KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 21 maj 2010

FÖRTRÄDGÅRDEN och STICKLINGAR

Det händer en hel del här hemma just nu. Jag fick mina klängrosor och buskrosor till förträdgården ett tag innan resan till Öland. Tyvärr fick jag inte alla sju utan endast sex stycken klängrosor vilket ställde till min planering, men dom beställda buskrosor kom alla sex. Eftersom grävarn´ inte var klar, fick jag jordslå alla i min blivande tomatodlingslåda (en dubbel liten pallkrage).

När jag var borta gjorde grävarn´ till min glädje också klart allt och körde hit 4 jättelass med matjord, samt ett lass med singel. Tyvärr var ju jag inte på plats, så istället för att peka var jag tvungen att sätta ut käppar där han skulle gräva upp för spaljén - och försiktig som man är så tog jag till lite. Det blev alltså en "vallgrav" på 2 m x 10 m som var 60/70 cm djup. Lite väl stor alltså!


När jag sen kom hem så hade min gubbe ställt ut cementblocken i gropen. Men som tur var inte börjat gräva ut eller mäta in exakt var dom skulle stå. Man - alltså jag - har ju lite bestämda idéer!


Det hade äntligen börjat blomma lite i pallkragsabatten också!

Så på torsdagen när jag kommit hem var det bara att sätta igång. Vi började faktiskt med att göra en grusgång vi planerat in. Det tog väl halva dagen ungefär. Sen var det dags att plantera alla små träd och buskar jag hade köpt på resan, det tog resten av den dagen.
Det roliga är att när jag var borta så hade försommaren kommit till Gotland. Så nu när man verkligen skulle uppskattat lite moln och sval temperatur, då gassade solen på oss hela tiden.Dagen efter måttade vi för cementklumparna. Där var Rolle lite smart, han sågade till en bräda som vi hade som tolk och sen var det "bara" att flytta klumparna. Men.....sen skulle dom ju även stå i rätt djup också, så det blev mitt jobb att sköta vattenpasset. Nu är ju inte mark ute plant som ett golv precis, så det här tog väldigt lång tid. Och återigen var det väldigt varmt och skönt!
Den här dagen hann jag också med att klippa gräset på innertomten, samt rensa ett par rabatter på baksidan - allt medan gubben grävde och flyttade dom tunga cementklumparna.


På lördagen tog vi litet ledigt och åkte till Visby, då regnade det minsann. Men det var skönt ändå, för jag - som är extremt plattfot - hade gått i gummistövlar i två dagar så jag kunde nästan inte gå. Hade hemska smärtor i både ben och fötter (och det har inte gått över än trots att jag numera har gympadojorna på), så det var jätteskönt att bara sitta i bilen!


"Insikt" i en ruin!

På söndagen, var det en massa bilrace. Både Formula One och Nascar, så då passade jag på att vila benen ytterligare. Dessutom hade vi lite gäster, så det blev inte mycket mer än lite vattning gjord.Under veckan därefter har så sakteliga spaljén börjat växa fram, dessutom är hela biten framför den krattad och klar för sådd av gräs. Vi har också tagit hem ett STORT lass med sättsand eftersom vallaven blev sdå vid så vi ska ha en delsingel där och under det först grus och sen täckmatta. Men vi har ju en firma att sköta också, så ALL tid har vi inte varit där ute. Bara nästan!


Joy Pathmore - en av dom sex fuchsiorna som jag faktiskt HADE beställt!

På måndagen kom också den efterlängtade sticklingsbeställningen. Jag beställde och betalade mina fuchsiasticklingar i början på mars. Och efter ett antal mail från mig med förfrågan vart dom tagit vägen, så ringde firman på fredagen och sa att dom var på gång. Jag hade beställt så sent, det var därför jag inte hört något från dom!?
Hallå, ska man behöva betälla sticklingar redan i november? Nej, den här firman tänker ju inte jag handla något mer från. Speciellt med tanke på att av 6 beställda sorter fick jag 3, dom andra 3 var några helt andra som jag inte alls hade tänkt mig! 

Lena - en stickling jag INTE hade beställt. Den fanns inte heller med på deras hemsida - och inte en ursäkt fick man!

Hela veckan har vi haft rena sommarvärmen och man ser numera ut som en kokt kräfta. Ingen av oss är speciellt morgonpigg så vi har inte kommit igång med jobbet förrän framåt nio och slutat vid fyra. Det hade helt klart varit bättre att börja jobba ute vid sex och sen gått in och vilat sig framför datorn ett par timmar vid 11-tiden - det är då vi öppnar firman! 
Men.....nu är i alla fall själva spáljén klar - gubben ska "bara" fylla vallgraven och jag kratta ut marken och sen så kan jag så gräset - och alla rosorna är planterade. Dessutom dom två vita Clematis jag fick i en för tidig födelsedagspresent (jag fyller i slutet på juli) och ett vit/grönbrokigt engelmanssvin. Jag köpte ett sånt på Öland bara för att jag älskar roliga blad och nu när det fattades en klängros så kom den verkligen till nytta. Det planterad precis på mitten och omgärdas av två vita rosor - kan bli riktigt snyggt tror jag!


Som synes har växtligheten börjat sätta ordentlig fart och idag var jag tvungen att vattna i pallkragslådorna. I morgon ska jag ta lite kort på alla fina lökväxter som har tittat upp - för på måndag kommer vänninor från Stockholm och då blir det inte mycket gjort igen!

Trevlig helg!

6 kommentarer:

Gela sa...

Härligt att följa hur din trädgård växer fram. Ha en fin fin helg/Gela

Mimi sa...

Vilka jätteprojekt ni ror i land! Det kommer ju alltså att bli supersnyggt!! Hälsn Mimi

mammi sa...

Har ni fler timmar på dygnet än vi andra ?? Det verkar nästan så. Men det blir garanterat tjusigt när allt är i hamn.
Kram Marianne

Ruben sa...

Oj oj, ni verkar ha energi för fyra, minst!!! Men jag kan tänka mig att det blir fint när det blir klart och börjar etablera sig. Ser fram emot många blogginlägg om detta projekt.
Ha det gott!
/Ruben

Ruben sa...

Oj oj, ni verkar ha energi för fyra, minst!!! Men jag kan tänka mig att det blir fint när det blir klart och börjar etablera sig. Ser fram emot många blogginlägg om detta projekt.
Ha det gott!
/Ruben

Jeanette sa...

Vilket projekt!! Häftigt! Ser fram emot flera bilder:-)