KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!måndag 8 februari 2010

FORTSÄTTNING PÅ TRÄDGÅRDSVANDRINGEN

Eftersom vi lämnade baksidan med att titta på min "rosfolly" (alltså min "rosdårskap") så smiter vi runt hörnet på huset den här gången.


Det kanske låter konstigt att på just den platsen där det är som soligast, varmast och mest skyddat för vind i hela trädgården, alltså på innertomten framför södergaveln på huset - där har jag inte mycket alls!

Det är nämligen alldeles för torrt och varmt här. Så det mest iögonfallande är nog den långa ”stenrabatten” utmed huset. Men är det något jag lärt mig under alla år som odlare så är det att inte ha växter utmed huset som måste vattnas eller som får stort inträngande rotsystem (inte bra för husgrunden). Inte heller växter som växer sig för höga, i alla fall inte framför fönster.


Men det är ju så att vissa växter måste odlas i sådana här lägen, t.ex. ett kinesiskt blåregn (Wisteria sinensis `Prolific´) som jag planterade för några år sen och som blommade för första gången förra året - på sensommaren!!
Jag var dock lite klurig och grävde ner en jättestor plastkruka i stenrabatten när jag planterade blåregnet. Av två skäl; rabatten består under stenarna av nästan rent grus och sand, alltså måste jag se till att blåregnet fick en jättekruka med riktigt bra jord.

Och sen det här med vattningen; Blåregn gillar att få mycket vatten och nu sitter krukan ganska långt ut från grunden och så vattnar jag alltid direkt i krukan.


För övrigt är det inte mycket som växer här. Jovisst, en massa ogräs förstås men dom är lätta att rensa bort i gruset bland stenarna. Fast det finns ogräs jag inte tar bort, inte alla vallmon och vädd t.ex.

I grusrabatten finns också några enstaka växter som trivs där det är extremt torrt och som jag inte vattnar alls. Det är röllekan (Alchillea millefolium `Terracotta´), fackelliljan (Kniphofia) och daggrutan (Thalictrum speciosissimum) och under blåregnet - i samma kruka - har jag en Gul daglilja..

Jag råkade också 2008 falla för en svart stockros (Alcea rosea `Nigra´) som jag grävde ner till vänster om blåregnet, men jag tror inte att den trivs. Visserligen har den överlevt och blommat, men på grund av brist på vatten så fick den rost naturligtvis. Den såg också lite trist ut med bara stänglar med massor av svarta blommor men inga gröna blad – bladen var jag ju tvungen att ta bort hela tiden.......

Om man nu vänder sig om så har man staketet till ”yttertomten” framför sig och på utsidan, precis på andra sidan, sitter mina tre syrener. På bilden som är tagen från yttertomten ser man dom två pyttesmå ruggarna till vänster precis utmed staketet.
Men, hur dum får man vara!? Bland det absolut första jag planterade på vår tomt var två syrener. En blåblommig `Norrfjärden´ och en gulblommig (alltså cremevit). Men dom har inte trivts alls!

Dom har varken blommat eller växt till sig på fem år. Alltså tänkte jag förra våren gräva upp dom, kolla rotsystemen och om dom var OK plantera dom någon annanstans, men.........då slog dom till och blommade. Förmodligen kände dom på sig vad som väntade dom annars! Och vad gör jag då!?
Jo jag faller pladask för en ny variant, en som heter `Sensation´ . Den var rosaröd med vit kant, mmm så läcker! Så nu har jag alltså tre syrener som förmodligen inte trivs speciellt bra. Vilket egentligen är jättekonstigt, syrener är ju förvildade här på Gotland och man hittar dom precis överallt. Men alltså inte på min tomt! Hmmm!!

Bredvid har jag också planterat en schersmin (för doftens skull, finns det något underbarare) samt en rosenhagtorn (för blommornas skull). Ett år hade jag ett litet potatisland här, men potatisen fick bladmögel – typiskt när jag ska odla något matnyttigt – så jag la snabbt ner den odlingen och flyttade ut lite perenner.

För dom växter som trivs, ynglar av sig något otroligt och ibland hinner man ju inte med att gräva upp, kruka och ge bort.

Hitintills har jag inte heller sålt några växter på någon växtmarknad, har ju behövt mina småplantor själv till alla mina projekt. Men......nu efter fem odlingssäsonger börjar det kanske snart bli dags för det. Jag har märkt att det finns en hel del som skulle behöva grävas upp, delas och glesas ur. Allt – alltså utom syrener - växer väldigt bra och fort här på Stjärnarve!

Susie

4 kommentarer:

Susanne/Manitou sa...

Jag tycker faktiskt det är att retas lite...att visa sådana här härliga sommarbilder när man har snödrivor till taket och -10. Jag har sagt det flera gånger förrut och säger det igen...wow vilken trädgård och vilka blommor och buskar.
Ang "gänget" så är Sixten J och Tjadden H mina och de andra två hör ihop och ja...O´Nelma är en tik och ständigt uppvaktad av dessa tre herrar.
Ha en bra dag
Susanne

mammi sa...

Kan man annat än längta till sol och värme. Väderprofeterna har hotat oss med ännu en köldknäpp, va nu det skall vara bra för, det räcker som det är. Enda ljusglimten nu, är att man varje vecka får ändra på tiduren, alltså på rätt håll
Vi får väl hålla ut
Kram /Marianne

ormbunke sa...

Så bra att ha en sån här dokumentation av trädgården som slipper man undra vad det är som sticker upp förhoppningsvis snart.Tack för titten. Anita

Ninne sa...

Som vanligt!! Jag njuter av "visningen" i din toppenfina trädgård. Det är sånt vi behöver nu Ska bli kul o följa 2010.
Tat lungt på racet!!
Kram Ninne