ingen av oss fem var gute. Alla var infyttade gotlänningar.

BOEL UTANFÖR SIN BUSK/TRÄDFÖRVARING

Av alla inköpställen vi kom till så var naturligtvis Boels på Öland det bästa; alltså B´Ströö Handelsträdgård i Byxelkrok. Inte nog med att vi fick bo gratis alla fem i ett litet hus, vi fick också handla växter till mycket bra pris. Plus att hon tagit hem en del specialbeställda växter till oss.

BOELS MAN JONAS OCH DERAS LILLA SON EMPHO 
Hela familjen välkomnade oss också hjärtligt och på morgonen dagen efter fick vi vara med om vårens "koutsläpp". 50 kor som sprang ut bakom huset, en underbar syn! Den vackraste - och nyfiknaste - av dom alla var den här Jersey-kon.

HÄR VAR MAN GLAD FÖR ELSTÄNGSLET
 

Förutom man och barn så had dom också två hundar, en vallare till korna och en vinthund. Men dom hade också en massa hästar också och det blev lite stökigt när hingstarna rev ner elstängslet och försökte ta sig in till stona.

HÄR ÄR STÄNGSLET PÅ VÄG NER

På kvällen åkte vi till de närbelägna krogen "Rum & Kök" i Byxelkrok hamn där vi satt ute på altanen som nästan hängde över havet och drack gott vitt vin (Sorry, jag körde bilen!) och därefter åt vi en helt underbar fiskmiddag! Vilket ställe!! Och vi kunde sitta ute hela tiden!!!

JÄTTEGOTT VITT VIN BJÖD ANDERS PÅ

När vi kom tillbaka till Boel så var det dags för lite mer vin. Även jag fick njuta lite då, fast jag skulle ju köra dagen efter så det gällde att vara försiktig - och sen ramlade vi i säng. T.o.m. jag sov som en stock trots att det var svinkallt på natten (gillar inte kalla sovrum).


ANDERS FÖRSÖKTE BÄDDA SJÄLV, MEN ANNLI FICK HJÄLPA TILL
 

FORTSÄTTNING FÖLJER!

4 kommentarer:

mammi sa...

Det verkar att ha varit en inspirerande och positiv tripp ni gjorde. En sak håller jag inte med dig om. Jag älskar kalla sovrum. Har aldrig värme på och alltid fönstret öppet, om det inte blåser så det tjuter i hela huset. Men ute vill jag ha varmt, och inte 7-9 gr som vi har nu. Rena istiden.
Ta det nu lugnt med ditt projekt, ingen risk det springer ifrån dig.
Kram Marianne

Maria i Sennan sa...

Helt fantastiskt kan man utläsa från dina rader..att det sen kommer med nya växter hem e ju inte något att göra något åt..det bara blir så..fniss-fniss..ha det..Maria

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Så härligt ni haft det, problemet med att ha världens bästa yrke, är ju att man inte riktigt hinner med sånt där trevligt under säsongen:-)
Ha en riktigt go kväll, antar att du är rätt mör ikväll:-)

Mimi sa...

Det måtte ha varit en givande resa!! Just något sådant hoppas jag på, jag har just anslutit mig till Aura trädgårdsvänner i Åbo. Härligt med en kasse växter med hem, alltid lika roligt att börja planera och plantera! Hälsn Mimi