KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


lördag 13 februari 2010

VANDRING PÅ YTTERTOMTEN

Eftersom jag, precis som alla andra förmodar jag, är mer eller mindre insnöad så har man ju inte nått nytt att visa från trädgården. Alltså blir det bara en fortsättning på rundvandringen. Sist visade jag södersidan på "innertomten" och vi hann t.o.m. kolla lite på mitt f.d. potatisland. Så nu tar vi hela "yttertomten", det är ju inte så mycket att se där ute - än!

Vi börjar med en bild tagen från ungefär mitten på "yttertomten" tillbaka in mot huset. Här har vi alltså avverkat en massa skog, ungefär ett 80-tal träd togs bort. Sen grävdes - nästan - alla stubbar bort med grävmaskin.
Därefter fick gubben och jag jobba hårt med att rensa jorden så mycket vi orkade. Rolle harvade med traktorn, själv gick jag efter med en kratta. (Känns arbetsfördelningen igen!?) Till slut var vi tvungna att sluta, ju mer han harvade ju mer gamla rötter kom det upp!


Bilden till vänster är tagen från vägen bortåt tomtgränsen. Man ser närmaste grannens lada i bakgrunden.
Sen sådde jag i lite gräsfrön - torktåligt för skogsbacke - och slängde ut lite blomfrön. Gräset tog sig alldeles excellent, med ängsblommorna lyser med sin frånvaro.
Fast det senare kan ju bero på att vi börjat klippa gräset därute ganska ofta!Det vi gjorde sen var att bygga oss en liten "ruin". Anledningen var att vi bor ju i ett modernt hus, men jag ville gärna ha något som såg riktigt gammalt ut någonstans på tomten som kontrast.


Till att börja med så ville jag ha en gammaldags brunnsbyggnad över vår brunn, alltså en ring lagd med kalksten och sen ett gammalt grått flistak över. Men.....allt blir ju inte alltid som man tänkt sig, för när gubben byggde sitt garage så placerades det bara någon meter från brunnen. Alltså så skulle det se alldeles för ihopträngt ut, så jag fick slå det ur hågen.

Då kom jag på det här med "ruinen" som alltså bara är två raserade murväggar i vinkel. Men den är mycket trevlig, för så fort väninnorna kommer från Stockholm så blir det skumpa där ute!

Innan den var på plats var jag och hälsade på hos ett par trädgårdsvänner och då hade dom murat upp en rak liten vägg och så hade dom en gammal fönsterbåge mitt i väggen. Wow! Skitsnyggt!!
Nu hittade vi aldrig någon gammal snygg fönsterbåge i järn, utan Rolle bad en smed han kände att svetsa ihop en åt oss.
Men smeden missförstod allt, fönstret blev alldeles för litet och sen ovanpå det så hade han målat bågen med rödbrun rostskyddsfärg. Och jag som ville ha bågen riktigt rostig!!

Jag blev jätteledsen och var nästan beredd att slänga fönsterbågen på skroten. Men muren var på gång och fönstret måste på plats. Och Rolle var nöjd. Han - som är pedant - förstår inte alls min förtjusning över rostiga saker i trädgården!

Nu, efter några år, har jag vant mig både med fönsterbågens storlek och färg och tycker att det faktiskt är riktigt snyggt.På baksidan av ruinen, ut mot vägen, har jag planterat den blodröda klängrosen `Santana´. En liten låg sämskinnsfärgad `Amber Queen´ planterade jag vid en av dom raserade väggarna och vid den andra några rosskott jag fått av en bloggväninna - tack!! Hoppas verkligen dom senare tar sig!!
Dessutom har jag gjort en liten rabatt på framsidan av ruinen där jag har en rödbladig perukbuske samt perenner. Alunrot, rödbladig
 förstås, men även en del annat och så massor med lökväxter - till mössens glädje!

Förra året, då jag blev lite biten av rosor, så planterade jag fyra rosbuskar av `Louise Bugnet´ och ´Therese Bugnet´ runt en av avluftningarna till vårt avlopp. Har märkt att det växer enormt bra där (det finns väl en massa gödning i marken kan jag tänka mig) så det ska bli kul att se om dom tar fart i år. En bit ifrån, också vid en avluftning, satt jag en ´Pink Robusta´ som verkade trivas väldigt bra eftersom den blommade hela säsongen. (Den kan verkligen rekommenderas!)

Några år tidigare satte vi en amerikansk lind och en rödbladig virginiahägg, men det här är väl allt som har gjorts hitintills där ute. Så det är mycket orörd mark kvar.......
Vi sparade en vildapel - vi hade flera - under avverkningen eftersom jag från början inte ville ha några planteringar alls på "yttertomten" utan ville att det skulle få vara lite vildvuxet - och det var precis vad de höll på att bli; rena urskogen! Fast apeln är snygg när den blommar!!

Så nu åker man runt på åkgräsklipparen här ute åtminstone en gång var 14:e dag för att hålla ogräset i schack. Så småningom så lär jag väl kanske fortsätta att plantera fler rugosarosor och kanske lite andra buskar - man kan ju inte lägga av helt med att utvidga trädgården!

Susie

13 kommentarer:

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Vilken underbar ruin ni byggt!! Jättefin!
Förstår precis din besvikelse angående fönsterramen, rost i trädgården är ju bara så fint. Speciellt när man tänkt sig ett utseende och så blir det något annat... men det blev ju faktiskt bra så här också :-)
Ha en skön Alla Hjärtans Dag! /Ingela

ormbunke sa...

Din kalkstensmur har all min beundran.
Mina dödssynder kommer inom kort.Ett hjärta till dig. Anita

Maria Berg sa...

Jag kan hålla med dig om att det är mycket snö hos mig på min blogg men jag njuter av denna vintern. Vi brukar bara ha slask här annars.

Verkligen tråkigt när nära och kära går bort. Min svärfar ringde igår och berättade om två dödsannonser , vänner till honom - inte roligt alls.

Älskar att ni gjort så himla mycket i trädgården och muren av två väggar är en favorit.
Roligt att du tittade in på min sida, hade precis tänk gå till dig, var och besökte knattens sida och såg dig och så dyker du upp på min mail.
Synd att det inte blev något av med Gotlandsresan för vår del hade varit så himla trevligt att träffa er.

Önskar dig en fin alla hjärtans dag,
MB

Troll sa...

Hejsan! Tack för berömmet över min blogglayout. :) Den får vara som den är för tillfället.
Jo, ödlor behöver 'special-ljus'. Jag har UV-rör (som måste bytas 2 ggr/år) samt värmelampa. Men det blir ju i alla fall aldrig detsamma som RIKTIG sol. Alla - utom hannen - älskar att vara ute i solen. Hanen är alldeles för feg (han är rädd för allting, men han TROR han är tuff..! ;).

Det är roligt att 'vandra' omkring i din trädgård. Du har så fint. Ruinen älskar jag. Men för min del får du gärna visa snöbilder också - jag tycker snö är vackert!

Jag beklagar att din vän gick bort... Sånt är alltid hårt - hur 'förberedd' man än är.

Sköt om dig!
Kram Trollet.

carina sa...

hej o kram på alla hjärtans dag. Vilken underbar liten murhörna ni byggt, väldigt fint! Där skulle man sitta o fika o ha d gott =) /syrencarina

Carina sa...

Vilken fin ruin och vilken underbar trädgård du har.

Maria i Sennan sa...

Hej vännen..återigen en fantastisk promenad i din trädgård..att ha en hund i sängen det e trångt o varmt..har man då två spinnande varma katter..kan du tänka dej..
Må så gått..Maria

Hanneles paradis sa...

Underbar ruin.

mammi sa...

Den där ruinen är jag vansinnigt avundsjuk på. Får väl nöja mig med de gamla gärdsgårdar vi har och som är "kulturminne". vi får inte röra dem, fast de är på vår tomt, men myndigheterna får det. Har haft lite annat att göra så jag har inte varit inne på bloggen. Men ha det bra i alla fall
Kram Marianne

♥Min Eden♥ sa...

Hej hej, och beklagar angående din vän. Livet prövar en ibland mer än man tycker att man orkar med.

Min kamera heter Canon sx20 och är helt ok. Jag har ännu inte lärt mig alla finesserna...en helt ok kamera, dock inte perfekt. När det är mörkt har den svårt att focusera...

Maria i Sennan sa...

Bara ett litet hej från mej till dej...Maria

Annika Christensen sa...

Vilken fin mur du har byggt upp.
Där måste vara toppen och sitta och fika.
Annika

Trädgårdsmakaren sa...

Hejsan,
Jag var inne en sväng hos Hannu och hittade dig där...
Kände igen dig från FB förstås:-)

Jag bara älskar din ruin!! Har planer på att göra en i år. Måste nog börja leta fönster medesamma, för det var ju läckert!

Har ni gjort er i kalksten, eller? Den ser så snyggt omurad ut, men det är den förmodligen inte alls.

Ha en go da,
Hillevissan