KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 18 mars 2010

JAPANSK SUSHI-KURS

Igår var jag i Roma på den efterlängtade Sushi-kursen och det var faktiskt en jättelyckad kväll!
För det första så var lokalen väldigt fin, det var restaurangköket i det alldeles nybyggda mejeriet på Stafva Gård. Ovan är en bild på ”kyrktoaletten” i foajén - en upplevelse bara den!
Stafva Gård är ett ställe där det tillverkas härliga ostar, sen har dom också en massa andra saker för sig som kulinariska rundresor, jakter, tryffelsök m.m. m.m. Dessutom har den trevlige ägaren Patrik von Corswant utsetts av regeringen till matambassadör här på Gotland.Rika Yamagata ( http://www.sushiaoi.se/ ) som hade kursen började med att berätta lite om sig själv (vi hade alla läst ett helt uppslag om henne i Gotlands Tidningen) och lite om sushins bakgrund och hur man äter sushi i Japan.

Sen satte vi igång. Först var det alltså det här med riset. Det är inte alls så lätt som man tror och förmodligen bör man helst ha tillgång till äkta japanskt sushi-ris, Shari, men det går även att använda vanligt grötris (men absolut inte ett långkornigt thailändskt ris).
Riset vi skulle använda hade Rika kokt i förväg – det tar tid och ska dessutom vila efteråt – men sen ska det smaksättas också. Kolla in tunnan som användes när man tillsätter vinägern.


Flera av oss fem deltagare (från vänster Gigi, Daniel, undertecknad, Margareta och Owe) hade väl vid något tillfälle – med skiftande resultat – försökt sig på att göra sushi tidigare, men nu fick vi lära oss en massa grundläggande detaljer.
Bland annat var det att Norimaki kan göras till en fyrkantig rulle (hade jag inte en aning om), att man kan använda svenska tillbehör t.ex. räkost på tub (!) och att man INTE ska klämma så hårt när man rullar. Vilket jag alltså gjorde med just den fyllningen så att den sprutade ut över hela min bambumatta!Här ovan är det Daniel som håller på med att göra en Norimaki-rulle. Inte så lätt, eftersom det är väldigt viktigt att maten inte bara smakar bra och är gjord på förstklassiga råvaror, utan också att den är snygg och läggs upp vackert.

Efter Norimaki gjorde vi Nigiri och det verkar ju lätt. En liten boll med ris med Wasabi (grön pepparrot) och en räka, en laxbit eller fiskrom på. Låter ju enkelt och bra. Hah! Där hade man ju helt fel!!
Nigirins risbollar ska göras i 7 (!) steg för att bli bra. Och dom 7 stegen var inte lätta, men vi fick faktiskt till det riktigt bra till slut allihop.


Så var det dags att äta upp alla våra små "konstverk" och det var ju det enklaste. Även om vi hade gjort så många att dom knappt fick plats på uppläggningsfaten och vi tjejer var tvungna att be om varsin ”doggybag” för att ta med hälften hem. Killarna fick dock i sig alla sina.
Men inte 17 fick någon liten hund äta upp dom inte när jag kom hem. Nej, mina Sushi har jag glatt ätit upp själv!Vi fick japanskt te med ris i och så fick vi smaka lite Sake och lära oss det universiella Kanpai – alltså skål! Fast där var vi alla extremt försiktiga, bara några droppar – vi körde ju bil allihop!!

Sen blev det massor med snack, på engelska eftersom Rika bara pratar lite svenska. Och jag passade på att tala om att jag gärna skulle vilja att hon hade en kurs i Tempura (friterade grönsaker/skaldjur som jag älskar) och gärna Sukiyaki och Teriyaki – alltså en kurs i övrig japansk matlagning. Rika verkade inte ovillig, så vi får se!
Gochiso-sama!
Susie

9 kommentarer:

Knatten sa...

Å vad roligt ni har haft men jag tror att det drä tempura verkar vara mer min smak. Suschi vågar jag inte smaka men annars är jag vansinnigt glad i att testa ny mat. /Knatten

Ruben sa...

Oj, det verkar mycket mer inveklat än jag trodde! Men så fick ni väl göra allt enligt konstens alla regler? Ha det gott - suschigott!
/Ruben

Susie på Stjärnarve sa...

Nä men Knatten - vadå inte vågar! Du verkar ju inte vara så pjoskig i vanliga fall. Du äter väl sill och gravad lax?
Förstår inte att folk fått för sig att sushi bara är rå fisk, man KAN faktiskt göra sushi med grönsaker eller gravad lax eller rökt lax eller räkor eller...... Har jag bjudit på tidigare till folk som inte "vågat" och då helt plötslen tycker dom det är jättegott!

Visst Ruben, nu kan man ett och annat så det är bara att träna på själva handgreppen så dom sitter, sen kan man bjuda på ÄKTA JAPANSK sushi. Välkommen till Gotland!

Susie

mammi sa...

Såg ju verkligen både gott och inbjudande ut, blir faktiskt hungrig när jag ser det.
Kram Marianne

Rosor och ruiner sa...

Så Susie har varit på suschi-kurs! Det gäller att ha tungan rätt i mun när man säger det...=)
Verkar som ni har haft jättetrevligt!

Ninne sa...

Det var verkligen ngt alldeles extra. Gott såg det ut.
Har inte försökt ens själv, meen nån gång?? kan ju bli den första
KRam Ninne

Susie på Stjärnarve sa...

Är du på Gotland och har vägarna förbi Eksta, tveka inte att höra av dig så lovar jag att jag ska bjuda på en rundvandrng i trädgården och en sushi-lunch!

NinaVästerplana sa...

Är väl vinägern i riset som jag har lite svårt för....
Men jag kanske haft otur!
Roligt ser ni i alla fall ut att haft! Men att inte Rolle fick en enda....
Ha´t himla gôrgôtt i helgen
Nina

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Jag har bara ätit sushi en gång men tyckte det var gott.
Det låter både intressant och spännande att få lära sig göra sushi av en som verkligen kan det!
Hoppas det blir verklighet av de andra kurserna du önskade dig.
Ha det gott. /Ingela