onsdag 7 april 2010

MASSOR AV VÅRBLOMMOR

Det var ett tag sen jag bloggade beroende på flera olika skäl; först Påsken med alla dess sociala aktiviteter, lite sjukdom, samt det bästa av allt....trädgårdsjobb!

Det hela började med att gubben och jag firade vår "mötesdag" den 30 mars. Vi hade kunnat firat på Skärtorsdagen istället eftersom det var det när träffades, men som tur var valde vi datumet. (Det är så att vi brukar glömma och då är det jättebra med ett alternativ!)

På skärtorsdagen var jag dålig i magen och låg och det blev nästan lite kris för vi (jag) skulle ha en sushi-lunch på långfredagen för ett par goda vänner. Det kändes ju inte så där jätteinspirerande att tänka på att göra och äta sushi  när man är dålig, men det ordnade till sig och lunchen gick jättebra (se bild ovan på den svensk-japanska dukningen).


På Påskafton tog vi en liten biltur på 12 mil  för att köpa potatis! Det var ju inte bara för potatisen skull, utan vi åkte på en liten sightseeing norröver och tog dessutom årets första långa och riktigt sköna vårprommis med Penny.

Sen hade vi en lugn och trevlig påskaftonskväll hemma - men på påskdagen var vi bortbjudna till vänner på  middag. Mycket gott och mycket trevligt!




På Annandagen var det så dags för oss att ha en liten middag hemma för två par vänner så jag spenderade dagen i köket. Jag tycker det är jättekul att laga mat, men jag bara hatar att skala potatis!
Låter det konstigt!? Nej, det beror att Rolle ÄLSKAR kokt potatis. Han ska ha det till allting, vilket gör att jag har tröttnat.



Men det fanns ju annat att roa sig med; Till förrätt hade vi Chili/pepparotsmarinerade Havskräftstjärtar, Skotsk Mandelkrabba, Gravlaxtartar med Rom, Äggrulle med rökt Lax och pepparotsost samt ett 1/2 hårdkokt ägg (det var ju Påsk).

Efter det hade vi helstekt Entrecote på engelskt vis (alltså stekt som rostbiff på låg värme väldigt länge) med specialsås, cornichoner, vinbärsgelé, inlagda tomater samt kokt potatis(!) och ugnsstekt sparrispotatis i slantar.


Efterrätten bestod av Pannacotta & glass med bärsås och hallon, blåbär och björnbär. Sen hade jag alltså gjort mig till och bjöd på kaffe (alltså pulvercapochinno) med en hemgjord choklad & nötkaka. Jag lovar dom gick inte hem hungriga i alla fall!


Efter helgen har jag roat mig med att börja "vårbruket", alltså beskära en massa buskar samt klippa ner perennerna. Jag gör det senare på våren beroende på att det först och främst är roligare att göra det då än på hösten, men också för att växterna verkar ha lättare att överleva. Jag har fått för mig att det gamla riset skyddar lite. Men det blir ganska mycket att ta hand om och därför ganska jobbigt.



Så nyss fick jag faktiskt avbryta och gå in TROTS att det är två stora skräphögar med dött gräs som ligger kvar på gräsmattan. Det ena är från jättegräset som blir 4 meter högt, så ni kan ju tänka er hur det ser ut. Den andra bara en hög med Miscanthus - och dom är ju inte små dom heller precis. Men.....det är en dag i morgon också!

Susie




16 kommentarer:

Anette sa...

Ojoj, det lät väldigt gott allting och jag förstår att de inte gick hem hungriga! Jag blev mätt bara genom att läsa ;-)
Härligt att "vårbruket" har kommit igång. Jag har också börjat lite smått, men orken finns inte riktigt........kan ju bero på att man är "småbarnsmamma igen". Det är tidigt att gå upp vid 5 varje morgon och dessutom en kissepaus på natten.........men det går väl snart över hoppas jag. Nu har jag anmält henne till valpkurs så ska vi se om vi kan få lite fason på henne! Hon är go, men hon är inte Ester och det blir hon väl aldrig kan jag tro. "Det finns bara en Ester" som min uppfödare sa......
Ha det så gott! /Anette

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

...och jag älskar din nya headerbild:-)

Vilka mängder av krokusar du har!!! ...och inget verkar ätas av odjuren, eller finns det tillräckligt för alla... :-)

Undrar om det är it. rör du har som 4 meters prydnadsgräs?

Jag såg dig i follow-listan: VÄLKOMMEN, skoj att du vill följa mig lite närmre!
Vi ses igen, Hillevissan

mammi sa...

Det var ju enormt med vårblommor du har. Hittade själv en del i "gärdsgårdsrabatten" sen jag fick bort alla löv och annat skräp.
Ha det så bra

Knatten sa...

Å vad fint det blommar hos dej. Jag har faktiskt bara en enda krokus!!! Inga snödroppar!!! Men jag lovar skärpning.
Tycker oxå det är skittråkigt att skala potatis. Vi skulle ha potatisgratäng till 15 personer på påskafton men dom potäterna fick gubben skala!!! Då gör jag hellre all annan mat.
Ha det så gött./Knatten

Troll sa...

Hallå där! :)
Jag borde ha ätit middag INNAN jag läste ditt senaste inlägg - jisses så hungrig jag blev av din beskrivning över allt gott du lagade!

Underbara bilder på alla krokus. Jag har några jag också, men inte alls så många. Det blir till att peta ner måååånga fler i höst. :)

Ha det bra! :)
/Gunilla

Jord under naglarna sa...

Dina vårblommor är som en sprakande påskkaramell - läckert!
Jisses, du har haft fullt upp i påsk märker jag. :) Jag visste inte att det var engelskt vis att tillaga köttet så. Jag tycker det kommer mer och mer i recepten att man ska tillaga det länge och på låg värme.

Såg dig i Aftonbladet - kul!

ormbunke sa...

Här visar du mycket ögonfägnad. Men tyvärr så fick jag bara läsa om din fantastiska middag. Det var inte lite och säkert mycket gott.
Så fint krokusarna växer i långa rader.
Köpte klart Aftonbladet och läste om er bloggare. Det var ju en del annat matnyttigt också. Har också varit ute och röjt i trädgården idag. Lämnar också kvar riset från perennerna. Det är lättare att se vad som döljer sig. Ha de gott. Anita

Njut i din trädgård sa...

Vårbäckar av krokus - så fint!

Vilken mysig påsk ni verkar ha haft!

Jag hoppas potatisen var god!*ler*

Maria Berg sa...

Härligt med dessa vår hav, så underbart så mina barn sprang utan stumpor och skor idag och (vi tittade på de 5 blåsipporna som blommar hos mig).

Skönt att du inte var dålig så länge, MB

Ninne sa...

Oj. Vilka blomsterhav o vilka matorgier.. JAg bara trånar efter allt det där fina.
Kram Ninne

Mimi sa...

Härlig middag du lagat till. Och så underbart med mycket krokus. Man behöver lite färg efter den här vintern! Hälsn Mimi

AnnA sa...

Natti!
Här frossas det både i god mat för munnen och söta vårblommor för ögat...
Läckert med massplanteringar av vårblommor!
Ha det!
hälsn
AnnA

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Härliga vårblommor ! Fantastiska bilder. Sänder en solig hälsning till dig ;O) Petra B.

Maria Berg sa...

Alla dessa hav av krkous vackert - men det går så fort här är nästan ala överblommande - tål väl inte frosten på nätterna,

trevlig helg, MB

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Nu blev jag hungrig igen.
Härliga vårblommor, och trevlig beskrivning av påskmaten.
Ha en fin söndagskväll, Petra B.

♥Min Eden♥ sa...

Hej hej,
finns Aftonbladets lillaträdgårdstidning digitalt någonstans...jag missade den...