KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 12 mars 2010

INGÅNGEN TILL "INNERTOMTEN"

Efter att ha sett "pallkragsrabattens" sommarblomning fortsätter vi promenaden genom trädgården med att titta lite på dom få växerna jag har på framsidan närmast huset och ingången. Men först vill jag visa något av det som förhoppningsvis kommer snart i lådorna!
Lökarna är: Den gulbladstrimmiga Camassa quamash `Blue Melody´, Tulipa Mount Tacoma´, T. `Arabian Mystery´, T. `Estella Rijnveld´, T. `Burgundy´ och T. `Blue Parrot .

OK jag vet att det är fusk att visa vårlökar redan nu INNAN dom ens kommit upp. Men risken är att det inte blir några bilder alls annars, jag har nämligen sett spår av små möss så jag tyckte det var säkrast. Kan ju inte visa sådana här bilder senare när alla andra visar bilder tagna i år! 

Ovanstående bild är ifrån höstas och visar en av ruggarna med nunneört som växer som ogräs här men som  jag sparade, samt den bollklippta Forsythian.
Den fanns här när vi flyttade hit, men den var otroligt gles och jättehög. Den växte upp framför matrumsfönstret så det var bara att sätta igång och beskära den - eller ta bort den helt. Efter sex år har den blivit bra.

Så här trist ser ingången ut i november efter första frosten - och snöfallet! Notera den lilla spaljén till vänster bredvid bänken och den stora jätteverbenan i krukan till höger. Har försökt övervintra den inflyttad där i hörnan, men efter den här vintern lär den nog ha dött så då får man skaffa sig en ny. Det är tur att det finns dom som lever på att sälja sommarblommor!
På spaljén vid ingången har jag två Clematis, en `Victoria´ som är den lila och en `Niobe´som är den röda. Det "roliga" med dom här att dom har blommat vartannat år, alltså Victoria ett år och så Niobe nästa år. Men....så 2009 slog dom till och blommade helt överdådigt båda två samtidigt - och dessutom riktigt länge! 

Så har vi kommit till själva gången mellan grinden till "innertomten" och ytterdörren.  Bredvid den har jag bara en stenrabatt (vilket visat sig vara VÄLDIGT bra, speciellt i år då det är en uppskottad snövall där som är minst en meter hög) med bara några enstaka växter.
Det är två stora ruggar med "svart gräs", alltså det som också kallas svart ormskägg och som inte alls är något gräs utan en Ophiopogon planiscapus `Nigrescens´, en perenn. I bakgrunden syns också min lilla spaljé med en Clematis på. Ja, syns gör den ju inte eftersom den är helt överväxt. Clematisen måste jag klippa ordentligt varje år för att inte ta över hela ingången!!
Marken till höger på utsidan om staketet är det som i vår ska göras om till en snygg "förträdgård", det berättar jag om i nästa inlägg.
Trevlig helg!

Susie10 kommentarer:

Gela sa...

Är så roligt att få titta hur du har det. Ger inspiration. Ha en fin helg/Gela

IreneL sa...

Vilka vackra klematis! Roligt att få se hur du har det! Ha en fin fredag och en härlig helg! / Irene

mammi sa...

Har lite svårt att smälta dina blomsterbilder. F.n snöar det här, flingor stora som bomullstussar. Jag vill ha bort snön, nu.
Kram Mariianne

Ninne sa...

Ja du ser vad Mmmi skriver o det är inte så många km mellan oss. Man blir bara sååå, när flingorna dalar. Nu har de slutat o det fryser. I MORGON HAR DE LOVAT SOL
Den kan väl ta på snön så vi kan få den efterlängtade VÅREN. Det är som vanligt skönt o se allt fr din härliga trädgård.
NINNE KRAM

Knatten sa...

Dessa lökar, ja. Jag undrar om snön tänker tillåta mina tulpaner att få synas. Det ser inte ut så just nu. Och jag som satte så mycket lökar i höstas. /Knatten

NinaVästerplana sa...

Jo du..... det känns lite pirrigt med all den här snön.... Man har ju noll koll på vad som händer under....
Men inte kan de ha käkat upp all lökarna jag satte i höstas....
o lite fanns ju sen förut.
Viktoria tror jag att jag hade i min förra trädgård.... jättefin!
Ha´t himla gôrgôtt (men jag såg snövarningen på SMHI igår)
Nina

Njut i din trädgård sa...

Åh vilket fint jobb du gjort med forsythian!

Jag ska prova på att ta sticklingar från min i år.

Skrattade gott åt din kommenatar hos Jord under naglarna om skylten! Urbra idé!

ormbunke sa...

Jättefin koll du har i din trädgård. Jag fastnade för forsythian som nu växer som en boll. Fick mig att tänka lite. Tack för titten. Ha de gott. Anita

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Hej, hittade hit via Ninnes härliga blog. Gillade igenast att vara här hos dig och titta på dina fina bilder. Även om vintern inte riktig vill ge sig i år, så vet vi att solen finns, och att solen närmar sig våra bredgrader med varje dag som går.
Har lagd till din blogg på min lista. Jag återkommer gärna hit ;O)
Ha en trevlig söndagskväll.
Petra B.

syren sa...

Forsytia på fot?! såg intressant ut. o så härligt med klematis - ska jag nog skaffa mig iår. nån sort somm tål ordentligt med eftermiddagssol...