KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


onsdag 31 mars 2010

VÅRBLOMMOR


Förra året så boade fåglarna i mina väggkrukor (vilket orskade en mindre katastrof; Penny bet ihjäl en fågelunge inför ögonen på oss), så i år får jag inte ha några väggkrukor.
Men.....någonting blommande vill man ju ha där till påsk i alla fall, alltså tog jag en gammal krukhållare som jag haft på altanen på baksidan och satt på väggen.
I hållaren ställde jag sen en plåtkruka med tre penséer som så småningom ska flytta ner på marken.
Alltså INNAN fåglarna börjar boa i den!


Sist berättade jag om hur mycket vatten vi hade på tomten, alltså rena dammen. Men julrosen t.ex. som i  förrgår var under 2 decimeter vatten med blomknopparna flytande på ytan, hade igår bara 2 cm vatten på sig - se bild nedan. Fast på morgonen var knopparna fastfrusna i vattnet eftersom det varit kallt på natten. Undrar om dom överlever det. Idag var dock vattnet helt borta, så det har runnit undan fort!

Men man kan ju fråga sig om det här är bättre än att ha en barfrostvinter. Personligen föredrar jag ju snöfria vintrar, men jag tror nog att växterna föredrar det värmande snötäcket. Fast dom som inte gillar blöt jord har det nog gått åt helsicke med.......Men det går inte bara undan med vattnet utan även med växtligheten. Det bara hoppar upp små lökväxter överallt. Scillan och krokusen ovan t.ex. syntes inte alls i förrgår, igår var dom så har fina!

Och där jag i förrgår tog kort på vintergäck och snödroppar, där hade det helt plötsligt dykt upp några våriris också. Hade inte en aaaning om att jag satt sådana där!


Det jag blev lyckligast över att hitta var dock dom här pyttesmå bladen. Dom är i storleken som en lillfingersnagel och syntes knappt bland alla stenarna på baksidan i sten- & grusslänten. Jag fick leta en bra stund innan jag såg dom, trots att jag visste på ett ungefär var dom skulle vara.

Vad det är? Jo, det är dom röda Cyklamen coum som jag satte sent i höstas när jag ÄNTLIGEN fick hem dom från Holland. Beställde sådana redan året innan, men då fick jag inga. Men förra året kom dom alltså, fast efter alla andra lökar dykt upp så jag trodde inte det skulle bli några då heller.
Men nu är dom alltså på gång! Underbart!!

Susie


9 kommentarer:

Mimi sa...

Tror nog att snötäcket gör gott, i synnerhet om det är så kall vinter som åtminstone vi har plågats av. (Jag hatar kyla.) Härligt att din cyklamen tittar upp. Jag är så nyfiken på min egen trädgård, men nu har vi menföre i skärgården, så dit lär jag inte komma på en tid. Skön i varje fall att jag kan följa med era trädgårdar här på bloggen och glädjas åt allt som tittar fram hos er! Hälsn mimi

syren sa...

ja du. jag ska säg dig att jag haft fåglar som boade in sig mitt bland mina penseér precis vid altanväggen för längesen när jag bodde flera våningars höjd. D va koltrastar som uppskattade blommorna som skydd o antar jag..prydnad..=)

Ruben sa...

Att hitta så fina irisar, helt oförhappandes, det är inte dåligt!!! Lite tröst för alls nö kanske?? Glad påsk! /Ruben

Maria i Sennan sa...

Glad Påsk å må så gått..Maria

mammi sa...

Allra först vill jag tacka för din värmande kommentar, livet går ju trots allt vidare.
Snart har vår snöhög smält bort, vid några tillfällen har vattnet stått ett par cm, men inte länge. Vi har då i stället fått gungfly, inte så kul. Men i dag har det torkat till lite grann, så gubben var ute med åkklipparen ochen upp och nervänd harv, med tyngder på, så nu är här nyräfsat på gård och parkering inför påsken.
Ha en Glad Påsk ala tre
Kram Marianne m bihang

NinaVästerplana sa...

Var på Botaniska i Göteborg i söndags o tittade i lökväxthusen.... De hade underbara plantor av just coum o nån som hette hederanånting... Så nu blir jag riktigt avundsjuk på dig ;-)
Önskar att det ville poppa upp lite våriris hos mig också... några petade jag i alla fall ner i höstas ;-)
Glad Påsk o ha´t himla gôrgôtt
Nina

ormbunke sa...

Ja nu blir man glad år vrje liten blomma som poppar upp. Kul att cyklamen visar sig. Det här med vatten och frost låter ju inte helt perfekt. Mina julrosor är väldigt tilltufsade av snön. Mycket bruna på blombladen. Ha en riktig fin påsk. Kram Anita

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Jag planterar också växter som sedan glömmer bort lika snabbt. Men det gläder mig oerhört när nästa säsong bär med sig överraskningar hela vägen! Hoppas på fler bilder på pyttebladen!

Ingmarie We sa...

Köpte bilagan! Vad trevligt att se dig i den Susie. Jag tycker du har så fina foton i den blogg oxå.