KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


tisdag 16 mars 2010

BUSKAR TILL FÖRTRÄDGÅRDEN

Nu har vi kommit till det som jag ägnar mig åt just nu; Detaljplanering av det som ska bli vår nya ”förträdgård”. Förändringen av den här delen kommer att bli årets storjobb och jag ser verkligen fram mot att få sätta igång!


  

Det var väl inget större fel på ”förträdgården”, men det var ju ingen trädgård precis och inte var den snygg. Det var mer eller mindre bara en bit natur, så vi gjorde allt för att rensa upp, ansa och få stil på den.
Vi tog ju bort en massa träd första sommaren, c:a 90 st, och några av dom kom härifrån. Dessutom hade förra ägaren också avverkat en hel del träd – och gjort som oss, lämnat stubbarna.
Det här gjorde att när man körde här ute med åkgräsklipparen, rätt var det var så tog det tvärtstopp. Då hade man kört på en halvrutten stubbe som krupit upp ur jorden lite.
(Jodå, jag vet att det är marken runt om som sjunker. Jag skulle vilja se en krypande stubbe!)


Nu var det alltså hög tid att göra något åt den här delen av vår tomt och vi bestämde oss för att ta bort alla träd och dom två stora hasselbuskarna. Därefter skulle vi kunna få alla stubbar uppgrävda av en stor grävmaskin.

Vi berättade det för vår trevliga granne i julas och en dag när vi kom hem så hade han alldeles själv tagit ner två av träden. Dagarna efter så tog han resten och så forslade han bort allt. Underbart!
Så nu är allt förberett för vår grävmaskinist - som är vidtalad sen länge - att sätta igång så fort snön försvunnit. Sen så.......Men så här ser det alltså ut idag, så än så länge är det inget som händer. Men snart, mycket snart hoppas jag, ska vi kunna sätta igång. Först ska alltså stubbarna bort, sen ska det på ett par lass matjord, marken ska fräsas upp med vår begagnade jordfräs och sen ska allt rensas ordentligt. Det sista blir mitt mastodontjobb för våren. Det ska man alltid ha ett varje år verkar det som!
Den här biten är på c:a 28/30 x 15/17 m så ”förträdgården” blir ganska stor. På den ska finnas en nyanlagd gång utmed staketet så man kan gå över till brevlådan på andra sidan vägen helt torrskodd. Alltså även om det regnar!


Sen blir det en bit med gräsmatta där min gubbe ska kunna ställa bilen när han ska tvätta den . Så kommer det en lång fristående spaljé med klängrosor och rosbuskar på mitten, samt en snygg trädgårdsbänk - att sitta på och kolla så att han gör ett bra jobb på bilen. * ha, ha* Ska jag säga, det är han som är pedanten i familjen!

Till slut blir det en massa buskar samt några mindre träd på kortsidan vid infarten. Följande sorter har jag redan förbeställt på en speciell liten plantskola på Öland. Vi är fem stycken i Trädgårdsentusiasterna som ska åka dit på en gemensam inköpsresa i maj.

Ø Acer negundo `Flamingo´ asklönn (träd) med rosa/vit/grön-brokiga blad

Ø Buddleja x weyeriana `Sungold´ fjärilsbuske med gula bollformade blommor

Ø Callicarpa bodinieri `Profusion´ eller `Issai` glasbär med lila bär

   

Ø Euonymys cornutus var. qincquecornutus kasperbenved med små mösslika bärhöljen

Ø Hamamelis intermedia  trollhassel med orange blommor `Aphrodite´ eller `Orange Beauty´ eller `Ruby Glow´
Ø Itea virginica `Sprich´ itea liten rundad buske med vita blommor, surjord

Ø Magnolia `Butterflies´ magnolia (träd) med starkt gula blommor, surjord

 


Ø Physocarpus `Nugget´ smällspirea kompakt och låg gulbladig

Ø Physocarpus `Summer Wine´ smällspirea kompakt och låg rödbladig

Ø Physocarpus `Center Gold´ smällspirea rödbladig med gula nya bladØ Viburnum opulus `Annie´s Magic Gold´ olvon med gula blad som senare blir gröna

samt

Parthenocissus quinquefolia `Star Showers´ vitvariegerat vildvin –  en klätterväxt som jag inte har en aning om var jag ska ha!


  

Det här är alltså plantorna jag redan har beställt, sen hittar man ju helt klart en massa annat på plats också. Så jag tar vår lilla Skoda-pickup till Öland så jag får med mig allt - även om det blir lite trångt för oss två som ska åka i den. Vi ska även till Albrunna Perenner på södra Öland, så det blir väl en del kul därifrån också.

Det här var alltså dom buskar och små träd jag till att börja med ska plantera, men det lär nog bli fler växter så småningom. Bl.a. blir det ju både klängrosor och buskrosor vid spaljén, men dom kommer jag till i nästa inlägg!
Susie
10 kommentarer:

Ruben sa...

Vilket projekt!!! Och vad fint det kommer att bli! Fantastiska buskar du valt. Ska bli spännande att följa arbetet. /Ruben

mammi sa...

Blir säkert kanonfint. Den enda planering jag har just nu: Skall ut och försöka gräva eller hacka i snön. Hittar jag något intressant skall jag visa det. Snön är ganska så rejäl, dessutom fryser det ganska så mycket på nätterna, så det är rena isdrivor här. I morgon vi blivit lovade mer snö!!!!
Kram
Marianne

Elinore sa...

Det är ett stort projekt, men det kommer att bli kanonsnyggt, det är jag övertygad om. Det ska bli intressant att följa...

Vad roligt att åka på en sådan inköpsresa med en likasinnad. Jag har en kompis som var på höstrea i en plantskola och körde en vanlig kombibil. De var två vuxna, en bebis + barnvagn, + 400(!) krukor med perenner. Tala om knökfullt! Men finns det hjärterum så ....
Ha en bra dag.

Jord under naglarna sa...

Vilket härligt projekt!
Du verkar ha öga för vad som kommer att bli bra och att de lila glasbären kommer att bli snygga i din trädgård kan man ju inte tveka över. ;)

Rosor och ruiner sa...

oj, ännu ett jätteprojekt! Tur du har stor trädgård så att du kan ha såna projekt varje år...=) Det kommer bli kanonsnyggt, det är jag övertygad om! Skall bli kul att följa projektet!

kullervilla sa...

Oj, vilket härligt projekt...hoppas det blir barmark snart så du kan börja. Skall bli spännande att följa det hela.
kramiz//kullervilla

Ninne sa...

Jag säger bara:: Du är alldeles förbaskat omöjlig. Det blir ju så toppenfint också när du får till det
Grattis får man säga så där i förhand. Följer med stora ögon
KRam Ninne

NinaVästerplana sa...

Snygga buskar du hittat.... Skulle utan tvekan kunna sätta alltihop här... utom möjligen magnolian då.... den får du nog ge ett lass specialjord.
Kommer o bli kanon.....
Ikväll kom jag inte in på varken din eller Trolls bloggar på TB.
Länken bruten....
Ha´t himla gôrgôtt
Nina

Troll sa...

Jösses! Inget dåligt projekt! Jag blir imponerad (sa hon som inte kan organisera en fönsterbräda ens just nu). Jag blir även imponerad över alla fina/ovanliga buskar som du hittar! Det ska bli jätteroligt att se bilder på hur projektet framskrider. :)
/Gunilla

ormbunke sa...

OH! så spännande det skall bli att se det färdiga resultatet. Det var inte lite buskar. Där kan man få lite tips. Ha de gott. Anita