KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 19 februari 2010

TILLBAKA TILL INNERTOMEN

Nu har vi lämnat "yttertomten" bakom oss och är på väg in på innertomtens framsida. Här finns ju ett och annat att visa. Det var ju här min trädgårdsförvandling började för sex år sen och man kan väl säga att den är mer eller mindre färdigplanterad. Men det roliga är att det finns delar här som nästan inte har fotats alls. Konstigt!
Bl.a. så har jag inte tagit ett foto på flera år av hörnrabatten nedanför den lilla altanen. Här ser man dock den svarta spaljén gubben gjorde till mig och som härbergerar en rosablommande klematis. Nedanför den växer en liten magnolia, två brokbladiga klätterbenved och en fruktansvärt massa ogräs - den vackra nunneörten! Sorry, ni får alltså bara tänka er hur det ser ut till årets säsong kommit igång, för då ska jag fota här.
Omedelbart till höger om grinden från yttertomten har jag min "stenhörna" som kom till beroende på att inget ville växa här, inte ens gräset. Det var alldeles för torrt och soligt och för dåligt med jord. Så redan andra sommaren vi bodde här grävde vi upp hörnan, la dit (med hjälp av traktorn) några stora stenbumlingar och så fyllde vi upp med grovt grus/småsten. I några små fickor här och där har jag sen planterat lite torktåliga växter.
Där finns olika martorn, kungsljus, rödbladig alunrot och kärleksört, ett litet träd - ett gulbladigt korstörne - samt ett stort oxbär. Det senare är en vintergrön specialsort som jag fick importera från Danmark, en Cotoneaster salicifolia (på bilden syns dess vackra ådrade blad och röda bär).

  
Den här stenhörnan avslutas med en stenkant mot "långrabatten". Där den i sin tur börjar hade jag tidigare rödbladig salvia, som jag lärt mig är väldigt svår att få att överleva, men här växte den som ogräs. Ruggarna bestod av meterlånga vedartade stänglar och allt annat i hörnan hade kvävts. Så förra våren så grävde vi bort dom - Rolle fick faktiskt hjälpa mig på grund av att dom var så svåra att få upp. Istället satt jag en järnek samt en massa småplantor av delade alunrot. Både gul-, brok- och rödbladiga och dom hade tagit sig i höstas.


En liten bänk har jag också placerat i "stenhörnan" så att jag kan sitta här och njuta av "långrabattens" alla växter - efter det att man rensat och ansat!

Susie12 kommentarer:

Elinore sa...

Vad fin långrabatt du har utmed vägen...mjukt böljande.
Är de någong slags kungsljus, spirorna som sticker upp i grusrabatten?? Vilken art/sort i såfall?
Härliga rosbilder du visar i äldre inlägg.
Ha det gott
Elinore

Ninne sa...

Skönt att titta in i din trädg. o njuta Här vräker snön ner +1 så den lägger sig tung. Vi har varit ute o tagit bort 10 cm som kom igår em-kväll. o nu är där snart 5 cm nytt. Vill inte ha mer!!
Kram Ninne

syren sa...

hej
såg att du frågade om avatarbild via widget på TB.
jag la upp min avarar i TEXT/htlm-widgeten, efter att ha laddat bilden som inlägg o klippt ut o klistrade in htlmkoden...alltid nåt.
kramen

mammi sa...

Va skönt att kunna titta på foton. Titta ut genom fönstret är ingen höjdare. Vi får väl all den här snön, för att vi brukar gnälla att det bara är grått på vintern, eller ?
Kram Marianne

Jord under naglarna sa...

Roligt att se mera av din trädgård och långrabatten är ju bara SÅ fin!

Maria Berg sa...

ja, en del ahr jag sett innan och sagt det innan du har kommit lång med din tomt!

Kul att iso talen kunde var till lite hjälp,
MB

Rosor och ruiner sa...

Vilken tur vi har våra foton, så vi kan påminna oss om hur det ser ut, därunder snötäcket! Gillar din långrabatt!
Än har vi inte nåt större oväder, men det kanske ännu kommer...

Anonym sa...

Underbart att se.
Du har en riktigt vacker trädgård tycker jag.

Vilken fantastisk kärleksört du fått tag i.

Maria i Sennan sa...

Njuter av sommarbilder..skickar en insnöad hälsning..Maria

Anonym sa...

Härligt inlägg att njuta i dessa tider. Ibland funderar man på om vi överhuvudtaget kommer att bli snöfria till midsommar.
Ha en bra söndag
Kram Susanne

Jens Svensson sa...

Underbart komponerad rabatt! Alla färger jag älskar!

Rosor och ruiner sa...

Än håller taket *peppar,peppar*, men det är samma här, vi kan inte gå ut på det, tror inte att det håller för all snö plus vikt av oss...Det är rätt högt med så vi vågar inte chansa på det...vi får hålla tummarna att våra tak klarar sig!