KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 28 februari 2010

PALLKRAGSRABATTEN

Så har vi kommit till det som blev förra årets stora förändring på framsidan; "pallkragsrabatten". Det hela började tidigt förra året - sista januari faktiskt - då jag stod i dörren till lilla altanen och tittade ut över våra domäner. Låter det inte vansinnigt stort och tjusigt?  Det såg så öde och tomt ut på mitten av gräsmattan, alltså mellan huset och tomtgränsen. Sen var det ju vinter och trist också, men snacka om skillnad mot i år. (Man visste inte vad som väntade i år inte!) Alltså ville jag ha någonting där, men vad!?

.
Jag hade precis sett en bild på en tjusig lång spikrak damm med kantsten runt om. Och jag, som hitintills alltid velat ha rundade eller oregelbundna former i trädgården, ville helt plötsligt ha något rakt. Vilka idéer man får ibland!
Sen var det en annan aspekt också, jag hade börjat tröttnat på att rensa ogräs i långrabatten. OK, där det enbart var buskar, små träd eller stora perenner, där gick det väl an. Men där jag av någon anledningen klämt ner en massa små perenner i långrabatten, där hade jag faktiskt ett rent helsicke. Vi har väldigt lätt, men bördig jord och så är jag väldigt bra på att vattna.Vi har en egen brunn vars vatten är enbart till för trädgården, samt en fast bevattningsslang i långrabatten så gör jag det mycket ordentligt, speciellt under senvåren och försommaren när det kan vara riktigt torrt här. Det här betyder att allt växer vansinnigt bra, med betoning på ALLT! Alltså även ogräset!!

Fast då var min gubbe (som alltså inte är trädsgårdsintresserad) riktigt smart. Eftersom vi på baksidan hade ställt två laserade pallkragar på varandra för att jag skulle få en liten "surjordsrabatt" så tyckte han att jag kunde göra en lång pallkragsrabatt. Wow! Bra idé!! Perfekt för att slippa allt jäkla ogräs!!!

Sen utvecklade jag det hela med att säga att jag ville ha olika höjd på dom också. Till att börja med hade jag tänkt mig både enkla samt två och tre pallkragar på varanda tills jag upptäckte hur mycket jord det gick i en pallkrage =113 liter. Då blev det endast enkla och dubbla.
Så vi la ut en marktäckande duk precis där jag ville ha rabatten, gubben laserade pallkragar och jag grävde bort grästorven. (Känns arbetsfördelningen igen!?).


Sen klädde jag pallkragarna inuti - både för att skydda dom samt få dom att hålla fukten -  fyllde med lecakulor, torv och planteringsjord som jag gödslade lite extra med Osmocote, ett mycket långtidsverkande preparat.
En väninna som var här och kollade hur det gick för mig, påpekade att jag kanske skuller lämna en öppning i mitten på den långa raden. Annars skulle det bli väldigt långt att gå om jag behövde göra något på andra sidan en låda. Raden blev alltså 12 meter lång och 0,8 m bred. Mycket bra tänkt, det var tur hon kom förbi!


Och så började jag plantera. Från början var det ju tänkt att jag skulle flytta ALLA mina små perenner hit, men nu var det ju så att alla inte platsade i lådorna. Planteringarna skulle ju bli färgavstämda, alltså varje låda skulle bara ha växter i en färg. Hah - snacka om att det var svårt att få till. Vitt gick ju bra, notera den vita lupinen som blommade vid plantering i maj och som blommade hela sommaren och hela hösten ända tills frosten tog den i november. Helt otroligt!

Likaså rött, gult och rosa - men sen kom vi till min favoritfärg lila och så blått!

Lila finns det massor av, så jag planerade en låda med ljust lila och en med mörkt. Nu blev det fyra lådor, eftersom det som sägs vara blått faktiskt oftast är blålila så dom blå lådorna blev lila dom med. Men OK, det gjorde inget för det är ju mina nyanser!

Sen ville ju vi båda att det bara skulle välla av blommor i lådorna, så det var bara att åka iväg till Jonas i När och köpa en massa sommarblommor och plantera. Det enda problemet jag hade var dock att få tag på något vackert klättrande i blått eller lila till dom små spaljeerna. Därför blev det en ljuslila passionsblomma på den ena och en "blå" klockranka på den andra.
Och sen växte det och växte och växte - och det blev faktiskt precis som jag önskat mig och trott att det skulle kunna bli.
Redan framåt högsommaren var det nästan helt "utsålt" i lådorna och det förbipasserande stannade och tittade och undrade.......
Och det bästa av allt var att det blev bara bättre och bättre och pallkragsrabatten var snyggt från alla håll. Både från vägen och från tomten. Satt man t.ex. på bänken i stenhörnan hade man något riktigt frodigt att titta på, från ingången så såg trädgården också betydligt roligare ut än tidigare. Sen blev utsikten fin från köket och matrummet också!
Ända in tills första frosten i november så växte deså det knakade och ogräsrensningen var minimal. Jag tror jag tog bort ett tiotal små ogräsplantor under hela säsongen.Wow!
Det enda som inte växte var tiotalet Iris siberica jag hade tagit hem från USA. Men det kanske berodde på att dom redan verkade döda när jag fick dom. Plantorna hade först legat här i Sverige hos någon myndighet i tre veckor - trots att det fanns växtcertifikat med - och sen här på Gotland fem dagar (när jag var i Stockholm) utan att ha vattnas. Inte så bra! Två av plantorna överlevde visserligen, men dom växte extremt dåligt. Jag grävde dock ner alla och det ska bli kul att se hur dom har gillat den här vintern med massor med skyddande snö.
Något annat som inte växte så bra var dom femtio luktärtor jag dragit upp från frö. Men där var det småplantorna som dog. Alla utom två! Den ena var den mörka ovan, som var helt bedårande och doftade helt otroligt. Den satt jag vid en liten piedastal i ena änden av pallkragsrabatten, i den andra satt jag den andra plantan som var marinblå (alltså blålila)!
Sen köpte jag en påse frön av ljuslila luktärtor hos Lantmännen och tryckte ner i lådorna vid dom här piedestalerna - och dom kom upp och blommade fint! Så kan det gå när man gör sig till!!I år har jag ingen fröodling!!!
Susie14 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Ja, du (eller ni, du och gubben din) har verkligen fått till era domäner på ett vackert och smakfullt sätt!

mammi sa...

Jag kommer ihåg när du visade pallkragarna tidigt i fjor. Skall jag vara alldeles ärlig, trodde jag inte det skulle bli så himla vackert som det blev. Var ordentligt avundsjuk på dig.
Ha det så bra ni alla
Kram
Marianne

Lena/isis sa...

Det färdiga resultatet är helt underbart vackert. Det gjorde ni bra:) Kram

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Läckert och lättskött, bra kombo:-)

Jag som aldrig planterat köpta lupiner vet inget om hur de brukar blomma, men din verkar ha skött sig exemplariskt:-)) Skall kanske pröva med några i år!

Ninne sa...

JA så var det åter en härlig tur i din trädg. Det blir nog ngn pallkrage hos mej till våren??
Vi har +6 o regn i natt morse., o idag SKEN SOLEN så vi kunde få en liten stund på altan. Ha det gott Ni med
KRam Ninne

ormbunke sa...

Tänk vad du måste känna dig nöjd när du har fått förverkligat dina planer. Supersnyggt blev det.Ha de gott. Anita

Bitte sa...

Läckert Susie :)) Den sista bilden med de nästan övervuxna pallkragarna, den bilden är superfin.
Jag mitt nöt gav bort tio pallkragar i tron att jag inte skulle behöva dom...i höstas kom jag på ATT jag behöver dom hehe

Anonym sa...

Pallkrage rabatten är så snygg! Jag skall nog ta efter den idén i år imbillar mig att det måste vara ett perfekt sätt att få fina rabatter när man är "stenrik" och det inte går att gräva någonstans.
Ha en bra söndagkväll
Susanne

Jord under naglarna sa...

Jag kommer ju ihåg när vi fick följa ditt pallkrageprojekt i somras. Det blev verkligen lyckat!

Maria i Sennan sa...

Hej på dej..Tack för alla goa kommentarer..ska bli spännande att se vad som kommer upp i dina fantastiska pallkragar..Maria

Rihane sa...

Snyggt och bra berättat.

Egentligen förvånar det mig att inte fler "höjer" upp rabatterna på ett eller annat sätt som du gjort.
Finns väl egentligen bara fördelar med det. Initialt en arbetsinsats som man får åter flerfallt och jätte vackert blir det.

Ruben sa...

Nä, någon Mole Poblano de Guajolote blev det inte. Det missade vår dotter att upplysa oss om. Däremot lagade hon fisk med tamarindsås. Inte så illa det heller. Såklart blev den en hel del enchiladas.
/Ruben

Med fingrarna i (j)orden sa...

Hej! Vad kul att upptäcka en gotlänsk trädgårdsblogg - det har jag letat efter ända tills du gjorde ett inlägg hos mig idag.
Pallkragsrabatten blev verkligen kanonfin, även om det såg lite tveksamt ut i början.
Själv planerar jag gotlandssemester med familjen i sommar.
Varma hälsningar Eva

Anette sa...

Emma??! Du menar Ester förstås:-)
Jo, det blir en valp om några veckor. Ester är moster till den. Hon har inte fått träffa dom valparna, för de var bara 4 veckor när vi var nere och de måste vara 5veckor innan de träffar någon "utomstående" hund. Det blir en tik. Det blir smidigast så.....Om Ester gillar valpar undrar du. Jo, hon är ju rätt lekfull fortfarande (blir ju 3 år till sommaren), så det blir nog bra. Kan tänka mig att det blir lite "inställningsproblem" först.....det är väl precis som när man får ett nytt barn;-)

Dina pallkragsrabatter är ju så fin och det är inte klokt vad de växte på så kort tid. Kan tänka mig att du också längtar till våren och jag tycker faktiskt man börjar ana att nåt är på gång.
Här är ju massor med snö, men jag hoppas det hinner smälta en del tills valpen kommer.

Det har blivit lite si och så med bloggande på sistone. Maken jobbar mycket hemma, så då blir mitt datasittande lite mindre! Dessutom börjar man ju få lite kul frösådder och sånt att fixa med. Mina sticklingar köpte jag på Plantagen och de hade massor med olika sorters växter. Kanske skulle man kunna nöja sig med sticklingar och hoppa över frösådderna. Får se till nästa år.
Kram Anette